Dişlerimiz ömür boyu bizimle olan birer organımızdır. Ancak diş çektirme işleminin basit ve önemsiz bir olaymış gibi düşünülmesi nedeniyle ne yazık ki dişlere gereken önemi vermiyoruz.
Ömür boyunca bizimle beraber olabilmeleri için dişlerin ilk çıktıkları günden itibaren önem görmesi gerekir. Bu doğrultuda asıl önemli görev anne babalara düşmektedir. Çünkü çocukların dikkatle izledikleri kişi anne babalarıdır ve onların yaptıklarını taklit etmektedirler. Dişlerine gereken önemi göstermeyen anne babaların çocuklarından bu özeni göstermesini istemesi çok da başarılı sonuçlar doğurmamaktadır. Bu nedenle anne babaların diş bakımı konusunda mutlaka çocuklara örnek olması gerekir.
Süt dişleri nasıl olsa dökülecek alttan yenisi gelecek mantığı son derece yanlış bir yaklaşımdır. Alttan gelenlere rehberlik etmesi, alttan gelenler çıkana kadar çiğneme fonksiyonunu yapılabilmesi, dişlerin geleceği yerin korunması, sağlıklı çene gelişimi gibi sebeplerden dolayı süt dişlerinin ağızda kalması son derece önemlidir.
Diş hekimliğinde çocuk diş hekimleri çocuğun doğumundan sonra ilk dişlerinin çıktığı andan itibaren süt dişlerinin değişiminin tamamlandığı zaman olan 12-13 yaşına kadar olan süreçte tüm dişlerle ve tedavileriyle ilgilenmektedir.
Süt diş hekimliğinde var olan çürüklerin tedavilerinin yanında asıl amaç koruyucu ve önleyici tedavilerle sorunları başlamadan önlemektir. Bu tedavilerin yanı sıra genetik sebeplerle oluşabilecek olan diş sorunları, kaza ve düşmeler sonucu oluşan diş travmalarının tedavisi de çocuk diş hekimleri tarafından yapılır.
Çocuğunuza ilk doğum gününde standart hediyelerin yanında onun korkularının oluşmadan sonlanması için mutlaka diş hekimine götürün ve bunu altı ayda bir düzenli olarak tekrarlayın. Bu sayede oluşabilecek olan problemler başlangıç aşamasında hatta hiç başlamadan önlenmiş olacaktır. Çocuğunuza da kıymetli bir hediye vermiş olursunuz.
Anne babaların merak ettiği konu ise çocukların dişlerine nasıl bakılacağıdır. Yapılan bir yanlış çocuğun eline fırçayı verip dişlerini temizlemesinin beklenmesidir. Ancak el koordinasyonu tam olarak gelişmediği için çocuklar bu temizliği etkili bir şekilde yapamamaktadır ve mutlaka bu temizliğin ebeveynler tarafından yapılması gerekmektedir. Çocuğun alışkanlık kazanması için ise fırçayı onun eline verip fırçalamayı teşvik etmekse çok önemlidir.
Merak edilen diğer konu ise ilk diş hekimine ne zaman gidileceğidir. Az önce de yazdığım gibi ilk doğum günü doğru zamandır aslında. Dişler ağızda yerlerini almaya başladıktan sonra düzenli kontroller ihmal edilmemelidir.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |