Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Mehmet Ergüneş
Derya AYGÜN
Derya AYGÜN
AF KUŞLARI
Mustafa Pektaş
Mustafa Pektaş
Dön Swana
Melek Balseven
Melek Balseven
ŞÜKÜR KAVUŞTURANA
Bahri Ar
Bahri Ar
Erhan Özalp
Erhan Özalp
MESELE BİRLİKTE OLMAK…
Levent Sarsıncı
Levent Sarsıncı
NORMALLEŞMEK!..
Sude Kaplan
Sude Kaplan
AŞIRI DÜŞÜNME PROBLEMİ
İrem Yorgancı
İrem Yorgancı
ARA ÖĞÜNLERDE HURMA TÜKETİN
Oktay Özengin
Oktay Özengin
USTALARIN USTASI BAHTİYAR İNAN’DAN MENEMEN’DE BERBERLİK SANATI
Recai Önal
Recai Önal
AH ÇİFTÇİM VAH ÇİFTÇİM!
DENTAL İMPLANTOLOJİ 2
18 Kasım 2016 Cuma

DENTAL İMPLANTOLOJİ 2

 

İnsan tarih boyunca ortaya koyduğu buluşlar ve bilimsel çalışmalarla teknolojik gelişmelerle hem tabiatı örnek almış, hem onu taklit etmiş, hem de yapmış olduğu gelişmeler sonucu elde ettiği sonuçları tabiata en uygun hale getirmeye çalışmıştır. İnsanın tabiatı bu şekilde taklit etmesi ve örnek almasındaki en büyük etken de ancak tabiatın şartlarının kendisine bu şekilde fayda sağladığını görmüş olmasıdır. Bu yaklaşım bütün bilimler için olduğu gibi sağlık bilimleri ve bu grubun içinde yer alan diş hekimliği için de geçerlidir. Diş hekimliğinde bu doğrultuda bugün iki bilim dalı ön plana çıkmaktadır. Bunlardan birincisi oluşabilecek sorunları engellemeye yönelik koruyucu diş hekimliği, ikincisi ise oluşmuş olan eksik dişleri tamamlamanın yollarını aramaktadır. Eksik dişleri tamamlamada en etkili yöntem implantolojidir. Geçen hafta daha çok sizlerden gelen sorular doğrultusunda yazmış olduğum yazıma bu hafta biraz daha bilimsel yönleriyle değinelim istiyorum

 İmplant planlamasında gelen hastanın sistemik durumları, var olan hastalıkları, dental geçmişi, eksik bölgenin durumu, kemik durumu ve çiğneme esnasındaki çene hareketleri tedavi planlamasında  hekim tarafından değerlendirilmektedir.

İmplant tedavisi geleneksel yöntemlere göre biraz daha uzun soluklu bir tedavi olduğu için planlamalar tedavi sonucunun iyi olması açısından önemlidir.

İmplantlar kullanımlarına göre mukozal implantlar, subperiostal implantlar, kemikiçi implantlar, endodontik implantlar olmak üzere sınıflandırılır. Yapılacak tedaviye göre uygun implant seçilerek  uygulaması yapılır ve restorasyon tamamlanır.

Şimdi de implant endikasyonlarından bahsedelim.

Klasik protez yapılarak yeterli tutuculuk sağlanamayan tam protez hastaları, hareketli protez kullanamayan parsiyel dişsiz hastalar, yapılmış olan protez sonucu iritasyonların önüne geçilemeyen durumlar, bulantı refleksi engellenemeyen durumlar, tedavi edilemeyen dişlerde çekim sonucu implant yerleştirilebilir,tek diş eksiklikleri, tek taraflı serbest sonlanan(diş olmayan) durumlar, doğal dişlerin protez ayağı olarak sayısının veya dayanıklılığının yetersiz olduğu durumlar, 16 yaşından büyük hastalarda ortodontik ankraj olarak implantlar kullanılabilir. 

İmplant uygulamalarının ve çeşitlerinin artması ile implant üstü protezlerin de çeşitleri artmıştır. Böylelikle seçeneklerin artması ile neredeyse her hastaya uygun implant seçilebilmekte dişler bu şekilde restore edilebilmektedir. Dişler destek alınarak yapılan protez restorasyonları gibi implant üstü restorasyonlarda sabit, hareketli ve yarı hareketli olarak sınıflandırılabilir.

Sabit protezler hekim tarafından uygun yapıştırıcılar(simanlar) ile yapılmış olan implantlara protezin yapıştırılması şeklinde uygulanan protezlerdi. Yarı hareketli protezler de hekim tarafından takılıp çıkarılabilen protezlerdir ve vidalar yardımıyla monte edilirler. Hareketli protezler implant sayısı sabit olanlara göre daha az olan hasta tarafından takılıp çıkarılmasına rağmen tutuculuğu geleneksel hareketli protezlere göre daha iyi olan protezlerdir.

Protez planlaması yapılırken çiğnemenin uygun olması açısından ve eklem ve çiğneme kaslarına gelebilecek yanlış kuvvetlerin önüne geçmek açısından oklüzyonun tipi önem teşkil etmektedir. Farklı oklüzyon tipleri arasında uygun olanı hekim tarafından seçilerek uygulanır.

Dental implant uygulamalarında başarı sadece seçilen implantın kalitesi ile ilgili değildir. Uygun endikasyon, doğru cerrahi girişim, özenle yapılmış bir protetik planlama ve tedavi ile sağlanmaktadır. Tüm bunlar doğru değerlendirilip uygulandığında ve hasta tarafından protez bakımına ve kontrollerine özen gösterildiğinde implant tedavisi diş eksikliklerinde en ideal seçenek olmaktadır.

Sağlıklı Gülüşler?

Sorularınız için; [email protected]

Diş Hekimi Mehmet ERGÜNEŞ

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın