Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Mehmet Ergüneş
Derya AYGÜN
Derya AYGÜN
AF KUŞLARI
Mustafa Pektaş
Mustafa Pektaş
Dön Swana
Melek Balseven
Melek Balseven
ŞÜKÜR KAVUŞTURANA
Bahri Ar
Bahri Ar
Erhan Özalp
Erhan Özalp
MESELE BİRLİKTE OLMAK…
Levent Sarsıncı
Levent Sarsıncı
NORMALLEŞMEK!..
Sude Kaplan
Sude Kaplan
AŞIRI DÜŞÜNME PROBLEMİ
İrem Yorgancı
İrem Yorgancı
ARA ÖĞÜNLERDE HURMA TÜKETİN
Oktay Özengin
Oktay Özengin
USTALARIN USTASI BAHTİYAR İNAN’DAN MENEMEN’DE BERBERLİK SANATI
Recai Önal
Recai Önal
AH ÇİFTÇİM VAH ÇİFTÇİM!
ÇOCUKLARDA PARMAK EMME VE EMZİK KULLANIMI
22 Eylül 2017 Cuma

Çocuklarda genellikle küçük yaşlarda izlenen parmak emme ve emzik kullanımı başlarda masum ve çocuklar için tatlı gibi görünse de bu alışkanlıklar ilerleyen yaşlarda çocuklarda çene ve dişlerle ilgili problemlere sebep olmaktadır. Bu alışkanlıkların 2 yaşından sonra da devam etmesi dişler çıktığı için dişleri ileri itmeye sebep olan kuvvetlerin oluşmasına neden olur.

Parmak emmenin, hem dişler hem de çene yapısı üzerinde son derece olumsuz etkileri vardır. Zamanında önlem alınmazsa düzeltilmesi çok zor bozukluklar gelişebilir ve ileride operasyon söz konusu olabilir. Bu nedenle çocukların bu sıkıntılarını erken müdahale ederek düzeltmeye gitmek yerine oluşmadan engellemek en doğrusudur.

Parmak emme ve emzik kullanmada kritik yaş 4 yaştır. Bu yaştan sonra iskeleti de etkileyen sorunlar hatta tedavi gerektiren bozukluklar oluşabilir.

Emzik emmek de süresi uzadıkça diş ve çene yapısını etkilemektedir, zamanında bırakılmalı ve kullanım sonrasında da ortodontik emzikler tercih edilmelidir.

Parmak emmek diş çürüklerine neden olur diye bir söylenti vardır toplumda. Aslında bu direk doğru değildir. Ama parmak emmeden ziyade emzik kullanan çocuklarda emziği daha iştahla emsin diye ebeveynler tarafında sürülen tatlandırıcılar, şeker, pekmez bal gibi maddeler çürüklere sebep olmaktadır.

Dişler sürdükten sonra tatlandırıcı kullanımı çürük oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

Parmak ve emzik alışkanlığı olan çocuklarda bunu engellemek için apareyler kullanılabilir. Bu apareyler için 4-4,5 yaş doğru zamandır. Bu uygulamalar ile bozukluklar artmadan ve ileride sadece düzeltici ortodontik uygulamalar ile çözülebilir.

Parmak emen çocuklarda bahsettiğim engelleyici apareyler kullanılmaz ve ilerleyen yaşlarda hala parmak emme alışkanlığı devam ediyorsa ortodontik tedavi gerekir. Bu sıkıntılar, ön dişlerin kapanmaması ya da ileride olması olabilir. Eğer ki bu sorunlar varsa mutlaka ortodontik tedavi gerekmektedir.

Bu tarz alışkanlıkları olan çocuklara,  zorlayıcı olmadan ikna yöntemleri uygulanarak alışkanlığı bırakması tavsiye edilmelidir. Engelleyici uygulamalar çocuğun psikolojisini zedelemeyecek şekilde olmalıdır. Gerekirse bir çocuk psikoloğundan destek alınarak ortak değerlendirme yapılmalıdır. Çocukların erken yaşlarda diş hekimi ile tanışmaları bu alışkanlıkların değerlendirilmesi açısından da gereklidir.

Sağlıklı gülüşler?

Sorularınız için; [email protected]

                            www.disizmir.net

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın