Yeni tanıştığımız kişiler üzerinde ilk intibayı bırakırken kılık kıyafet ve dış görünüşe verilen önemin yanında gülüşümüz de çok etkilidir. Hatta belki de en etkilisidir. Bu etkiyi yaratmada ikinci bir şansın çok azımızın eline geçtiğini düşünürsek güzel bir gülüşe sahip olmak bizleri bir adım öne çıkaracaktır.
Günümüzde bu algıların ortaya çıkmasıyla birlikte gülüş estetiği ve gülüş tasarımı diş hekimliği alanında çok önem kazandı. Dijital aletlerin diş hekimliğin kullanımının artmasıyla birlikte imkanlarımızın çoğalması sonucu hastalara sonunda sahip olacakları gülüşü önceden gösterme imkanımız doğdu.
Peki nedir gülüş tasarımı? Kısaca anlatacak olursam kişilerin sahip olmak istedikleri ve kendilerine yakışacak olan gülüşün ve dişlerin önceden tasarlanarak bilgisayar ortamında ya da direk ağız içinde hastaya gösterilerek yapılan tasarımdır. Bu sistemde hastalar önceden sahip olacakları gülüşü ve dişleri gördükleri için beğenmeme olasılığı da ortadan kaldırılmaktadır.
Gülüş tasarımında sahip olunacak olan dişler dijital ortamda hazırlandığı için hastanın ihtiyacı da kolaylıkla görülebilmektedir. Bu yapılırken yaprak porselen denen lamineler, bonding sistemler, beyazlatma ajanları, tam seramik kuronlar veya zirkonyum kuronlar bu yolda ihtiyaca göre tercih ettiğimiz sistemlerdir.
Hastanın ihtiyacına göre hekim tarafından hastayla birlikte yapılan değerlendirmede bu ihtiyaçlar belirlenir. Ayrıca dişlerin yapısına, madde kayıplarına, kapanıştaki fonksiyona ve fonasyona göre yapılan değerlendirmede dişler seçilir.
Gülüş tasarımında birçok önemli konu ve parametre vardır. Hastanın yaşı, cinsiyeti, mesleği, karakteri, sosyal konumu, saçları gibi birçok belirteçten yararlanarak son dişlerini seçmekteyiz. Burada hasta isteklerini göz ardı etmemeliyiz ama hekimin bilgi birikimini ve tecrübesini de dışlamak doğru değildir.
Hastadan alınan fotoğraf ve modeller bu isteklere göre uygun şekilde modele edildikten sonra hastaya takılıp çekilen fotoğraf ve videolarla gösterilebiliyor. Burada avantaj şu oluyor. Mesela dişlerimi uzatmak istiyorum diye gelen hastanın uzunluk algısıyla hekiminki farklı olabiliyor ve hastaya bunu gösterdiğimizde son aşamada sorun çıkması veya beğenmeme gibi bir durum ortadan kaldırılmış oluyor.
Bu gibi isteklerinizde hekiminize danışarak gülüş tasarımı hakkında daha detaylı bilgiler alabilirsiniz. Her zaman söylüyorum yine tekrar edeceğim düzenli kontrolleri ihmal etmeyelim.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |