Başlarken
Merhaba. Ben Diyetisyen İrem Yorgancı. Babamın deyimiyle yedi kuşak Menemenliyim. Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden geçtiğimiz haziran ayında mezun oldum ve halen aynı okulda yüksek lisansımı yapmaya devam etmekteyim.
Beslenme biliyoruz ki hem bedensel hem de ruhsal sağlığımızın temellerinde büyük rol oynamakta. Bu temelleri sağlamlaştırabilmek adına doğduğum, büyüdüğüm yere, aynı payda da buluştuğum sizlere faydalı olabilmek mesleğime ilk adım attığımdan beri en büyük hayallerimden biriydi. Biraz olsun bilinçlendirebilmek, sağlıklı beslenmeye yönlendirebilmek, güncel konularda edindiğim bilgileri paylaşabilmek için Menemenin Sesi Gazetesi’nde sizlerle beraber olacağım. İlk köşe yazımı sizlerle paylaşıyorum.
Pandemi Dönemi Kilo Alımı
Zor zamanlardan geçiyoruz. Her dışarı adım attığımda acaba bugün bulaştı mı sorusu acaba hijyenime ve mesafeme yeterince dikkat edebildim mi kuşkusu hepimizin içini yiyip bitiriyor. Sonrasında virüsten kaçmak için evde oturup canımız sıkıldıkça buzdolabına saldırırken buluyoruz kendimizi. Haliyle pandemi sürecinin başından şimdilere baktığımızda birçok insanda kilo artışı ciddi oranlarda arttı. Peki, obeziteden nasıl kaçıyoruz? Yoksa virüsten kaçmaya çalışırken boş verip bunu görmezden mi geliyoruz?
Obezite dünyada ve ülkemizde birçok kronik hastalığın temellerini oluşturan ciddi bir sağlık sorunudur ve pandemi süreciyle birlikte bu sorun giderek artmaya devam etmektedir. Kötü beslenme, düzensiz uyku ve hareketsiz yaşam bu durumun bilinen başlıca faktörleridir. Günümüz kâbusu olan koronavirüs ile bağdaştırıldığında obezite hastalık için yüksek bir risk unsurudur. Bu nedenle yaşadığımız bu zor dönemde kesinlikle dikkat etmemiz gereken ikinci bir konu fazla kilo alımı. Peki hem virüse karşı bağışıklığımızı, yani vücut direncimizi koruyup hem de fazla kilo alımından kaçınmak için neler yapabiliriz?
Uyku sürenize dikkat edin!
Az uyumak metabolik ve hormonal değişikliklerle birlikte açlık tokluk mekanizmanızdaki dengenin değişmesine ve dolayısıyla kilo alımına sebep olabilir. Yetişkin bir birey için ortalama 6-8 saat uyku süresi idealdir. Tabi bununla birlikte uyku saatleri de büyük önem arz etmektedir.
Hareket halinde olun!
Gün içinde aktif olun. Karantina şartlarıyla evde bulunmamız spor yapmaya ya da gün içinde hareket etmeye engel değildir. Hatta bu konuda bizi yönlendirebilecek, tek tıklamayla tüm egzersiz çalışmalarını çeşit çeşit evimize getirecek bir buluşa sahibiz. İnternet.
İhtiyacınız kadar yiyin!
Vücut aldığımız her besinden ihtiyacı kadar kullanır, fazlasını yağ olarak depo eder. Bu nedenle sağlıklı dahi olsa biliyoruz ki her besinin azı karar çoğu zarardır.
Yemek tabaklarınızı küçültün. İnsanın gözü doymayınca midesi de doymuyor maalesef. Tabakta ne kadar fazla yer kapladığını görürsek o kadar doygunluğa ulaşıyoruz.
Besin çeşitliliğinizi arttırın. Her besinde ayrı mücevherler var vücudumuz için hepsi kıymetli ve gerekli.
Atıştırmalıklarınızı sağlıklı hale getirin. Abur cubur yerine meyve sebze tercih edin. Yağlı, şekerli hamur işleri yerine daha masum tarifler yapmayı deneyin.
Bol su için. Vücudu sudan daha iyi arındıran daha zinde tutan hiçbir ilaç yoktur.
Unutmayalım ki besinler ilacımızdır ama kötü beslenme hastalıkların mayasıdır.
Sağlıklı günler.