Kış aylarında tüketimi artan hatta mevsimin olmazsa olmazı halini alan kuru baklagiller hem içerdiği bitkisel kaynaklı proteinler hem de lifli yapılarıyla sağlığımıza oldukça faydalı. Gelin bugün birlikte kuru baklagilleri inceleyelim, neden tüketelim sorusuna cevap bulalım, pişirme ve porsiyon önerisi ile konuyu noktalayalım.
Öncelikle kuru baklagiller bitkisel protein kaynağıdırlar. Fakat hayvansal protein kaynakları gibi kolestrol ve doymuş yağ içermezler. Bu sebeple özellikle kronik hastalık taşıyan bireylerin protein kaynağı olarak kuru baklagil tercih etmesi yüksek kolestrol, trigliserit gibi olumsuz kan parametrelerini düşürmede fayda sağlayacaktır. Yapılan araştırmalarda düzenli kuru baklagil tüketen kişilerin LDL (kötü) kolestrolü ve triglised (Kandaki yağ oranı) seviyelerini düşürmekte, HDL (İyi) kolestrol seviyesini yükseltmektedir. Tüm bu etkileri sebebiyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir.
Kuru baklagiller proteinin yanı sıra karbonhidrat içeriğine de sahiptir. Tanelerin iç kısmında nişasta bulunurken, dış kısmında ise posa bulunmaktadır. Posa kabızlık gibi şikayetlere fayda sağlarken aynı zamanda bağırsak kanseri, yüksek tansiyon gibi çeşitli hastalıklardan korunmada da size yardımcı olacaktır. Bu faydaların yanı sıra yapılan araştırmalarda kuru baklagil tüketmek tokluğu ve kan şekerini dengelediği için kilo kontrolüne yardımcı olduğu bulunmuştur.
Kuru baklagiller için iyi bir protein kaynağı dedik ancak doğru tahıllar ile kuru baklagiller aynı anda tüketildiğinde bu karışım hayvansal proteinin yerini tutabilir. Bu sebeple kuru baklagilin protein kalitesini artırmak için tahıllarla birlikte pişirmek veya yanında tüketmek gerekir. Örneğin kuru fasulyeyi yalnız yemek yerine yanında bulgur pilavı tüketmek veya pişirirken tek başına baklagil yerine nohutlu pilav veya mercimek köftesi gibi yemekler içerdikleri protein kalitesini %70 oranında artıracaktır.
Kuru baklagillerin gaz yapma etkisini azaltmak için akşamdan oda sıcaklığında su içerisinde bekletmeli ve pişirme aşamasında ıslatma suyunu kullanmamalıyız. Böylece hem gaz yapma etkisini azaltacağız hem de daha kısa sürede pişmesini sağlayacağız. Ayrıca baklagil yemeğini yerken üzerine kimyon eklemeniz hazmı ve gaz yapımını azaltacaktır. Yanında c vitamini yönünden zengin bir besine de yer verirsek vücuttaki demir emilimi artacaktır.
Haftada 2 kez kuru baklagil tüketmeniz hem kan şekerinizi dengeler hem de birçok vitamin ve minerali bir arada almanızı sağlar.
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |