HAMİLELİKTE AĞIZ SAĞLIĞININ KORUNMASI
Bu hafta sizlerden gelen, hastalarımızın soruları doğrultusunda daha önce de anlatmış olduğum hamilelikte ağız sağlığı, kullanılan ilaçların dişlere etkileri ve diş hekimi kontrollerinden bahsedeceğim.
Hamilelikte kadınlarda vücudun birçok sisteminde olduğu gibi ağız sağlığında ve diş ve destek dokularında da değişiklikler olmaktadır. Ancak halk arasında yaygın olarak bilinen hamilelikte bebeğin dişlerden kalsiyum alacağı ve her hamilelikte diş kaybı olacağı yanlış bir bilgidir. Hamilelikte ağız dokularında meydana gelen değişiklikler hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Bu duruma sebep olan etken östrojen ve progesteron düzeyindeki artışlardır.
Bununla birlikte dişler üzerinde plak birikimi artmakta ve bulantılardan dolayı fırçalamada yaşanan güçlükler nedeniyle diş eti iltihabı oluşmaktadır. İltihap sebebiyle dişetlerinde kızarıklık, kanama, şişlik oluşabilir. Hamilelikte dişetlerinde hamilelik gingivitisi adı verilen iltihabi durumlar oluşabilir. Hamile bayanların çoğunda özellikle 2.ve3.aylarda daha sık olmak üzere görülebilmektedir.
Hamilelik öncesinde var olan diş eti hastalıkları hamilelikte şiddetlenebilir. Bu nedenle planlı gebeliklerden önce diş hekimi kontrolü önemlidir. Hamilelik öncesinde var olan diş eti hastalıkları ilerleyerek periodontitis denen daha ağır kayıplarla seyreden diş eti hastalığına dönüşebilir. Dişlerin düzenli temizlenmesi, bakımı ve kontroller ile bu durumların önüne geçmek mümkündür. Peki ne sıklıkla kontroller yapılmalıdır?
Planlı gebeliklerden önce mutlaka diş hekimine gidilerek kontroller yapılmalı ve var olan sorunlar şiddetlenmeden tedavi edilmelidir. Ayrıca hamilelikte de tedaviler yapılabilmektedir. Bunun için en uygun zaman 4 ile 6.aylar arasıdır. Diğer zamanlarda ağrının şiddetine göre kar zarar hesaplaması yapılarak tedaviye hekimlerce karar verilir ve gerekli görülmeyen işlemler hamilelik sonrasına ertelenir. Hamilelikte meydana gelen ve annelerin merak ettiği bir diğer konu da hamilelikte dişlerin daha çok çürüyüp çürümediğidir.
Hamillikte meydana gelen değişiklikler sebebiyle ve oluşan fizyolojik olaylar nedeniyle ağızda dişlerin çürümesine sebep olan bir ortam oluşur. Hamileliğin başlarında görülen bulantı ve kusmalar nedeniyle ağız ortamı asidik hale gelmektedir. Ayrıca bulantı nedeniyle anne adayları fırçalama işlemini aksatabilmektedir. Ayrıca beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve kanama sebebiyle de fırçalamanın aksatılması sebebiyle dişler çürümektedir. Hamilelikte dişlerin çürümemesi için günde en az 2 kere fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Fırçalamanın bulantıyı çok arttırdığı durumlarda ise hekime danışılarak gargaralar kullanılabilir.
Çocukların süt dişleri anne karnında oluşmaya başladığı için hamilelikte annenin kullandığı antibiyotikler çocuğun dişlerini etkilemektedir. Özellikle tetrasiklin grubu antibiyotikler dişlerde oluşum aşamasında renklenmeye sebep olabilir. Bu nedenle de hamilelikte bu grup ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Diğer antibiyotiklerin ise kanıtlanmış bir etkisi gösterilmemiştir.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için: [email protected]
Diş Hekimi Mehmet ERGÜNEŞ
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |