HASSAS BAĞLANTILI (ÇITÇITLI) PROTEZLER
Çok sayıda diş eksikliğinin bulunduğu ve sabit protezlerle tedavinin yapılamadığı durumlarda uygulanan protez türlerinden birisi de hassas bağlantılı protezlerdir. Dişlerde hazırlanan yuvalara oturan gizli tutucularından dolayı halk arasında ?çıtçıtlı protezler´ olarakta bilinirler.
Hassas bağlantılı (çıtçıtlı protez) protez aşamaları, hareketli bölümlü( kancalı protez) protez aşamalarıyla aynıdır.
Hassas bağlantılı protezler de ölçü ve çeşitli provalar ile ortalama 5 seansta hazırlanır. Bu 5 seans için ortalama 2 hafta süre yeterlidir.
Hassas bağlantılı protezler dişlerde hazırlanan yuvalara oturan hassas bağlantılar mevcuttur. Takılırken ve çıkarılırken ilk yapıldığında çok sıkı olan bu parçalar zamanla daha rahat takılıp çıkarılır.
Bu protezlerde parsiyel protezlerdeki gibi alt çenede dilin altından üst çenede damaktan geçen metal kısımlar bulunur.
Başta bu parçalar alışmayı zorlaştırsa da belirli bir süre sonra hasta bu dişleri kendi dişleri gibi rahatça kullanır.
Hassas bağlantılı protezler hem yumuşak dokudan hem de mevcut dişlerden destek aldıkları için tutuculukta problem yaşanmaz ve kesme, ısırma ve öğütme fonksiyonları kolaylıkla yapılabilir.
Hassas bağlantılı protezlerin yuvalar içerisine oturan kısımları protezin yerinden çıkmasını önlemektedir bu nedenle yemek yerken hareket etmezler.
Zamanla lastiklerinde gevşeme görülebilir, bu durumda lastikler kolayca değiştirilebilir.
Hassas bağlantılı protezlerin dişlerden destek aldığı kısımlar protezin içerisinde olduğu için kancalı protezlere göre çok daha estetik olurlar.
Sabit protezlerle restore edilemeyen ağızlarda parsiyel protezlerde görülebilen metal kroşeleri ortadan kaldırabilmesi ve sabit protezlere yakın konfor sağlaması sebebiyle hastalarımızda güvenle uyguladığımız protez seçeneklerinden birisidir.
Hassas bağlantılı protezlere destek olacak dişlere kron (kaplama) yapıldığı için bu dişlerde kroşelerin oluşturduğu çürüme ve defektlerin de önüne geçilebilmektedir.
Hassas bağlantılı protezlerde parsiyel protezlere görekuvvet iletimi daha dengeli olarak ayarlanabildiğinden destek dişlere gelebilecek olan devirici kuvvetlerden kaçınılabilir.
Sağlıklı gülülüşler...
Sorularınız için; www.disizmir.net
[email protected]
Diş Hekimi Mehmet ERGÜNEŞ
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |