Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Mehmet Ergüneş
Derya AYGÜN
Derya AYGÜN
AF KUŞLARI
Mustafa Pektaş
Mustafa Pektaş
Dön Swana
Melek Balseven
Melek Balseven
ŞÜKÜR KAVUŞTURANA
Bahri Ar
Bahri Ar
Erhan Özalp
Erhan Özalp
MESELE BİRLİKTE OLMAK…
Levent Sarsıncı
Levent Sarsıncı
NORMALLEŞMEK!..
Sude Kaplan
Sude Kaplan
AŞIRI DÜŞÜNME PROBLEMİ
İrem Yorgancı
İrem Yorgancı
ARA ÖĞÜNLERDE HURMA TÜKETİN
Oktay Özengin
Oktay Özengin
USTALARIN USTASI BAHTİYAR İNAN’DAN MENEMEN’DE BERBERLİK SANATI
Recai Önal
Recai Önal
AH ÇİFTÇİM VAH ÇİFTÇİM!
UYKU APNESİ
19 Ocak 2018 Cuma

Uyku apnesi halk arasında çok bilinmemekle birlikte son derece tehlikeli ve ciddi bir sağlık sorunudur. Bu durum hem uyku kalitemizi hem de buna bağlı olarak günlük aktivitelerimizi ve genel sağlığımızı olumsuz yönde etkiler.  Hayatımızın 4´te 1´i uykuda geçtiğine göre bu süreyi sağlıklı geçirmek zorundayız.  Ülkemizde araştırması ve tedavisi bununla birlikte teşhisi de çok yapılmayan bir hastalıktır. Bu hastalıkta en ileri araştırmalar ve tedaviler Avustralya´da sonrasında ise İsveç´te yapılmaktadır.

Son zamanlarda ülkemizde de uyku laboratuarlarında teşhisi ve sonrasında hekimlerce tedavisi gerçekleştirilmektedir. Uyku apnesi beyin kaynaklı, obsruktif dediğimiz hava yolları kaynaklı ve her ikisini içeren sebeplerle gelişebilir. Biz diş hekimleri sadece hava yolu kaynaklı olan formunu tedavi etmekteyiz.

Apne dediğimiz hastalık kendini ilk olarak horlama ile göstermektedir. Horlama dediğimizde ise toplumun neredeyse 4´te 1´ini etkileyen bir sorundur. Yetişkinlerin %40´ı horlamaktadır ve bunların içinde erkeklerin %9´u, kadınların ise %4´ü teşhisi konmuş uyku apnesine sahiptir.  Horlama sadece uyku arkadaşımızı ya da eşimizi rahatsız eden bir ses sorunu değil bu durum bir hastalıktır. Bu durum sonraki aşamalarda uyku apnesine sebebiyet verir ve bu durum çok tehlikelidir.

Hastalar genellikle 3-4 yıl horladıktan sonra sorun uyku apnesine dönüşür.

Uykudan uyanınca hissedilen yorgunluk, gece hafif terleme, gece tuvalet ihtiyacı için uyanma, gün içinde yorgun hissetme uyku apnesini düşündürebilir. Başta da söylediğim gibi apne güzel uykuyu bozmaktadır. Peki güzel uykunun yararları nelerdir?

-büyüme faktörü ve melatonin salgılanır

-immun sistem aktive olur uykuda

-stres hormonu azalır

,nefes hızı azalır

-kalp atışı azalır

-tansiyon düşer

-öğrenme ve hafıza iyi uykuda gelişir.

Kalitesiz uykuda ise meydana gelen sorunlar bunların tam tersidir.

Uyku farklı evrelerden oluşan bir dönüşümdür. Bu dönüşümde rüya olur. Hafif uyanmalar olur. Derin uyku ve hafif uyku olur. Eğer ki uyanma periyodu rüyanın arasına gelirse rüyayı hatırlarız. Onun dışında hatırlamayız ve ben rüya görmüyorum demek sadece o periyoda uyanmamak demektir. Yoksa herkes rüya görür.

Uykunun ideali ise 7 saat kesintisiz uyumaktır. Uzun gündüz uyumaları, 6 saatten az uyumak, 9 saatten çok uyumak ise faydalı değildir.

Diş hekiminize rutin kontroller de varsa bu sorunlarınız hakkında da mutlaka danışın.

Sağlıklı gülüşler?

Sorularınız için; [email protected]

                            www.disizmir.net

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın