Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Mehmet Ergüneş
Derya AYGÜN
Derya AYGÜN
AF KUŞLARI
Mustafa Pektaş
Mustafa Pektaş
Dön Swana
Melek Balseven
Melek Balseven
ŞÜKÜR KAVUŞTURANA
Bahri Ar
Bahri Ar
Erhan Özalp
Erhan Özalp
MESELE BİRLİKTE OLMAK…
Levent Sarsıncı
Levent Sarsıncı
NORMALLEŞMEK!..
Sude Kaplan
Sude Kaplan
AŞIRI DÜŞÜNME PROBLEMİ
İrem Yorgancı
İrem Yorgancı
ARA ÖĞÜNLERDE HURMA TÜKETİN
Oktay Özengin
Oktay Özengin
USTALARIN USTASI BAHTİYAR İNAN’DAN MENEMEN’DE BERBERLİK SANATI
Recai Önal
Recai Önal
AH ÇİFTÇİM VAH ÇİFTÇİM!
BRUKSİZM
7 Nisan 2017 Cuma

Son zamanlarda kliniğimize başvuran hastalarımızda diş sıkma dediğimiz bruksizm şikayetlerinde artış gözlemlemekteyiz. Bu problemlerin birçok sebebi olmakla birlikte bazı durumlarda sadece biz diş hekimlerinin yaptığı tedavi yeterli olmamakta ve diğer branşlardaki meslektaşlarımızla işbirliği içinde çalışmamız gerekebilmektedir.

Ama bu durumlarda öncelikli tedavi diş hekimleri tarafından yapılmaktadır.

Doku hasarı oluşturma potansiyeline sahip, herhangi bir neden olmaksızın gerçekleşen istemli kas kasılmalarına parafonksiyon denilmektedir. Diş sıkma ve diş gıcırdatmalar genel olarak parafonksiyon sayılmaktadır. Normalde nadiren oluşan bu durumlar sürekli olarak tekrarladıklarında patolojik sonuçlara neden olmaktadır.

Diş sıkma yani bruksizm kimi durumlarda fizyolojik yani normal olarak kabul edilirken, kimi durumlarda ise patolojik olarak sınıflandırılır. Bu ayrım ise hekimler tarafından yapılmaktadır.

Bruksizm gece veya gündüz diş sıkma veya gıcırdatma şeklindeki parafonksiyonlardır. Çenelerin istemsiz olarak oluşan diş gıcırdatması veya sıkılması şeklinde oluşan alışkanlıklardır.

Bu alışkanlıkları saptamada kullanılan bazı yöntemler vardır.

-anket

-klinik gözlem

-çiğneme kasları emgsi

-yöneltilen sorularla analiz,

Klinik inceleme

-yakınına yöneltilen sorular

-yanak ve dilde izler

-çiğneme gücünün saptanması

-aparey üzerinde inceleme

Yukarıda saymış olduğum maddeler bruksizm saptamada kullanılan yöntemlerin bazılarıdır.

Bruksizme neden olan bazı psikolojik durumlar da vardır. Stres, anksiyete, gerginlik, bastırılmış öfke, agresif kişilik tipi, hiperaktivite bu sebeplerdendir.

Bunlar dışında bazı nörolojik hastalıklar veya beyin travmaları, sinir sistemi bozuklukları sonucu oluşan huntington veya Parkinson gibi hastalıklar, ilaçların yan etkileri, bazı dental tedaviler de bruksizme neden olabilmektedir.

Tedavi prosedüründe de çeşitli yollar vardır. Kişiye yönelik tedavi, farmakolojik yani ilaçla tedavi, oklüzyon üzerinde yapılan tedaviler ve diğer yaklaşımlar olarak tedavi prosedürleri vardır.

Bu yöntemler içinde uygun olanı hekim tarafından belirlenerek hastaya uygulanmaktadır. Hastalara evde kullanmaları için verilen plaklar da tedavinin bir parçasıdır. Bu plakların özellikleri ise hastaya uygun olarak belirlenmeli tedavi protokolü bu yönde devam etmelidir.

 

Sağlıklı gülüşler?

Sorularınız için; www.disizmir.net

                           [email protected] 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın