Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Mehmet Ergüneş
Derya AYGÜN
Derya AYGÜN
AF KUŞLARI
Mustafa Pektaş
Mustafa Pektaş
Dön Swana
Melek Balseven
Melek Balseven
ŞÜKÜR KAVUŞTURANA
Bahri Ar
Bahri Ar
Erhan Özalp
Erhan Özalp
MESELE BİRLİKTE OLMAK…
Levent Sarsıncı
Levent Sarsıncı
NORMALLEŞMEK!..
Sude Kaplan
Sude Kaplan
AŞIRI DÜŞÜNME PROBLEMİ
İrem Yorgancı
İrem Yorgancı
ARA ÖĞÜNLERDE HURMA TÜKETİN
Oktay Özengin
Oktay Özengin
USTALARIN USTASI BAHTİYAR İNAN’DAN MENEMEN’DE BERBERLİK SANATI
Recai Önal
Recai Önal
AH ÇİFTÇİM VAH ÇİFTÇİM!
C?OCUKLUK DO?NEMI? HASTALIKLARI AG?IZ BULGULARI VE MUAYENE
9 Haziran 2016 Perşembe

Bu hafta sizlere çocuklarda görülen ve çocukluk dönemi hastalıkları olarak adlandırılan hastalıkların ağız içi belirtilerinden bahsedeceğim.

Çocukluk dönemi hastalıkları bakteriyel ve viral olanlar olmak üzere ikiye ayrılırlar. İki grup hastalık da kendi içinde farklı belirtiler göstererek  ilerler ve belirtiler gösterirler. Öncelikle bakteri kaynaklı olan birkaç tanesinden bahsedelim.

 Streptekok enfeksiyonları 6 ayın altındaki çocuklarda nazal akıntı, farenjit ve ateş yükselmesiyle kendini gösterir. Nazal akıntı ve çocuktaki huzursuzluk 6 haftaya kadar devam edebilir.

6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda hafif ateş ve nazofarenjit ile kendini gösterir ve halsizlik yapar. Semptomlar genellikle 4-8 hafta devam eder.

Kızıl hastalığında belirtiler dil yüzeyinde kendini göstermektedir.

 Difteri hastalığında belirtiler daha çok tonsillerdedir. Boğazda lokal bir iritasyon olması sebebiyle kusmalar görülebilir. Bademcikler üzerinde bir membran ve benek görülebilir.

Birazda viral olan hastalıklardan ve basitçe belirtilerinden bahsedelim.

İlk olarak çoğumuzun çocukken hepimizin geçirdiği suçiçeği ile başlamak istiyorum. Virüsün vücuda alınmasını takiben 1-2  haftalık inkübasyon periyodundan sonra kısa süren ateş ve kırgınlıktan sonra veziküller oluşur. Bu veziküllere ağız mukozasında da rastlanır ve özellikle damakta görülür. tüm ağız mukozası bu hastalıkta kırmızıdır. Dil üzerinde oluşan lezyonlar patlayarak ağrılı forma dönüşebilir.

Kızamıkçıkta ağız içi bulgulara daha az rastlanır. Yüzde ve boyunda kızarıklıklara rastlanabilir. Bu hastalığa hamile kadınların yakalanması sakıncalıdır. Annenin bu hastalığa yakalanması sonucu ölü doğum görülebilmektedir.

Kızamıkta ateş, halsizlik, fotofobi ile başlar. Deri üzerinde döküntüler ortaya çıkar. Yanak mukozasında 0.6-0.2 mm çapında grimtrak mavi lekeler görülebilir ve bu görüntüler pudra şekeri serpilmiş görüntüsü verebilir.

Bir diğer çocukluk çağı hastalığı da kabakulaktır. 8-15 yaşlarında görülür. mandibulanın(alt çenenin) alt arka kenarında kulaklar altında şişlik, orta derecede ateş, başağrısı, kusma, üşüme, titreme görülebilecek olan belirtilerdir. Çiğnemede ağrı olur. Parotis bezi(tükürük bezi) çevresinde basınç yapıldığında ve palpasyonda ağrı oluşur. Eğer parotis dışında diğer tükürük bezleri de etkilenirse dil arkaya doğru itilebilir.

El ayak ağız hastalığı deri ve mukozayı etkileyen bir hastalıktır. Karakteristik lezyonlar bu hastalıkta ağız el ve ayaktadır. Ağız lezyonları tüm ağız mukozasında görülmesine rağmen tonsillerde nadir olarak görülür. Ağız lezyonları 5-10 günde iyileşmesine rağmen deri lezyonları daha uzun sürede iyileşir ve 2 haftada bu iyileşme sürecini tamamlar.

Bu dönemlerde bulaşıcılık riski sebebiyle  tedaviler bir süre ertelenebilir.  Bu nedenle hastalardan anamnez alırken bu konularda da sorular sorarak bilgi edinmek hem kendi sağlığımız hem de diğer hastaların sağlığı açısından önemlidir.

Anamneze hastanın tıbbı hikayesi alınarak başlanır. Sosyal hikayesi beslenme alışkanlıkları ve dişsel hikayesi alınarak devam edilir. Muayene extraoral muayene, intraoral muayene ve radyolojik muayene olmak üzere 3 başlık altında sıralanabilir. Muayene hem çocuğun bizlere alışması hem de güven kazanması açısından önemli bir seanstır. Extraoral muayene kapsamlı olarak tüm vücut incelenecek şekilde yapılır. İntraoral muayene de sadece dişlere değil aynı zamanda tüm ağız mukozası incelenerek muayene edilmelidir. Radyografik muayene de klinik muayeneyi desteklemek için yapılır. Çocuklarda ekspoz süresi radyograf alınırken kısalır ve daha hızlı filmler kullanılır.

Alınan radyograflarla hem çocuğun çürük dişleri hem de alttan gelen dişleri ve çene kemikleriyle olan ilişkisi izlenebilir ve ortodontik açıdan da yapılması gereken bir müdahale varsa erken tespit edilmiş olur.

Radyografik inceleme genel olarak herhangi bir travma durumunda, ara yüz çürüklerinin tespitinde, dişe ait enfeksiyon varlığında, gelişim bozukluklarının saptanmasında, uygulanan tedavilerin değerlendirilmesinde ve çene yüz gelişim takibinde gereklidir.

Sağlıklı gülüşler?

Sorularınız için; www.disizmir.net

                            [email protected]

                         Diş Hekimi Mehmet ERGÜNEŞ

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın