Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Mehmet Ergüneş
Derya AYGÜN
Derya AYGÜN
AF KUŞLARI
Mustafa Pektaş
Mustafa Pektaş
Dön Swana
Melek Balseven
Melek Balseven
ŞÜKÜR KAVUŞTURANA
Bahri Ar
Bahri Ar
Erhan Özalp
Erhan Özalp
MESELE BİRLİKTE OLMAK…
Levent Sarsıncı
Levent Sarsıncı
NORMALLEŞMEK!..
Sude Kaplan
Sude Kaplan
AŞIRI DÜŞÜNME PROBLEMİ
İrem Yorgancı
İrem Yorgancı
ARA ÖĞÜNLERDE HURMA TÜKETİN
Oktay Özengin
Oktay Özengin
USTALARIN USTASI BAHTİYAR İNAN’DAN MENEMEN’DE BERBERLİK SANATI
Recai Önal
Recai Önal
AH ÇİFTÇİM VAH ÇİFTÇİM!
Diş Eti Apselerini Gözardı Etmeyin
28 Temmuz 2020 Salı

 

Sağlıklı diş etleri daha önceki yazılarımızda da bahsettiğim üzere pembe renkli, portakal kabuğu gibi hafif delikli, sıkı formdadır. Bu özelliklerin yanında koyu renkteki diş etleri ise sağlıksız görünümün ve orada olan hafif ya da ileri düzeydeki enfeksiyonun belirtisidir. Apse diş kaynaklı olabildiği gibi farklı sebeplerle diş etlerinde de olabilir. Bu durum erken fark edilirse tedavisi nispeten hasta için daha az yorucu olacaktır.

Tabi en önemlisi apse oluşturmadan düzenli kontrollerle bu durumların önüne geçmektir. Mesela diş ve diş eti arasında boşluğunuz varsa buralara kaçan yemek artıkları veya batan fırça kılları ve kötü alışkanlıklardan olan kürdanın diş etlerine batıp kalması sonucu diş eti iltihabı olabilir. Apsenin içi yapı olarak ölü dokular, akyuvarlar ve bakterilerden oluşan kötü kokulu bir sıvıdır. Sebep genellikle bakteri kaynaklıdır. Geç kalınmış müdahaleler sonucu bir sabah siz de şişlikle uyanabilirsiniz.

Diş apsesi neden olurun aslında birçok cevabı vardır. Ama çoğu zaman bir enfeksiyon sonucu gelişir. Diş plağında yer alan bakterilerin ilerlemesi, çoğalması ve kümelenmesi sonucu dişte veya diş etinde enfeksiyon gelişir. Genel nedenlerinden başlık başlık bahsedelim ;

Çürük dişler; ağzımızdaki çürükleri ihmal etmemiz hem bu bölgelerden başlayarak çürüklerin diğer dişlere de yayılmasına hem de ilerleyerek apse oluşmasına neden olacaktır.

Diş temizliğini ihmal etmek; aslına bakarsak temel nedendir. Bu ihmal her şeyin başlangıcı olarak değerlendirilebilir. Gerekli olduğu gibi yani diş hekiminizin tavsiye ettiği gibi dişleri fırçalamamak diş çürüğü, diş eti problemleri ve diş apsesi gibi sorunlara neden olur.

Dişlerin üzerinde kalan yiyecek artıkları da aslında iyi fırçalamama olarak değerlendirilebilir. Ya da ağız bakımını tam olarak yapmama olarak değerlendirebiliriz. Çünkü dişler fırçalansa bile diş aralarında yemek artıkları ya da plak kalabilir. Ağız bakımının tam olarak yapılabilmesi için diş ipinin de günde en az bir kere kullanılması gerekir.

Diş gıcırdatma ve uykuda veya uyanıkken diş sıkma; dişlerde aşınmaya ve yavaş ilerleyen bir şekilde olsa da diş köklerinde harabiyete ve dişlerde cansızlaşmaya neden olabilir. Bu durum dişin iç yapısında meydana geldiği için zamanla apse oluşumu görülebilir. Bunun yanında dişlerde meydana gelen çatlaklar, kırıklar bakteriler için dişin iç tabakalarına erişim yoludur. Buradan ilerleyip yerleşen ve kümelenen bakteriler dişte apseye yol açar. Bununla beraber akut travmalar, çarpmalar, düşmeler sonucu oluşan çatlaklar da aynı şekilde apseye neden olabilir.

Eskimiş dolgular da uyumun bozulmasına bağlı olarak çatlaklarda olduğu gibi bakterilerin bu uyumun bozulduğu yerden ilerlemesi sonucu apse gelişir. Önce ağrıyla kendini gösteren durum sonradan tablonun ilerlemesiyle apseye dönebilir.

Başlanmış diş tedavilerine verilen aralar ve oluşan aksaklıklar sonucu da tam olarak iyileştirilmemiş durum daha da kötüleşerek dişteki ve diş etindeki hastalığı ilerletebilir.

Bunlar sonucunda oluşan apsenin teşhisi için mutlaka diş hekimine gitmeli ve gerekli muayene sonucu ilgili dişin tespiti yapılmalıdır. Röntgen dişin durumunu net bir şekilde göstermektedir. Dişin canlılığını kontrol etmek amacıyla veya tam olarak dişi teşhis etmek amacıyla farklı yöntemler de kullanılabilir.

Dişlerin tedavisi genellikle kanal tedavisi ile yapılabilirken bazı ilerlemiş durumlarda dişin ne yazık ki çekilmesi gerekebilir. Diş eti kaynaklı oluşan durumlarda iyi bir diş eti tedavisiyle birlikte hekim tarafından reçete edilen antibiyotiğin tarife uygun kullanılması iyileşme için çok önemlidir.

Sağlıklı gülüşler?

Sorularınız için;

[email protected] - www.disizmir.net

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın