İmplant tedavisi günümüzde diş eksikliklerinin tedavisinde başvurduğumuz en popüler tedavi yöntemidir. Uygun vakalarda tercih edildiğinde aynı zamanda en sağlıklı ve en konforlu yöntemdir. Hastaların memnuniyetleri arttıkça tercih edilme sıklığı artan implant tedavisinde; tedaviye başlanmadan önce bazı ağız hazırlıklarının da yapılması gerekmektedir. Bu hazırlıklar ve tedaviler implantların uzun ömürlü olmasında etkilidir.
Ağızda bir diş kaybı varsa bunun altında yatan bir neden de var demektir. Diş eti rahatsızlıkları bu eksikliklerin sebepleri arasında üst sıralardadırlar. Diş eksikliklerine sebep olan nedenler implant kayıplarına da neden olabilmektedir. Bu hastalık implantın etrafını sararsa periimplantitis denen durum ortaya çıkmaktadır.
Diş eti hastalıkları varsa buna sebep olan bakteri kolonilerinin sayısı da fazla demektir. Bu nedenle bu mikroorganizmaların implant yapılmadan önce ağızdan uzaklaştırılması gerekir. Aynı zamanda bu bakterilerin yerleşebileceği ortamın da uzaklaştırılması gerekir.
İmplant yapılmadan önceki değerlendirmede diş eti sağlığı açısından bazı durumları değerlendirmekteyiz.
-diş etlerinde kanama var mı? Fırçalarken kanama oluyor mu?
-dişlerde sallanma var mı? Diş etlerinde çekilme veya tartar oluşumu var mı?
-dişler temiz mi? Diş etlerinde ödem ve şişlik var mı?
Hastalara implant yapılmadan önce bu durumlar değerlendirilmeli ve sağlık açısından iyi fırçalama yapmaları konusunda eğitilmeli ve uyarılmalıdırlar. Sadece fırçalamanın yeterli olmadığı ve ekstra diş ipi ve gargaralarla desteklenmesi gereken durumlar değerlendirilmelidir. Mutlaka implant öncesi tedavisi ve politür yapılmalıdır.
Diş eti tedavisinde dişlerin ve etraflarındaki kemik ölçümleri elle veya röntgenle mutlaka yapılmalıdır. Çünkü tedaviler diş ve kemiklerin durumlarına göre ve defeklere ve kemikteki yıkımlara göre yapılmaktadır. İyileşmeler de mutlaka röntgenlerle kontrol edilerek desteklenmelidir. Diş eti tedavilerinin sonucunda beklediğimiz durumlar;
-diş etlerinde var olan kanamaların durması
-hekim tarafından yapılan kontrollerde kanamanın olmaması
-diş etlerinin sağlıklı görünümüne kavuşması
-ceplerin ortadan kaldırılarak mikroorganizmalar için konak olan alanların elimine edilmesi
-dil sırtındaki mikroorganizmaların da ortadan kaldırılarak implant öncesi ortam için uygun hale getirilmesi amaçlanmaktadır.
İmplant ameliyatlı öncesinde bizler ortamı iyice steril etmekte ve bu hazırlıklara önem vermekteyiz. Bu nedenle en fazla mikroorganizmanın bulunduğu ağı ortamını da uygun hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bütün bu yapılan tedaviler bu nedenle implantların başarısı için önemlidir.
Günümüzde artık bu hazırlıklar yapıldıktan sonra ve hastalar ağız hijyenlerine özen gösterdikleri sürece implant herkese uygulanabilmektedir.
Ancak bu hazırlıklar yapılmasına rağmen diş eti hastalıkları tekrar edebilmektedir. Ağız temizliğine dikkat edilmemesi, sigara, bazı sistemik hastalıklar( şeker hastalığı vb.) hastalığın tekrarlamasına neden olabilmektedir.
Bu nedenle kontrollere mutlaka aksatmadan gidilmeli ve bu hastalık varlığında kontrol sıklıkları artırılmalıdır.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |