Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Mehmet Ergüneş
Derya AYGÜN
Derya AYGÜN
AF KUŞLARI
Mustafa Pektaş
Mustafa Pektaş
Dön Swana
Melek Balseven
Melek Balseven
ŞÜKÜR KAVUŞTURANA
Bahri Ar
Bahri Ar
Erhan Özalp
Erhan Özalp
MESELE BİRLİKTE OLMAK…
Levent Sarsıncı
Levent Sarsıncı
NORMALLEŞMEK!..
Sude Kaplan
Sude Kaplan
AŞIRI DÜŞÜNME PROBLEMİ
İrem Yorgancı
İrem Yorgancı
ARA ÖĞÜNLERDE HURMA TÜKETİN
Oktay Özengin
Oktay Özengin
USTALARIN USTASI BAHTİYAR İNAN’DAN MENEMEN’DE BERBERLİK SANATI
Recai Önal
Recai Önal
AH ÇİFTÇİM VAH ÇİFTÇİM!
ÇÖZÜM KOLAY, HASSASİYETTEN VE GELMEKTEN KORKMAYIN
28 Eylül 2018 Cuma

             

Dişlerde meydana gelen ve diş kayıplarıyla dahi sonuçlanabilecek olan sorunların çoğunun çözümü çok basit. Tek yapmanız gereken şey diş hekiminize başvurmak. Bu çözümü basit olan durumlardan biri de dişlerde meydana gelen aşınmalar. Sebep basit, yanlış fırçalama veya bunlara bağlı hassasiyet olabilir.

 

Yaşamımız boyunca dişlerimiz çürüğe sebep olan mikroorganizmalar veya plak olmadan da çeşitli fiziksel ve kimyasal uyaranlar sebebiyle aşınma ve kopmalara maruz kalırlar. Bu durum yaşlanmayla daha doğrusu yaş almayla görülen bazısında şiddetli olabilen fizyolojik yani normal bir durumdur. Tabi ki şiddeti önemli. Şiddeti önemli diyorum çünkü bu durum hastada endişe yaratmaya başladığında veya şikayet boyutuna ulaştığında hastalık olarak kabul edilir ve tedavi edilmesi gerekir.

 

Dişlerde görülen aşınmanın pek çok sebebi vardır. Bunlardan biri tükürüğün kalitesiyle ve miktarıyla ilgili olanlardır. Tükürüğün ph´ı, akış hızı, viskozitesi ağız kuruluğu(ki bu durum ilaçlara ve hastalıklara bağlı da olabilir) farklı yerlerde aşınmalara sebep olabilir. Asiditeyle ilgili olarak reflü gibi hastalıklar, sık sık yaşanan kusmalar, alınan diyetteki asit miktarının yüksek olması gibi sebepler de aşınmayı artıran faktörlerdir. Bunların yanında strese bağlı diş gıcırdatma, aşındırıcı miktarı fazla olan macunlarla dişlerin fırçalanması, fırçalama sırasında kılları sert fırçaların kullanılması, fırçalama tekniğinin yanlış olması, bazı kimyasal madde üreten fabrikalarda çalışanlarda, diyabet gibi kronik hastalıklarda da aşınmalar görülebilmektedir. Bu aşınmalar diş etine komşu alanlarda farklı aşınma tiplerine sebep olabilir.

 

Son yıllarda bir kavram var. Asit erozyonu

Asitli yiyeceklerin dişlerde aşınmaya sebep olduğu çok uzun yıllardır bilinmektedir. Erozyon ise daha çok biz diş hekimlerinin kullandığı bir terimdir. Bu durumun en çok görülme sebebi organik meyve sularının tüketilmesi saf meyve sularının tüketilmesi, ya da fosforik asitlerin ilavesiyle oluşturulan karbonatlı içeceklerin tüketilmesidir. İçeceklerin şekersiz olması madde kaybını azaltmaz. Bu durumun yaşla beraber artıyor olmasının en büyük sebebi ise tükürük miktarının azalması ve ağız kuruluğunun artıyor olmasıdır.

 

Peki dişlerde bu aşınma olursa ne olur?

Asidin dişin minesine teması sonucu dişin yüzeyinde bir yumuşama olur. Bu yumuşama geçicidir. Ancak aside maruz kalma süresinin artması ve dişlerde uygulanan yanlış fırçalamalar aşınmayı artırmaktadır. Bu aşınma da zamanla dişin minesinde zamanla incelmeye sebep olmaktadır. Dişin şekil ve görünümü değişir dişlerde hassasiyet artar. Bu hassasiyet soğukta kendini daha fazla belli eder. Asit sebebiyle oluşan aşınmada dişler daha sarı ve parlak görünüme sahip olurlar. Sanki cilalanmış gibi.

Aşınma dişleri sarartır çünkü dişe rengini veren minenin incelmesine hatta yok olmasına sebep olur ve daha sarı renkteki dentin açığa çıkar.

Bir diğer hassasiyet konusu da dentin hassasiyetidir. Dentin hassasiyeti soğuk şekerli yiyecek ve içecekler tüketilirken ve diş fırçalama hava ile temas sonucunda oluşur. Ekşi uyaranlar ile de oluşur.

 

Peki bu durumun nedenleri nelerdir?

Baştan beri anlattığım aşınma sebepleri sonucu minenin yok olması ve dentinin açığa çıkması sonucu görülür. Dişin sıkma ve gıcırdatma sebebiyle diş etiyle temas ettiği bölgelerde kırık meydana gelen hastalarda da sıklıkla görülür. Ergenlikten 70´li 80´li yaşlara kadar görülebilmektedir ve geniş bir grubu etkiler. Hassasiyet yaşlanma ile azalır.

 

Peki buna karşı nasıl önlemler alabiliriz?

-Asitli içeceklerin mümkün olduğunca az tüketilmesi ve tüketilirken pipet kullanılması

-Diş fırçalamanın öncesinde ve hemen sonrasında asitli içeceklerin tüketilmemesi

-Aşındırıcı miktarı fazla olan beyazlatıcı macunların kullanılmaması

-Sert fırça ve fırçalama tekniklerinin kullanılmaması

-Diş sıkıyorsak gece plağının mutlaka kullanılması

-Diş hekimi düzenli kontrolü

 

Sağlıklı gülüşler?

 

Sorularınız için; [email protected]

www.disizmir.net

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın