Bu hafta sizlere çocuk dişlerinde daha çok uyguladığımız işlem olan flor uygulamasından ve yine çocuklarda izlenen biberon çürüklerinden ve tedavilerinden bahsedeceğim.
Flor uygulaması dişin minesinin kristal yapısına girdiğinde oluşan yeni yapı sayesinde mineyi sertleştirip çürüklere karşı daha dayanıklı ve dirençli yapı kazanmasını sağlayan florün kimyasal olarak dişe uygulanmasıdır.
Flor uygulaması her yaşta olabilmektedir ancak çocuğun uyması gereken kurallardan olan yarım saat tükürüğünü yutmaması gerektiği komutunu anlayacak yaşta olması gerekmektedir. Diş minesini güçlendirmesi bakımından flor uygulaması yararlı bir işlemdir. Her yaşta yapılabilen bu uygulamada diş minesini güçlendirici etkisi her zaman istediğimiz bir özelliktir. En doğrusu klinikte hekim tarafından yapılan uygulamalardır. Kurutulmuş ve temizlenmiş diş yüzeyine uygulanan flor için bu şartlar önemlidir ve çocuğun bir süre tükürmesi gerekmektedir.
Koruyucu etkisi göz önünde bulundurulduğunda oldukça ucuz işlemlerdir.
Biberon çürüğü ise gece uyumadan önce biberonla süt içen çocuklarda ön dişlerde gözlenen sarı-kahverengi renklenmelerle başlayan çürüklerdir. Bazı aileler sütün besleyici değerini artırmak adına içine bal ya da pekmez gibi tatlandırıcılar karıştırmaktadır. Bu durum çürük riskini daha da artırmaktadır. Biberonla verilen süt dişlerin üzerinde birikmektedir. Uyku sırasında tükürük salgısının da azalmasına da bağlı olarak temizlenemeyen birikintiler çürük oluşturan bakterilerin asitleriyle de birleşerek çürük oluşumunun hızlanmasına sebep olmaktadır. Yalancı emziklerin de bala ya da pekmeze batırılması sonucu da biberon çürükleri oluşmaktadır.
Biberon çürüklerinin engellenmesi için yalancı emzikler ya da biberonlar bala, pekmeze batırılmamalıdır. Dişler ilk sürmelerinden itibaren mutlaka fırçalanmalı ya da temiz bir gazlı bezle temizlenmelidir. Biberonla süt içen çocuklarda sonrasında en azından su içirilmelidir. Ara öğünlerde karbonhidratlı besinler yerine lifli gıdalar tercih edilmelidir. 3-4 yaşına kadar tükürme refleksi gelişmediği için macunsuz fırçalama ya da hekimin önerdiği macunlar ile dişler fırçalanmalıdır.
Ağızda var olan çürükler, dişler nasıl olsa değişecek mantığıyla önemsememek yerine, zamanında tedavi edilmelidirler. Çünkü çürük bulaşıcı bir hastalıktır ve yandaki dişlere kolaylıkla yayılmaktadır. Çocukların var olan çürüklerinin çıkacak olan daimi dişlerini de etkilediği unutulmamalıdır. Bu nedenle mutlaka tedavileri yapılmalı ve hekimin söylediği kurallara uyularak fırçalamaları yapılmalıdır.
Özellikle üst çenede kesici dişlerle başlayan biberon çürükleri dişlerde büyük madde kayıplarına sebep olmaktadır. Bu durum ağız sağlığının bozulmasının yanında dişsiz olduğu için psikolojisinin bozulmasına, konuşmasının ve estetiğin bozulmasına sebep olmaktadır.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |