1935 yılında yapılan genel seçimlerin hemen öncesinde, kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı verildi. Oy kullanma yaşı 18'den 22'ye çıktı. Her 40 bin seçmen için 1 milletvekili seçilmesi kararlaştırıldı. Her 40 bin 1. seçmen için ikinci seçmen seçilmesi kabul edildi. 1935 seçimleri öncesinde, kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilince, CHF’nın (Cumhuriyet Halk Fırkası) Genel Merkezi'nin parti örgütüne 12 Aralık 1934 tarihinde gönderdiği bir yazıda, kadınların artık ikinci seçmen de seçilebilecekleri, bunun için partiye üye olmaları gerektiği belirtilmekteydi. Milletvekillerinin seçiminde ikinci seçmenlerin kilit bir rolü vardı, ikinci seçmenlerin saptanmasına bu nedenle büyük bir özen gösteriliyordu. İkinci seçmenleri tamamıyla kontrol eden CHF Genel Merkezi, bağımsız adaylardan kendi istediklerini ikinci seçmenlere seçtirmiştir. TBMM'de muhalif kimselerin olmasına sıcak bakmamış, kendisinin uygun gördüklerine yeşil ışık yakmıştır.
İKİNCİ MÜNTEHİB SEÇİMLERİ’NİN KELİME ANLAMI : İki dereceli seçim sisteminde, seçilecekleri seçen ikinci seçmenlere verilen ad’dır. Türkiye’de (ve de osmanlı’da) 1877 ila 1943 yılları arasında uygulanan iki dereceli seçimlerde, her 400 seçmene bir ikinci seçmen düşecek şekilde belirlenen ikinci seçmenler, meclise gidecek vekil adaylarına oy veriyor ve bu adaylardan o il/sancak için ayrılmış kontenjana göre en çoktan aza doğru oy alanlar seçilmiş sayılıyorlardı. ikinci seçmenler, sistemin uygulandığı, cumhuriyetin tek parti dönemine rastlayan 1923-43 arasında, tek parti CHF’nın kendi üyeleri arasından seçtiği kişilerden oluşuyordu. Parti üyesi bu ikinci seçmenler de, parti tüzüğü gereği ve zorunlu olarak yine CHF tarafından belirlenen meclise gidecek vekil adaylarını seçiyorlardı. bu dönemde seçim adı altında yapılan bütün bu oylama-seçme süreci aslında iki dereceli bir onaylamadan ibarettir.
İkinci Müntehip Seçimleri 14 Ocak 1935 tarihinde Menemen’de de büyük heyecanla yapılmış, ardından davullar zurnalar çalınmıştır. İşte bu anlardan birinde CHF’lı Belediye Başkanı İdris Tınaz (Sağda) ile CHF Menemen Başkanı M. Kemal Oskay, partililer ve vatandaşlar ile birlikte görülmektedir.
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |