Yirmi yaş dişleri yabancıların deyişiyle akıl dişleri? bu dişler çıkmaları esnasında yaşanan ağrılar ya da çıkamadıkları için doğan çekilme gereksinimiyle çoğumuzun korkulu rüyasıdır. Ama bunun sebebi sadece halk arasında kulaktan doğma yayılan ve günümüz tekniklerinden habersiz hastaların yaydığı korkudur bu sadece. Çünkü bu dişlerin çekimleri kısmen zor olsa da dişin yaşattığı ağrı kadar günlük hayatımızı etkilememektedir çekim işlemi.
Bu dişler problem yarattıklarında biz diş hekimlerince çoğunlukla çekimler önerilir. Aslında çiğneme esnasında bize faydası olmayan bu dişler yiyecekleri pişirmeyi keşfetmeden önce yaşamış ve bu şekilde beslenen atalarımızın bize mirasıdır. Onların çiğ yiyecekleri öğütmek için daha kuvvetli bir çeneye ve daha fazla dişe ihtiyaçları vardı.
Ancak günümüzde değişen beslenme alışkanlıklarının sonucu olarak bizim bu dişlere olan ihtiyacımız azaldı ve yumuşak beslenme sonucu çenelerimiz de küçülmeye başladı. Bu da doğal olarak yer darlığı problemlerini ortaya çıkardı ve kullanılmayan dişler çıkamamaya hatta hiç oluşmamaya başladı. Bu durumdan da en arkadaki dişlerimiz olan yirmi yaş dişleri direk olarak etkilendiler.
Zaten bütün dişlerimiz aynı anda ağza sürmemektedir. Önce süt dişleri çıkar. Bunların yerlerini sabit dişlerimize yani daimi dişlerimize bırakmasıyla da sırasıyla kesici dişler köpek dişleri ve premolar dişlerimiz ve molar dişlerimiz yani azı dişlerimiz sürerler. Yirmi yaş dişleri bu sırayı gecikerek takip ederler. Bütün bunlar olurken çene kemiğimiz diş oluştukça gelişir. Yani kemiğin gelişmesi için dişe ihtiyaç vardır. Bizler ortalama yirmili yaşlardayken yirmi yaş dişine yer açılır.
Evrimleştikçe insanlık geliştikçe çenemizde yirmi yaş dişlerine o kadar az yer kalıyor ki dişler gömülü kalır. Çenemiz biz evrimleştikçe küçülüyor. Bazılarında ise bu dişler çok zamansız çıkabiliyor. Gerekirse ilerleyen yaşlarda da çekilmesi gerekebiliyor. Bazı insanlarda ise bu dişler hiçbir sıkıntı yaratmadan gömülü kalabiliyor. Bu dişlerin bir fonksiyonu olmadığı için de çürümemesi için çekilebiliyor.
Her zaman söylediğim gibi düzenli kontroller bu dişlerimiz için de ağrı olmadan müdahale edebilmeye olanak sağlamaktadır.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |