Kompozit restorasyonlar
Günümüzde modern diş hekimliğinde fonksiyonun yanı sıra estetik de artık önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmakta hasta beklentileri bu yönde de gelişmektedir. Bu alanda yapılan çalışmalarda kayıp diş dokularını restore etmede kullanılacak materyallerde ihtiyaç, diş renkli uygun materyaller yönünde değişmiştir. Bu bağlamda da amalgam gibi diş rengine uymayan malzemelerden yavaş yavaş uzaklaşılmaktadır. Burada önemli olan sadece renk değildir. Kullanılan diş renkli materyallerin dayanıklılıklarının günümüz teknolojisiyle birlikte gelişmesi ve artmasıyla da diş rengi olmayan dayanıklı malzemelerden uzaklaşılmaya başlanmıştır.
Hastaların artan estetik beklentileri sebebiyle yapılan restorasyonlarda minimal diş dokusu uzaklaştırılarak maksimum tutuculuk, fonksiyon, dayanıklılık ve estetik sağlanmaya çalışılmalıdır.
Bu haftaki yazımda bu doğrultuda kompozit restorasyonlardan bahsedeceğim.
Materyal bilgisi olarak kompozit; birbiri içinde erimeyen iki kimyasal maddenin makroskobik olarak birbiri içinde dağılması veya karışması olarak tanımlanabilir.
Diş hekimliğinde kullanılan kompozitler çeşitli yollarla sınıflandırılır:
1-İçlerindeki doldurucu partiküllerin büyüklüklerine göre
2-Polimerizasyon yöntemlerine göre
3-Viskozitelerine göre sınıflandırılırlar.
Her grubun kendi içinde farklı kullanım amaçlanmalarına göre alt grupları da bulunur.
Örneğin kavite dediğimiz çürük temizlendikten sonra oluşan boşluğun ideal koşullarda sağlanamadığı adeziv preperasyonlarda oluşabilecek ve başarıyı düşürme ihtimali olan durumları engellemek için akışkan kompozitler kullanılmaktadır. Ayrıca akışkan kompozitler daha küçük kavitelere yayılabildikleri için az madde kaldırılarak restorasyon yapılmasına olanak sağlarlar.
Kompozit dolguların diğer materyallere göre avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.
Avantajları;
-Üstün estetik
-Minimum madde kaldırılması
-Gelişen teknolojiyle birlikte dayanıklılıkları artmıştır.
Dezavantajları;
-Su emilimi
-Renklenme
-Uygun yapılmazsa hassasiyet
-İyi temizlenmezse plak birikimi
Bu durumların göz önünde bulundurulması materyal seçimini etkilemektedir. Bu nedenle hekim tarafından yapılacak ön değerlendirme önemlidir. Çünkü yanlış atılan adımlar başarısızlık nedenlerini oluşturmaktadır. Ancak sadece yapım aşamalarında değil hasta kullanımında ve bakımında yapılan hatalar da başarısızlığı oluşturmaktadır.
Önümüzdeki hafta da bu nedenlerden bahsedeceğim?
Sağlıklı Gülüşler?
Sorularınız için;[email protected]
Diş Hekimi Mehmet ERGÜNEŞ
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |