Kanser; en kısa tanımı ile hücrelerin kontrolsüz bir şekilde anormal çoğalmasıdır. Kanser hücre çoğalması ve onarımından sorumlu genlerde birtakım değişiklikler meydana gelmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.
Menemen TSM tarafından kanserin zamanında teşhis edilmesi için halkı bilinçlendirmek adına yazılı bir basın açıklaması yaparak, Ülkemizde erkeklerde en sık akciğer kanseri kadınlarda ise meme kanseri görülmektedir. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla kadın meme kanserine yakalanmaktadır. Yaşam boyunca her 8 kadından biri meme kanserine yakalanmakta, günde 4 kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konulmakta ve 2 kadın bu hastalıktan dolayı ölmektedir.
Kanser önlenebilen, erken teşhis edilebilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Ülkemizde Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından kanser tarama programları yürütülmektedir. Bölge Tabanlı Kanser Tarama Programı Ulusal Standartları`nda Meme Kanseri, Kolon Kanseri ve Serviks (rahim ağzı) kanseri yer almaktadır. Çünkü bu üç kanser çok erken evrede iken tespit edilip, etkin ve kolay yöntemlerle tedavi edilebilirler. Bölge tabanlı (toplum tabanlı) tarama programlarında hedef nüfusta yer alan kişiler tek tek tarama için KETEM`e davet edilmektedir. Erken teşhis edilebilen ve tarama yöntemleri ile kanser sıklığı ve ölümlerin azaltılabildiği düşünülen meme, rahim ağzı (serviks) ve bağırsak (kolorectal) kanserleri hakkında halkımızın doğru bilinçlendirilmesi, kanserlerden korunma ve erken tanı konusunda farkındalık oluşturarak özellikle kadınların taramalara yönelmelerinin sağlanması ve de erken teşhis oranının arttırılması amaçlanmıştır.
Bu amaçla Menemen Toplum Sağlığı Merkezince ;
- Kolorektal Kanser Taraması için GGK testi,
- Serviks (Rahim Ağzı Kanseri)Taraması için; HPV-DNA/Smear alımı
- Meme Kanseri Taraması için ; Klinik meme muayenesi ve Mamografi çekimleri yapılmaktadır. ( Mamografi çekimleri, yapılan protokol gereği Menemen Devlet Hastanesi’ nde yapılmaktadır)
-
Değişen beslenme alışkanlıklarımızın yarattığı en önemli dezavantajlarından biri de kolon kanserine yakalanmaktır. Doğru beslenme alışkanlıkları edinmek bu kanserden korunmak için önemlidir. Ekim 2013 tarihinde başlatılan “ Kolorektal Kanser Tarama Programı ” bu hastalıktan ölümleri ve hastalığın görülme sıklığını azaltmayı amaçlamaktadır. 50-70 yaş aralığında ideal yöntem iki yılda bir uygulanacak Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) ve 10 yılda bir kolonoskopi ile taramadır. Gaitada Gizli Kan Testleri 50-70 yaş grubu tüm Menemenlilere Toplum Sağlığı Merkezinde verilmektedir.
Meme kanserinin erken tanısında uygulanacak olan programların başarıya ulaşabilmesi için, hedef toplumda farkındalık, böyle bir programın gerekliliğine duyarlılık, inanç, düşünce ve davranış birlikteliği olması önemlidir. Meme kanserinin erken tanısı için öncelikle 20 yaşına gelmiş her kadın her ay Kendi Kendine Meme Muayenesi yapmayı öğrenmelidir. Tarama Programı kapsamında Menemen’ deki 40-69 yaş arası her kadın Toplum Sağlığı Merkezimize davet edilmektedir. Burada “Klinik Meme Muayenesi ”yapılan vatandaşımız gerekli görüldüğü takdirde mamografi çekimi için yapılan protokol gereği anlaşmalı kurum olan Menemen Devlet Hastanesi’ne yönlendirilmektedir.
Serviks ( Rahim azı ) Kanseri kadınlarda önemli bir sağlık sorunudur. Erken teşhise uygun bir hastalıktır. Risk altındaki hastaları saptayabilmek amacıyla önerilen, düzenli aralıklarla smear aldırmaktır. Tarama yapılan ve anormal sonuç saptanan hastalarda ileri inceleme sonuçlarına göre, gerekli tedavileri yapılmalıdır. Ülkemizde 30-65 yaş grubu kadına yönelik HPV Testi yapılmaktadır. Menemen Toplum Sağlığı Merkezi’ nde de HPV testi için smear alımı yapılmaktadır.
Yapılan taramalarla erken dönemde teşhis edilen kanser vakalarının tedavi ve rehabilitasyonuna harcanan zaman ve maddi giderler en aza indirgenecek, sağlık hizmet sektöründe kalite artacak, hedef nüfusun ulaşım sorunu yaşamadan adreslerine gelen sağlık hizmetlerinden faydalanması sağlanacak, hizmet alanların güveni kazanılacak, kanserin erken tanısı ile ölümlerin sıklığı azaltılacak, kadın ve üreme sağlığı iyileştirilecek, doku ve organ kaybı önlenip, işgücü kaybının önüne geçilecektir.
Haber Merkezi
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |