Kilo korumak, vermek ya da almak için temel mantığın kalori dengesine dayandığını daha önceki yazılarımda bahsetmiştim. Alınan ve harcanan kalorinin dengesi kilomuzun sabit kalmasını sağlarken kimi zaman benzer kalorileri tüketmemize rağmen kilo artışı gözlemlememize sebep olabilir. Bu durumu yaşamamızın nedeni kalorinin hangi besinden, hangi besin öğesinden geldiğiyle alakalı olabilir. Peki bu kalorilerin nereden geldiği neden önemli?
Yüzeysel olarak bakıldığında 1 kalori, 1 kaloridir. Yani gün içinde almanız gereken bütün kaloriyi isterseniz hamur işlerinden pastalardan, isterseniz de farklı dengeli tabaklardan karşılayabilirsiniz. Ara öğünlerde 1 paket gofret ya da elma ve süt tüketebilirsiniz. Temelde iki seçenekte de kaloriler birbiriyle aynı ya da benzer olabilir fakat vücudumuz bu kadar basit çalışmıyor. Maalesef ki aldığımız kaloriler kadar kalorilerin nereden geldiğini de önemsiyor.
İlk olarak hacimden bahsedelim midemiz boşken, açlık hissinin sorumlusu olan ghrelinhormonu salgılanır ve mide kapasitesini doldurduğumuzda bu hormon yerini tokluk sinyalleri veren leptin hormonuna bırakır. Eğer aynı kaloride düşük hacimli yiyecekler tüketirsek leptinin görevini yerine getiremez ve doymamaya aç hissetmeye devam ederiz. Bu da yeterli kalorileri almış olsak bile doymadığımız için ya öğünleri arttırmamıza veya daha fazla besin tüketmemize sebep olabilir. Bunun yanı sıra kalorisi düşük veya aynı bile olsa paketli gıdaların fastfood tarzı besinlerin, şeker ve tuz içeriğinin yüksek olabileceğini, zarar veren katkı maddeleri de içerebileceğini de tekrar hatırlatmak isterim.
İkinci olarak her besin ögesinin vücutta sindirimi ve kullanımı aynı değildir. Vücudumuzun her bir besin öğesini sindirirken ürettiği ısı ve bu besinlerin yararlanımı diğerinden farklıdır. Örneğin hem proteinler hem de karbonhidratlar gram başına 4 kalori içermesine rağmen proteinlerin sindiriminde daha çok ısı kaybedilir. Bu da proteinleri sindirmek için daha çok enerji gerektirdiğini gösterir.
Kısacası besin içeriğine dikkat etmeden kalori hesabı ile beslenmek matematiksel anlamda belli bir süre kilo kaybı sağlayabilir fakat uzun sürmez. Eninde sonunda ya kilo dengeniz bozulur, ya bölgesel yağlanmanız artar ya da güçlü ve dinamik hissetmezsiniz. Çünkü bu tip beslenme vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini sağlamaz, kronik hastalık riskinizi azaltmaz ve vücudunuzdaki hormon dengesini destekleyici olmaz. Kalorileri arka plana atıp besin içeriğine kalitesine odaklanmak her zaman daha faydalı olacaktır.
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |