Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Mehmet Ergüneş
Derya AYGÜN
Derya AYGÜN
AF KUŞLARI
Mustafa Pektaş
Mustafa Pektaş
Dön Swana
Melek Balseven
Melek Balseven
ŞÜKÜR KAVUŞTURANA
Bahri Ar
Bahri Ar
Erhan Özalp
Erhan Özalp
MESELE BİRLİKTE OLMAK…
Levent Sarsıncı
Levent Sarsıncı
NORMALLEŞMEK!..
Sude Kaplan
Sude Kaplan
AŞIRI DÜŞÜNME PROBLEMİ
İrem Yorgancı
İrem Yorgancı
ARA ÖĞÜNLERDE HURMA TÜKETİN
Oktay Özengin
Oktay Özengin
USTALARIN USTASI BAHTİYAR İNAN’DAN MENEMEN’DE BERBERLİK SANATI
Recai Önal
Recai Önal
AH ÇİFTÇİM VAH ÇİFTÇİM!
Ağız Kokusu Ciddi Bir Sorundur
10 Eylül 2021 Cuma

Ağız kokusu aslında en çok sosyal hayatı etkileyen bir sorundur. Kokunun önlenebilmesi için öncelikle sebebini bulmak gerekir. Diş fırçalamak, gargara yapmak gibi yöntemler kokunun asıl sebebi ortadan kaldırılmadan tedavi edici olmayacaktır.

Dünyanın en gelişmiş medeniyetlerinde, en bilinçli toplumlarında bile ağız kokusuna rastlanabilir ve bu durum sosyal bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Gittiğimiz ortamlarda bu hastalığı bulaştırma riskimiz olmasa da insanların bizden uzaklaşmasına hatta kişinin kendisinden bile rahatsız olmasına sebep olan bir sorundur ağız kokusu. Bu hastalığı tedavi etmek için ise öncelikle sebebini belirlemek ve buna göre bir tedavi planlamak gerekir.

Ağız kokusu bir hastalık olabildiği gibi fizyolojik sebeplerle de oluşabilir. Sabahları ilk uyandığımız anda var olan ve sonrasında geçen ağız kokusu bu sınıfta değerlendirilebilir. Geceleri tükürük salgısının azalmasına bağlı meydana gelen bakteri sayısındaki artış ve bu bakterilerin oluşturduğu gazlar kokuya sebep olur. Ağız çalkalandıktan ve dişler fırçalandıktan sonra ağız kokusu geçer. İşte bu fizyolojik ağız kokusu olarak değerlendirilir. Ağızdan nefes alan kişilerde bu durum daha fazla görülür. Bu nedenle de uyunan odayı nemli tutmak burun tıkanmasını azaltıp ağız solunumunu engelleyeceği için bir çözüm olarak düşünülebilir.

Günlük alınan diyetin çoğu protein olan kişilerde, soğan sarımsak gibi kokuya sebep olan yiyecekler tüketenlerde bakterilerin ürettiği kokuya sebep olan gazlar artacağı için bu kişilerin yemeklerden sonra gargara yapması ya da diş fırçalaması kokunun önüne geçmesinde yardımcı olacaktır. Kokuyu önleyen karanfil nane gibi aromalı gıdalar da nefesin ferahlamasını sağlayacaktır. Ama dediğimiz gibi koku sadece fizyolojik değildir. Ağız kokusunun çoğunlukla sebebi ağız kaynaklı problemlerdir. Diş eti apseleri, diş taşları, çürükler, gömülü olup çıkmaya çalışan 20 yaş dişleri ağız kokusuna sebep olabilir. Bu dişlerin tedavisi yapıldıktan sonra ağız kokusu da kendiliğinden geçecektir.

Ayrıca boğaz enfeksiyonları, sinüzit, geniz akıntısı, mide problemleri gibi sorunlar da ağız kokusuna sebep olabilir. Ama öncelik ağız ile ilgili sorunların giderilmesidir. Sonrasında geçmeyen ciddi kokularda hasta kulak burun boğaz uzmanına ya da gastroenteroloji uzmanına yönlendirilebilir.

Ciddi ağız kokusu durumunda mutlaka diş hekiminize danışınız.
Sağlıklı gülüşler…
Sorularınız için; [email protected]

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın