Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Mehmet Ergüneş
Derya AYGÜN
Derya AYGÜN
AF KUŞLARI
Mustafa Pektaş
Mustafa Pektaş
Dön Swana
Melek Balseven
Melek Balseven
ŞÜKÜR KAVUŞTURANA
Bahri Ar
Bahri Ar
Erhan Özalp
Erhan Özalp
MESELE BİRLİKTE OLMAK…
Levent Sarsıncı
Levent Sarsıncı
NORMALLEŞMEK!..
Sude Kaplan
Sude Kaplan
AŞIRI DÜŞÜNME PROBLEMİ
İrem Yorgancı
İrem Yorgancı
ARA ÖĞÜNLERDE HURMA TÜKETİN
Oktay Özengin
Oktay Özengin
USTALARIN USTASI BAHTİYAR İNAN’DAN MENEMEN’DE BERBERLİK SANATI
Recai Önal
Recai Önal
AH ÇİFTÇİM VAH ÇİFTÇİM!
DİŞ ETİ RENKLENMESİ
12 Nisan 2019 Cuma

 Sağlıklı diş eti açık pembe renginde; sıkı formda, portakal kabuğu gibi hafif gözenekli yapıdadır. Çeşitli faktörlerle diş etlerinin sağlıklı yapısı bozulabildiği gibi renginde de değişiklikler olabilir. Ancak rengi koyulaşan her diş eti sağlıksız değildir. Bunu iyi ayırt etmek gerekir. Bazen ırksal faktörlerle, bazen ise kötü alışkanlıklar sonucu diş etlerinin rengi değişmekte açık pembe renginden mora doğru giden renklerde görünüm almaktadır.

 

Bu durum görünüm olarak estetik olmayan bir duruma yol açmakta, estetik beklentisi yüksek olan, görünümüne önem veren hastalarda sorun olmaktadır. Aslında bu koyuluklar diş etlerinde melanin pigmentinin artması sonucu olmaktadır ve melanin genel olarak vücutta renk veren pigmenttir.

 

Sigara içmek ön bölgedeki diş etlerinde daha çok olmak üzere melanin pigmentasyonuna sebep olmaktadır ve diş etleri pembe görünümünü kaybetmektedir. Renklenmeye sadece sigara değil metal destekli kaplamalar, amalgam dolgular ve tüketilen farklı yiyecekler de sebep olmaktadır.

 

Bazı hastalarda güldüğünde görülen dişetleri özellikle sigara içiyorsa siyaha yakın renkte mordur. Bu durumlar uzun olmayan işlemlerle, herhangi bir soruna yol açmadan, ağrısız olarak giderilebilmektedir.

 

Ağız içinde çeşitli sebeplerle olabilen bu renklenmelere diş hekimleri sıklıkla rastlamaktadır. Melanin birikiminden bahsetmiştik ama iç kaynaklı yani vücut kaynaklı renklenmelere demir elementi ve bilirübin de sebep olabilmektedir. Melanin birikmesi en sık olarak güldüğümüzde de görülen çene kemiğine yapışık olarak bulunan dişetlerinde görülmektedir. Morluğun altında genellikle pembe diş eti görülmektedir.

 

Vücudun genel sağlığı üzerine bu renklenmelerin herhangi bir etkisi olmamaktadır. Ancak güldüğümüzde ortaya iyi olmayan bir görüntü çıkar. Yaş ve cinsiyetle de orantılı olarak özellikle bayanlar estetiğe ve görünüme daha önem verdikleri için bu durum sorun oluşturmaktadır.

 

Tedavisinde cerrahi, lazer gibi yöntemler kullanılmakta ve doğru uygulamalar ile çok başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Düzenli yaptığınız diş hekimi kontrollerinizde bu konuyla ilgili daha detaylı bilgiyi hekiminizden alabilirsiniz.

 

Sağlıklı gülüşler?

 

Sorularınız için;

[email protected] - www.disizmir.net

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın