Diş Eksiklikleri Psikolojinizi Etkileyebilir
Kayıp nerede olursa olsun hayatımızın kaçınılmaz yanlarından biri. Özellikle kendimize ait olan bir şeyi kaybettiğimizde ve bazen hayatın kötü yanlarından olan kaza veya hastalık sebebiyle bu kayıp kendimize ait bir vücut parçamız olduğunda travması çok daha fazladır. Elimizi, kolumuzu, bacağımızı kaybettiğimizde bu yaşam şeklimizi değiştirebilir, hareketlerimizi kısıtlayabilir ve duygusal olarak bizleri zayıflatır.
Tıpkı bu kayıplar gibi diş kaybı da kendi vücudumuzdan bir parçayı kaybetmek demektir ve bu kayıplar kadar olmasa da psikolojik bir tarafı vardır. Mesela tüm diş kayıplarında bu psikolojik etki daha da derin hissedilir. Ağzımızda yiyebilecek az çok da olsa yemekleri ve besinleri öğütebilecek diş varken bir anda dişsiz kalmak ciddi bir travma yaratır. Özellikle bir anda diş eti hastalığı sebebiyle bu durumla karşı karşıya kalan hastalarda bunun travması çok daha ciddi olarak hissedilir.
İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde yapabileceğimiz en kolay şey dişlerimizi fırçalamak. Düzenli fırçalamak bizleri hem uzun soluklu diş tedavilerinden hem de diş kaybından koruyacaktır. Pandemi ve korona virüs salgını nedeniyle etkilenen psikolojimizin bir de diş kaybıyla bozulmasının önüne geçmek için dişlerimize düzenli bakmalıyız.
Duygusal kişilerde bu etkiler daha da fazla hissedilmektedir. Bu hastalar tam dişsizliğe de sonrasında kullanılacak olan total protezlere de zor uyum sağlar. Hatta bu protezleri kullanırken ortaya çıkabilen öğürme refleksi bu kişilerde daha fazla görülmektedir.
Hepimiz diş hekimi muayenesinde bir miktar endişe ve gerginlik duyarız. Ancak bu gerginlik sizi etkilediği kadar yapılacak tedaviyi de etkilemektedir. Diş hekiminden kaynaklı korkuların sebebi çoğunlukla daha önceden yaşanan kötü tecrübelerdir. Ama bunun yanında ağrı korkusu, istenen sonuca ulaşamamaktan korkma, tedavinin finansal boyutu korku sebebi olmaktadır.
Daha önceki travmatik hadiseler her koltuğa oturduğunda tekrardan canlanmaktadır. Özellikle toplumumuzda diş kayıpları ve damak da denen hareketli protezlerin yaşlanmayla ilişkilendirilmesi de travmatik ve duygusal bir etki yaratır.
Diş kaybından endişe duyan hastalar yapılan takma çıkarmalı protezlere de uyum sağlamakta zorluk yaratmaktadır.
Diş kaybı yaşanmaması için diş hekimine düzenli kontrolleri aksatmamak ve yapılması gereken tedavileri zamanında yaptırmak çok önemlidir. Altı ayda bir diş hekimi kontrollerini aksatmamak çok önemlidir.
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |