Dişeti; ağız mukozasının kemik çıkıntılarını kaplayan, dişlerin boyun kısmını saran bölümüdür. Soluk pembe renkte olup, sert ve sıkı bir görünüm sergiler. Portakal kabuğu gibi hafif girinti çıkıntılı bir yapısı vardır.
Bakteri Plağı; ağız boşluğundaki yumuşak dokular ve dişler üzerinde, dişeti oluğu içerisinde biriken, ilerleyen günlerde yoğunluğu ve içeriği değişebilen, sarımsı beyaz renkte bir tabakadır. Suyla temasta yapıştığı yüzeyden temizlenmez. Diş fırçası ve el aletleri gibi aletlerle mekanik olarak kaldırabilir. Bakteri plağı kaldırılmazsa gingivitis meydana gelir. Gingivitis; dişeti hastalığının başlangıç aşamasıdır, ilk ve en önemli belirtisi de dişeti kanamasıdır. Sağlıklı dişeti kanamaz. Eğer ki kanama varsa o bölgede bir dişeti rahatsızlığı var demektir. Gingivitis tedavi edilmezse periodontitis adı verilen; dişeti ve diş destek dokularının iltihaplı hastalığının ortaya çıkmasına yol açar. Periodontitis; dişin destek dokularının (kemik) yavaş yıkımı ile karakterizedir.
Dişetinde kanama; sert fırçalama sırasında fırça kıllarının dişetini yırtması, sert gıdaların keskin kenarlarının dişetine batması gibi lokal faktörlere bağlı olarak gelişebileceği gibi sistemik faktörlere ( C vitamini eksikliği, alerjik durumlar, trombosit bozuklukları, pıhtılaşma bozuklukları, antikoagülan ilaçlar, menstrüel periyodlar) bağlı olarak ta gelişebilmektedir.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |