Diş hekimi kendisine gelen hastanın herhangi bir hastalığı olup olmadığını ya da herhangi bir ilaca karşı alerjisi olup olmadığını öğrenmek için gerekli incelemeleri yapmalı ve eğer ki böyle bir sorunu varsa bu doğrultuda gerekli önlemleri almalıdır.
Diş hekimlerinin aldığı tıbbi öykü bir diğer ismiyle anamnez yapacağımız tedavinin doğruluğu ve hastaların genel sağlığı açısından son derece önemlidir. Sorduğumuz her sorunun bir sebebi ve bunu dikkate almamız gereken bir durum vardır.
Anamnez hastanın tıbbi öyküsüdür, tıbbi geçmişidir. Hastanın kendisinden veya yakınlarından geçmiş veya var olan hastalıkları ve alerjik durumları hakkında alınan bilgilerin tümünü kapsamaktadır. Sorduğumuz sorulara göre farklı başlıklar altında toplanabildiği gibi genel amacımız aynıdır. Tedaviyi ve hasta sağlığını etkileyebilecek her türlü bilgiye ulaşmak ve bu doğrultuda gerekli tedbirleri almak.
Tıbbi anamnez hastanın halen geçirmekte olduğu ve eskiden geçirdiği hastalıkların hekim tarafından bilgisinin alınmasıdır.
Aile anamnezi ailede var olan hastalıkların veya bozuklukların kişiyle olan ilişkisini araştırmak ve bu konuda bilgi edinmek için alınan bilgilerdir.
Diş anamnezi hastanın geçmiş tedavileri, şikayetleri ağız sağlığı ve ağız bakımı konusunda bilgi sahibi olmak için alınan bilgilerdir.
Hastaların alınan bu bilgilerinin yanında alışkanlıkları, alerjileri, kullandığı ilaçlar, meslek ve yaş bilgileri, bulaşıcı hastalıkları konusunda da bilgileri almak hem hastanın, hem bizim hem de diğer hastalarımızın sağlığı açısından çok önemlidir.
Hastalar nedense biz bu soruları sorduğumuzda doğru cevaplar vermekten çoğu kez kaçınırlar. Ancak bahis konusu olan kendi sağlıklarıdır ve mutlaka doğru cevaplar verilmelidir. Şüphelenilen durumlarda hastadan doğru bilgiler alınana kadar diş tedavileri ertelenmelidir. Hastadan alınan bu bilgilerin gerekliliği konusunda hastaya da bilgi vermek sorulara doğru cevap almayı kolaylaştırır.
Bazen hastaların genel sağlık durumlarıyla ilgili hastanın direkt olarak doktoruyla iletişime geçmemiz ve tedaviye onay verilip verilmemesi konusunda doktorundan bilgi almamız gerekir. Bu durumda hastaya tedaviye başlamayız. Doktorunun bize verdiği cevaba göre hareket ederek tedaviye başlarız.
Bu sorular hastaya sözel olarak sorulabildiği gibi yazılı olarak da hastanın doldurması istenebilir. Sorulara doğru cevap vermenin kendi sağlığınız açısından önemli olduğunu unutmayınız.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |