Özellikle çocuklarda travma sonucu en sık karşılaşılan sorunlardan biri de diş kırıklarıdır. Sadece çocuklarda değil diş kırıkları ve diş travmaları spor kazaları, trafik kazaları, düşmeler, kış sporları sonucu da büyüklerde de yaşanabilmektedir.
Diş kırıkları dişin mine ve dentin kısmını içine alabildiği gibi canlı kısım olan pulpaya kadar ulaşabilmektedir de. Bazen kök kısmında da kırıklar oluşmaktadır. Kırıklar her zaman bizim gözle görebileceğimiz boyutlarda olmayabilir. Küçücük bir çatlak aslında daha derinlere ulaşan bir kırığın habercisi olabilir. Bu nedenle travma olguları dikkatli inceleme gerektirmektedir. Eğer ki kırık parça bulunduysa hasta mutlaka bu parça ile hekime başvurmalıdır. Çünkü diş restore edilirken yani tamiri yapılırken bu kırık parça daha estetik bir görünüm oluştururken bize faydalı ve gerekli olacaktır.
Kırık olgularında bazen dişler de oynamaktadır. Bunun sebebi diş soket dediğimiz kemiğin içindeki yuvasından çıkması olabilir, daha derinlerde bir kök kırığı oluşmuş olması olabilir ya da bunların dışında çene kemiğinde meydana gelen bir kırık oluşması olabilir. Hepsinin bir arada olduğu durumlar da bulunmaktadır. Bu durumda hasta dişini çıkarmadan ve çok hareket ettirmeden mutlaka diş hekimine başvurmalıdır.
Peki kırıklar nasıl tedavi edilir?
İyi bir tedavi planlaması için öncelikle kırığın çeşidi ve nereden kırıldığı iyi değerlendirilmelidir. Bunun için klinik muayenenin yanında mutlaka radyografik muayene yapılarak sonuç desteklenmelidir. Kırık çeşidi değerlendirildikten sonra tedaviye başlanabilir.
Sadece mineyi ilgilendiren veya dentinin bir kısmını içine alan kırıklar sadece restore edilerek ya da kırık parça yapıştırılarak tedavi edilebilir. Ancak bu durumda da dişin canlılığı mutlaka takip edilmelidir.
Eğer ki kırık dişin canlı dokusu olan pulpayı da kaplıyorsa bu defa restorasyon yapılmadan önce mutlaka kanal tedavisi yapılmalı ve sonrasında madde kaybı yüksek ise siş kron restorasyonu yapılarak tamir edilmelidir.
Kırık parça dişin köküne kadar uzanıyorsa daha farklı yaklaşımlar olmaktadır. Kırık parça çıkarıldıktan sonra diş restore edilebilir, dişe kron restorasyonu yapılabilir. Daha derinlere ulaşan kırıkların varlığında ne yazık ki dişin çekilmesi gerekebilmektedir.
Dişler aldıkları darbelerin sonucunda yerinden oynadılarsa bu dişlerin öncelikle asıl konumlarına yerleştirilmeleri gerekmektedir. Sonrasında ise dişe kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Eğer çene kemiğinde bir kırık varsa bu durum mutlaka düzeltilmelidir ve dişin sallanmaması için yandaki sağlam dişlerden destek alınarak bu dişin sallanmaması sağlanmalıdır.
Kırık olgularında diş mutlaka diş hekimi tarafından değerlendirilmelidir.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |