Sağlıklı diş etinin rengi pembedir. Dişleri korur ve güvende tutar. Sağlıklı olan diş eti fırçalandığında ya da dokunulduğunda kanamamaktadır.
Diş eti iltihabı olan kişilerde her zaman ağrı olmamaktadır. Bu nedenle fark edilmesi güç olabilir. Erken dönemde bazı belirtileri olmaktadır.
-diş etleri şişkin ve kırmızı renklidir.
-diş eti üzerinde fırçalanmadığı için beyaz leke ve plak bulunur
-diş fırçalandıktan sonra sağlıksız olduğu için kanama görülür. Yine aynı şekilde diş ipi kullanımı sonunda da kanama görülebilir.
Bu belirtilerden biri varsa mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Çünkü erken dönemde tedavi edilmeyen diş eti rahatsızlıkları ilerlemektedir. Bunun sonucunda da dişlerde kayıplar ve çene kemiğinde erimeler görülebilmektedir. Bu hastalık ilerlediğinde yine bazı belirtiler verebilir. Bunlar;
-ağız kokusu
-diş ve diş eti iltihabı
-kötü tat
-yemek yerken ağrı oluşması
-dişlerde sallanma, aralanma, kapanışta bozukluk, dizilimde değişmeler
-sallanmalar sonucu dişlerde kayıp
-diş etlerinde apse
Diş eti iltihabı farklı sebeplerle oluşmaktadır. Bu sebepler arasında; diş taşları, yenilenme sorunları(sigara vb), hormonal değişiklikler, bazı hastalıklar, ağızdan nefes alma, kullanılan ilaçlar vb?
Diş taşları
Diş eti hastalıklarının en yaygın sebebidir. Yetersiz diş temizliği sonucu, dişlere yeterli özen gösterilmemesi sonucu oluşmaktadır. Yetersiz temizlik sonucu dişler üzerinde plak oluşur. Plak zamanla bakteri birikimleri, tükürük mineralleri vb. sebeplerle tartara yani diş taşına dönüşür. Kırık dişler, çapraşık dişler, çürük dişler, sıkışık dişler plak oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle bu dişlerde diş taşı ve diş eti rahatsızlıkları daha sık izlenir. Aşırı şeker tüketimi plak oluşumunu ve çürük oluşumunu artırır.
Yenilenme sorunları
Sigara vb. tütün ürünlerin kullanılması diş etlerinin yenilenebilme yeteneğini kısıtlar ve diş eti iltihabına yakalanma ihtimalini artırır. Benzer şekilde C vitamini eksikliği veya şeker hastalığı gibi sorunlar da diş etlerinin yenilenme hızını düşürmektedir.
Hormon değişiklikleri
Ergenlik dönemine girmek, hamilelik, menopoz gibi süreçler insan vücudunda hormonal değişikliklere sebep olur.
Bağışıklık sisteminin bozulması
Kanser ya da bazı otoimmun hastalıklar bağışıklığı düşürebilirler. Yine benzer şekilde tedavi amaçlı kullanılan bazı ilaçlar da bu etkiyi yapabilir. Bunun sonucunda da savunmasız kalan dişetleri iltihaplanabilir.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected] - www.disizmir.net
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |