KOMPOZİT RESTORASYONLAR
Geçen hafta anlatmaya başladığım kompozit restorasyonlar konusuna bu hafta da başarısızlık nedenlerini anlatarak devam edeceğim. Başarısızlıklar sadece kullanılan materyal ya da uygulama tekniğinden değil kullanımdan da kaynaklanmaktadır. Dişlerde olduğu gibi kompozit restorasyonlarda da bakım uzun dönem başarıda önemli bir parametredir.
Başarısızlık nedenleri:
Dinamik bir ortam olan ağız içinde restorasyonlar; ısı ve asidik durum değişiklikleri, farklı kuvvetler gibi parametrelerden olumsuz yönde etkilenmektedir. Seçilecek olan materyal bu olumsuzluklardan etkilenmemeli ve kaybolan fonksiyon, fonasyon ve estetiği tekrar geri kazandırabilmelidir. Kompozit restorasyonlar sayesinde minimal kayıplar da restore edilebilmektedir. Yapılan restorasyonlar ile estetik görünüm oldukça başarılı bir şekilde iade edilmektedir. Bu nedenle de son dönemde amalgam restorasyonların yerini kompozit restorasyonlar almaya başlamıştır.
Restorasyonların uzun dönem kullanımı ve başarısı kullanılan ışık kaynağına, materyale, uygulama tekniğine ve dişe bağlıdır. Bu nedenle restorasyonlar yapılırken tüm bu özellikler göz önüne alınmalıdır.
Olası başarısızlık nedenlerini maddeler halinde sayalım:
-Mikrosızıntı
-Su Emilimi
-Suda Çözünürlük
-Yüzey Pürüzlülüğü
-Polimerizasyon Büzülmesi
-Renklenme
-Işık Cihazı
-Flor İçeriği
-Kenar Uyumları
Bu maddelerin çoğu aslında teknik konulardır. Ancak kullanma konusunda hastanın etkisi bu maddelere ek olarak başarıyı etkilemektedir.
Mikrosızıntı olarak isimlendirilen materyal ve diş dokusu arasından sıvı sızması durumu kontrol edilmesi gereken bir durumdur. Çünkü tekrardan başlayacak çürüklere yol açabilir. Bu nedenle de düzenli olarak hekim kontrolü önemlidir. Erken fark edilen durumlarda çürük oluşmadan önlem alınabilir veya restorasyon yenilenebilir.
Su emilimi ve suda çözünürlük materyalin kendi sahip olduğu özelliklerdir.
Estetik diş hekimliğinde doğal diş görünümünü taklit edecek uygun materyalin seçimi restorasyonun başarısı açısından önemli parametredir. Bitirme ve parlatma işlemlerinin doğru yapılması uzun dönem renklenmede önemlidir.
Işık cihazının özellikleri ve materyalin flor içeriği de başarıyı etkilemektedir. Ancak bunlar teknik konular olduğu için çok ayrıntılı olarak bahsetmeyeceğim.
Yapılan restorasyonların başarısında düzenli kontrol de önemli olduğu için en az yılda iki defa diş hekimi kontrolü önemlidir ve gereklidir.
Sağlıklı Gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
Diş Hekimi Mehmet ERGÜNEŞ
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |