Diş eksikliklerinde veya daha estetik ve düzgün olması istenen dişlerde yapılabilen bir diğer işlem de kaplama yani porselen kronlardır. Çeşitli formları bulunmakta olup sizler için uygun olan formu hekim tarafından sizlere sunulmaktadır. Peki nedir kaplama?
Dişler üzerinde yaptığımız restorasyonlarda amacımız hastalarımızın kaybetmiş olduğu fonksiyon ve fonasyonu esteti iade etmektir. Bunlar düzeldiğinde ise hastalarımızın konuşma ve gülüşleri de iade edilmekte kendilerine olan güvenleri tekrardan kazanılmaktadır.
Yapılan protezler sadece hastaların beslenme ve sağlık açısından değil; sosyal olarak da eksik olan taraflarını tamamlamada etkilidir. Bu yoldan da özgüvenleri tekrardan yerine gelmektedir. Böylelikle dişsizlikten kaynaklanan ve bu sebeple sosyal açıdan eksik olan kişilerle kaynaşmada sorunlar yaşayan kişilerin psikolojik sorunları da giderilmiş olur.
Vücudumuzdaki tüm organlar gibi dişlerimiz de geçen zamandan etkilenmektedir. Zamanın getirdiği problemler dişlerimizi de etkilemekte ve dişlerimizden bir şeyler götürmektedir. Yaşlanmayla beraber dişlerde kırıklar, aşınmalar, çatlaklar, renklenmeler oluşmaktadır. Bunlar dışında diş eti hastalıkları sonucu sallanmalar ve tahribatlar oluşmaktadır. Tüm bu sorunlar zamanın bizden daha doğrusu dişlerimizden götürdükleridir.
Kaza ve çürükler de dişlerde madde kaybına sebep olmaktadır. Tabi ki bunlarda iyi fırçalamamak da etkilidir. Bu tip durumlarda dişlerde meydana gelen hasarları onarmak için yaptığımız restorasyonlara kron halk arasındaki ismiyle kaplama diyoruz.
Veneer dediğimiz bu restorasyonlarda porselen materyalini kullanmaktayız. Seramik tozlarının yüksek ısılarda fırınlanmasıyla bu materyali elde ediyoruz. Pişirme işlemiyle porselende hem renk hem de dayanıklılık elde ediyoruz.
Porselen materyalini kullanırken alt yapı olarak da farklı materyaller kullanmaktayız. Bu materyaller de metal, zirkonyum ya da tam seramik olabilmektedir.
Porselenden yapılan bu dişler uzun yıllar şekillerini ve renklerini stabil olarak koruyabilmektedir. Bu işlemi yapmak için dişlerden bir miktar aşındırma yapmamız gerekmektedir.
Peki kron restorasyonları hangi durumda yapılır?
-çürük travma ya da farklı sebeplerle aşırı madde kaybına uğramış dişler
-renk problemi olan dişlerde
-şekil bozukluğu olan dişlerde
-dişler arasındaki aralıkların kapatılması
-geniş dolguların varlığı
-diş eti tedavileri sonucu oluşan açıklıkların kapatılması
Dişler arasında eksik dişler olduğunda implant yapılamayacağı ya da mali açıdan yaptırılamayacağı durumlarda dişler köprü restorasyonlarıyla tedavi edilebilir. Yandaki dişler aşındırılır ve destek ayağı olarak kullanılır ve köprü yapılır.
Bu işlemler yapılırken dişlerden yapılan aşındırma miktarı yapılacak olan restorasyona göre belirlenir. Destek alt yapı materyali olarak metal kullanılmayacak olan durumlarda daha az aşındırma yapmak mümkün olmaktadır. Hastalara aynı gün rahatsızlık hissetmemeleri için geçici restorasyonlar yapılır. Hastalar provaları yapıldıktan sonra dişleri simante edilerek işlem sonlandırılır.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; www.disizmir.net
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |