Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
İrem Yorgancı
Derya AYGÜN
Derya AYGÜN
AF KUŞLARI
Mustafa Pektaş
Mustafa Pektaş
Dön Swana
Melek Balseven
Melek Balseven
ŞÜKÜR KAVUŞTURANA
Bahri Ar
Bahri Ar
Erhan Özalp
Erhan Özalp
MESELE BİRLİKTE OLMAK…
Levent Sarsıncı
Levent Sarsıncı
NORMALLEŞMEK!..
Sude Kaplan
Sude Kaplan
AŞIRI DÜŞÜNME PROBLEMİ
Mehmet Ergüneş
Mehmet Ergüneş
Diş Estetiğinde Lamine
Oktay Özengin
Oktay Özengin
USTALARIN USTASI BAHTİYAR İNAN’DAN MENEMEN’DE BERBERLİK SANATI
Recai Önal
Recai Önal
AH ÇİFTÇİM VAH ÇİFTÇİM!
Çocuklara Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Kazandırmak
6 Mart 2021 Cumartesi

Çocukluk döneminde yeterli ve dengeli beslenme, büyüme açısından olduğu gibi mental gelişim ve psikolojik açıdan da önemlidir. Ebeveynlerin çocuk beslenmesinde 'aman daha çocuk o fazla kilosu olsa bile ileride dengelenir’ , ‘çok zayıf yeter ki bir şeyler yesin ' diye yaptığı bazı iyi niyetli uygulamalar, maalesef ki bazen fayda yerine zarara neden olabiliyor.

 Çocukluk döneminde temelleri atılmaya başlanan uyku düzeni, sorumluluk bilinci, kişisel bakım gibi her temel alışkanlıkla birlikte çocuğun beslenme alışkanlıkları da şekillenmeye başlar. Yeme düzeni, yemek saatleri, tercih edilen besin çeşitleri, atıştırmalıklar sizin yönlendirmenizle şekillenir. Peki çocuklarınızı sağlıklı beslenmeye yönlendirirken hangi adımlara dikkat etmelisiniz?

Rol model sizsiniz

Çocuklar ebeveynlerinin kopyası olmak isterler. Onlar gibi giyinmek, oturmak, kalkmak, konuşmak, beslenmek. Bu nedenle her davranışında biraz sizi barındıran çocuklarınızın beslenme alışkanlıklarını şekillendirmeniz, öncelikle sizin kendi beslenmenizi değerlendirip gerekiyorsa sağlıklı bir müdahale etmenizden geçiyor.

Yiyecekler ödül olmamalı

Ödül olarak verilen çikolatalar, cipsler çocukların zihninde iyi ve kötü yiyecek kavramını oluşturabilir. Ödül görevi gören abur cuburları iyi olarak görürken günlük hayatında her zaman ulaşabildiği meyve sebzeleri küçümseyebilir ve tüketmekten kaçınabilir.

Mutfağa dahil olmasına izin verin

Sizinle birlikte meyve sebzeleri yıkaması, kendi meyve suyunu hazırlaması bile özellikle iştahsız çocukları ‘ben yaptım’ düşüncesiyle yemek yemeye teşvik edebilir. Bu sayede yediklerini keşfedebilir ve kısa zamanda kendilerinin hazırlayabileceği mandalina soymak, salatalık doğramak gibi sağlıklı atıştırmalık tüketme alışkanlığını da kazanabilirler.

Porsiyona dikkat edin

Yetişkin bireyler arasında bile değişkenlik gösterirken, çocuğunuzun mide kapasitesinin sizlerden çok daha küçük olduğunu dolayısıyla enerji ihtiyacının da daha az olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle fazla yeme isteği olan çocuklarda küçük tabaklar kullanılarak yapılan porsiyonlamalar göz doygunluğunu sağlayıp ‘ bir dolu tabak yedim’ düşüncesi yaratacaktır.

Beslenmenin yanında fiziksel aktiviteyle destekleyin.

Hem kilo kontrolünü hem de kemik gelişimini destekleyebileceği spor branşlarına yönlendirmeniz çocuğunuzun aynı zamanda sosyal hayatına da fayda sağlayacaktır. Boş zamanlarında bolca enerji atacağı bu aktiviteler yeni bir hobi edinmesine de yardımcı olabilir.

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın