Diş eti ağız mukozasının kemik çıkıntılarını kaplayan, dişlerin boyun kısımlarını saran, soluk pembe sert ve sıkı görünüm sergileyen bölümüdür.
Bakteri plağı dişlerin üzerini kaplayarak diş eti iltihabına neden olmaktadır. Ağız boşluğundaki yumuşak dokular ve dişler üzerinde diş eti oluğu içerisinde biriken sarımsı beyaz bir tabakadır. Bu yapı suyla temas edince bulunduğu yüzeyden temizlenmez. Mutlaka diş fırçası gibi mekanik bir aletle temizlik yapmak gerekmektedir.
Bakteri plağı kaldırılmazsa yani bu yapı diş üzerinden uzaklaştırılmazsa gingivitis denen diş eti hastalığının ilk aşaması meydana gelmektedir. Bu aşamanın ise en önemli belirtisi diş eti kanamasıdır.
Peki diş eti kanaması neden olur?
Sert fırçalama sırasında fırça kıllarının diş etini harap etmesi sonucu kanama oluşabilir. Bunun dışında gıdaların sert ve keskin yüzeylerinin diş etine batması nedeniyle veya bazı sistemik faktörler nedeniyle diş etlerimiz kanayabilir. Bu sistemik faktörler C vitamini eksikliği, alerjiler, pıhtılaşma bozuklukları, menstürel periyodlardır.
Tedavisi mümkün olan bir durumdur diş eti kanaması. Tedavinin ilk aşaması bakteri plağının zamanla meydana getirdiği diş taşlarının temizlenmesi işlemidir. Bu temizlenmeden sonra amaç optimum ağız hijyeninin sağlanmasıdır. Hastalığın düzeyine göre gargara ve gerekirse antibiyotiklerle destekleyici tedaviler yapılabilir. Bunlarla da yeterli olmayan durumlarda cerrahi tedaviler uygulanmaktadır.
Tedavinin ikinci aşaması hastaya ağız hijyeni verilerek evde de gerekli temizlik ve bakımın sağlanmasıdır. Ömür boyu etkili temizlik yapılabilmesi amacıyla mutlaka fırçalama öğretilmelidir. Diş ipi kullanımı ara yüz temizliği açısından çok önemlidir. Bu temizlik diş ipi veya ara yüz fırçalarıyla günde en az bir kez yapılmalıdır.
Köprülerin altlarında köprüler için uygun olan diş ipleri kullanılmalıdır. Antibakteriyel solüsyonlarla ve ağız duşlarıyla temizlik desteklenmelidir.
Tedavinin üçüncü aşaması ise düzenli diş hekimi kontrolleridir. Sağlıklı ağızlarda bile mutlaka diş taşı temizliği yapılmalıdır. Sistemik faktörlerin sebep olduğu kanamalarda mutlaka hastanın hekimiyle iletişim halinde olması önemlidir.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
www.disizmir.net
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |