Yukarıdaki başlığı okuyunca bende siz okuyucular gibi önce inandırıcı bulmadım. Ancak fotoğrafı görünce ve diğer yazılanları okuyunca işin şaka olmadığını ciddi ciddi bir çalışma yapıldığı kanaatine vardım. Evet… İlginç ve bir o kadar da gerçekti olay. İlk Türk televizyonunu Menemenli Radyo Operatörü Cahit Yeşiltuna yapmıştı. Buna en büyük kanıt da Yeni Asır Gazetesi’nin 31 Mayıs 1962 tarihinde yayınladığı fotoğraflı bir haberdi. Yeni Asır Gazetesi’nin yayınladığı bu fotoğraf sonrası ilk Türk Televizyonu ile ilgili çalışmaların Türkiye’de ilk kez Menemen’de en azından başladığını söylemek mümkündür. Konu ile ilgili olarak Yeni Asır’da yayınlanan haber şöyle :
“Menemenli radyo operatörü Burhan Cahit Yeşiltuna, ilk Türk televizyonunu meydana getirdiğini ileri sürmektedir. Yeşiltuna, söylediğine göre, plân ve şemalarını bizzat hazırladığı ilk Türk Televizyonu’nun imalatında, yüzde 50 yerli malzeme kullanmıştır. Cihazın 1000 Türk lirasına çıktığını ifade eden radyo operatörü, yaptığı televizyon cihazında resimlerin fulesiz göründüğünü ve sesin de, gayet net işitildiğini söylemektedir. Yine ifadesine göre, bu cihaz, 60 kilometre bir saha içinde rahatça çalışmaktadır. Yeşiltuna, mali durumu müsait olduğu taktirde, televizyon nakledici kamerayı da imâle muvaffak olacağını ümit etmektedir.”
Yeni Asır’ın haberi aynen böyle. Sonra ne mi oldu? Ertesi gün yani 1 Haziran 1962 tarihinde konu ile ilgili olarak farklı bir haber yayınlandı yine Yeni Asır’da. Bu haberde Türkiye Radyo Teknisyenleri Derneği ve Radyo Elektronik Teknisyenliği Federasyonunun konu ile ilgili görüşlerine yer verildi. İlk Türk televizyonunun Menemen’de yapıldığına dair bu görüşle ilgili Yeni Asır’da “İLK TÜRK TELEVİZYONU İDDİASI İLGİ UYANDIRDI” başlığı ile yayınlanan 2. haber de aynen şöyle:
Radyo Teknisyenleri Derneği ve Radyo Elektronik Teknisyenliği Federasyonu yetkilileri Menemen’de Burhan Cahit Yeşiltuna ismindeki pratisyenin iddia ettiği gibi, bir televizyon yapamayacağını ileri sürmektedirler.
Dernek Başkanı Süleyman Babür ve Federasyon Temsilcisi Osman Aksoy, bununla ilgili olarak şunları söylemişlerdir:
“Böyle bir imalatın yapılması bizleri memnun eder. Ancak böyle bir işin şimdilik memleketimizde başarılması imkansızdır. Televizyon optik yayın yapan bir cihazdır. Neşriyat ancak verici antenin görülebildiği yerlerden takip edilebilir. Yahut, bir yansıma olayı lâzımdır. Üstelik televizyon standartları çok farklıdır. Mesela, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Hollanda tipi verici ile yaptığı neşriyatı, buradaki Amerikalılar, Amerikan tipi televizyonları ile alamazlar.” Babür ve Aksoy, aleti incelemek üzere Menemen’e gideceklerdir.
Bu haberlerin ardından Radyo Teknisyenleri Derneği ve Radyo Elektronik Teknisyenliği Federasyonu yetkililerinin Menemen’e gelip gelmedikleri veya Burhan Cahit Yeşiltuna’nın icadının incelenip incelenmediği konusunda herhangi bir haber yer almadı gazetelerde. Yani konunun devamında ne olduğu ne yazık ki bilinmiyor. Ancak yazımızın ve Yeni Asır’ın haber ile ilgili olarak yayınladığı başlık bile bir Menemenli olarak gurur verici bir olay bence. Türkiye’de bir ilk olması açısından da ayrıcalıklı. Evet… Öyle veya böyle… İLK TÜRK TELEVİZYONU 1962’DE MENEMEN’DE YAPILDI.
DÜNYADA İLK TELEVİZYON : Televizyon sözcüğü Yunanca uzak anlamındaki tele ve Latince görmek anlamındaki visio sözcüklerinden 20. yüzyıl başlarında türetilmiştir. Televizyon 1923 yılında, John Logie Baird tarafından İngiltere’nin Hastings kasabasında icat edilmiştir. İlk televizyon görüntüsü ise yine Baird tarafından 1926 yılında yayınlanmıştır.
Menemenli Radyo Operatörü Burhan Cahit Yeşiltuna, ilk Türk televizyonu çalışmaları esnasında görülüyor.
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |