Yeni yıl hepimiz için yeni umutlar, hayaller, hedefler, beklentiler demek belki de daha niceleri… Eminim bir çoğumuzun hedefleri arasında kilo vermek forma girmekte vardır. Uzun vadeli sağlıklı beslenme programları ne ala. Fakat seçimimizi kısa sürede etki gösteren diyetler, kulaktan duyma bilgiler, ‘aman şu kişi şöyle yapmış 1 haftada 5 kilo vermiş’ gibi deneyimlerden yana kullanırsak işimiz yaş. Bu hataya düşmemek için bugün hızlı kilo verdiren mucizevi hatalar hakkında konuşacağız.
Öncelikle kişinin kendi isteği ile kilo vermesi günlük enerji alımının azalması veya harcadığı enerjiyi egzersiz ile artırması temeline dayanır. Aslında çok basit bir denklem ‘harcanan alınandan fazla ise’ kilo vermeye başlarsınız. Bunun için atılacak ilk adım genelde düşük kalorili sağlıklı bir beslenme programıyla yola koyulmaktır. Fakat ne kadar düşük bir kalori? Şimdi bu kısımda kişinin boyu, kilosu, metabolizma hızı, yaşam tarzı, fiziksel aktivite durumu devreye giriyor. Bu nedenle hep söylüyoruz diyet kişiye özeldir diye. Vücudun hali hazırda çalışan sistemini bozmamak sağlığa zarar vermemek amacıyla alınması gereken minimum kalori bazal metabolizma hızına ilave 300 400 kalori ilavesidir. Bunun yanında karbonhidrat, protein, yağ gibi besin ögelerinin de belirli bir dengede alınması gerekir. Gelelim bunları görmezden gelip biz yine kendimizi şok diyetler kaosunda boğuşurken bulursak vücudumuza ne gibi zararlar vereceğiz?
Kas kayıplarına neden olabilir!
Düşük kalorili diyetler ilk günlerde yaşanan su kaybı nedeniyle kilo kaybı zannedilerek yüzleri güldürür. Bir süre sonra vücut gereksinimi olan enerjiyi besinlerden sağlayamadığında enerji üretmek için kaslardaki proteinleri parçalar. Bu sebeple tartıdaki rakamlar azalmaya başlasa bile aynadaki siz değişmeyecektir.
Metabolizmayı yavaşlatabilir!
Kas kayıpları sonucunda vücudun metabolik hızı düşmeye başlar. Buda yürürken, spor yaparken hatta uyurken bile daha az kalori harcamanız demektir. Metabolizma hızınızın düşmesi zamanla kilo vermenizi durduracak kadar yavaşlayabilir. Üstelik düşük kalorili diyeti bıraktığınızda azalmış metabolizma hızınızla birlikte verdiğiniz kilonun çok daha fazlasını geri alırsınız.
Mental açıdan sağlıksızdır!
Özellikle de yetersiz karbonhidrat tüketimine bağlı olarak beynin stres hormonu seviyeleri artış gösterir bu da vücudu strese karşı duyarlı hale getirip depresyonu tetikleyebilir. Aynı zamanda aşırıya kaçan yeme atakları, yeme davranış bozukluklarına da maalesef ki büyük bir zemin hazırlayabilir.
Bağışıklık sistemini zayıflatır!
Düşük kalorili ve tek tip gıdaların olduğu diyetlerde genellikle ilk olarak veda edilen besin ögeleri karbonhidratlar ve yağlardır. Bu da besin ögelerinin yanı sıra vitamin ve minerallerin de yetersizliğini ortaya çıkarır. Özellikle yağda eriyen vitaminlerin eksikliğine bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflar dolayısıyla bedenlerimiz hastalanmaya yatkınlaşır.
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |