Fissur Örtücü
Bu hafta sizlere özellikle çocuklarda yeni sürmüş dişlerde ya da sürmesinin üzerinden uzun zaman geçmemiş olan dişlerde uygulanan ve bir tedaviden ziyade daha çok önlemek amaçlı uyguladığımız fissür örtücülerden bahsedeceğim.
Yeni sürmüş dişlerin üzerinde (küçük azı ve büyük azı dişlerinde) çiğneme yüzeylerinde fissür dediğimiz küçük oluklar vardır. Fissür örtücüler arka dişler üzerindeki bu oluklara uygulanan şeffaf veya beyaz renkte olup akışkan kıvamlı plastik esaslı maddelerdir. Diş minesine yapışarak bu olukların doldurulmasında etkilidirler ve bu sayede oluklara yemek artıklarının birikimi olmayacağı için çürük oluşumunun engellenmesinde etkilidirler. Bu örtücüler uygulanırken diş üzerinden herhangi bir aşındırma yapılmaması da ayrı bir avantajdır.
6 yaş dişlerinin sürmesiyle birlikte çocuklarda daimi dişlere uygulanma yapılabilir. Çürük oluşumu engellenmek istenen süt dişlerinde de derin fissürlerin varlığında etkili bir yöntemdir.
Uygulanan bu fissür örtücüler zaman içinde aşınabilmektedir. Fakat yapılan araştırmalar ve geliştirilen yeni materyaller sayesinde bu maddeler uzun süreler diş üzerinde kalabilmektedir ve bu ispatlanmıştır. Sert gıdaların sıkça tüketilmesi, diş sıkma gibi parafonksiyonel alışkanlıklar, kalem vb maddelerin ısırma alışkanlıkları bu maddelerin tutuculuğunu ve diş üzerinde kalmasını olumsuz etkilemektedir. Bu ajanlar uygulama sırasında diş üzerinde ne kadar sıkı tutunursa o kadar uzun ömürlü olmaktadır.
Uygulanan bu ajanların herhangi bir zararı bulunmamaktadır aksine faydaları ispatlanmıştır.
Fissür örtücüler belli basamaklarda uygulanmaktadır.
Öncelikle diş yüzeyleri temizlenir.
Sonrasında diş tükürükten izole edilir.
Aşındırma amaçlı diş yüzeyleri (fissür örtücünün uygulanacağı alanlar) asitlenir.
Sonrasında bu ajan yıkanarak uzaklaştırılır ve kurutulur.
Örtücü uygulanır.
Polimerizasyon için ışık uygulanır.
Uygulanan ajan kontrol edilerek bitirilir.
Fissur örtücü yapılırken farklı tekniklerden yararlanılır. Non invaziv teknik, invaziv teknik ve koruyucu rezin restorasyon bunlardandır.
Non invaziv teknik çürük tespit edilmemiş olan dişlerde uygulanır.
İnvaziv teknik oklüzal yüzeylerdeki fissürlerde başlamış olan küçük çürükler temizlendikten sonra uygulanan tekniktir.
Koruyucu rezin restorasyonlar ise daha farklıdır.
Derinleşmiş olan çürük dokuları tamamen temizlendikten sonra kalan fissurlere fissür örtücü uygulanması işlemi olarak tarif edebiliriz bu işlemi.
Daimi dişlere uygulanan fissur örtücülerin tutuculuğu süt dişlerine uygulanan örtücülere göre daha iyidir. Bunun sebebi de dişlerin yapısal olarak birbirinden farklı olması gösterilmiştir.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; www.disizmir.net
Diş Hekimi Mehmet ERGÜNEŞ
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |