Diş sızlaması genellikle çevresel etkenler sebebiyle meydana gelmektedir. Bizleri huzursuz eden günlük hayatımızı olumsuz yönde etkileyen bir problemdir. Bu tepki dişin canlı dokusu tarafından verilmektedir. Yani canlı olmayan dişlerde sızlama değil daha çok ağrı ile karşılaşmaktayız.
Peki dişlerimiz neden sızlar? Dişlerin vücudumuzdaki diğer organlar gibi canlı olduklarını unutmamak gerekir. Dişe bu canlılığını veren içindeki pulpa dokusu dediğimiz damar ve sinirlerin yoğunluklu olarak bulunduğu dokudur. Bu dokudan dişin dışına doğru yönelen ve dentin kanalları dediğimiz içleri sıvı dolu kanallar vardır ve bu kanalların dışı mine ile örtülüdür. Minenin zarar görmesi sonucu açılan kanallarda oluşan sıvı hareketleri hassasiyet olarak algılanır.
Diş sızlamasının birçok sebebi olabilmektedir. Başlıca iki sebepten bahsedebiliriz. Birinci sebep dişin çürümesi sonucu meydana gelen madde kaybı sonucunda dişin canlı dokusu olan pulpa dokusunun çevresel uyaranlara karşı tepkisi sonucu oluşur. Bu çevresel uyaranları sıcak, soğuk, tatlı, ekşi olarak sınıflayabiliriz.
İkincisinde ise diş eti problemleridir. Bu problemler sonucu dişlerin kök yüzeyleri açığa çıkar. Açığa çıkan bu yüzeyler dişin üzerini kaplayan mine tabakasından daha geçirgendir ve bu sebeple uyaranlara karşı hassastır. Sonuç olarak sızlamalar görülür.
Dişlerdeki madde kaybının tek sebebi çürükler değildir. Bu bağlamda diş kırıkları diş sıkma travma sonucu oluşan çatlaklar da dişte madde kaybına sebep olur. Bu etkenler de dişlerde sızlamaya sebep olmaktadır.
İlk sızlamayı hissettiğinizde diş hekimine başvurmakta fayda vardır. Çünkü ne kadar erken teşhis edilirse tedavi sonucu o kadar başarılı olmaktadır.
Bu sızlamaların tedavileri mümkündür. Etken çürükse çürük tabaka temizlendikten sonra üzerine yapılan dolgularla sorun çözülmüş olur. Kırık sebebiyle ya da çatlak nedeniyle bir sızlama mevcutsa yine dolgu maddeleriyle ya da farklı ajanlarla tedavi mümkündür. Bu ajanlar profesyonel uygulamalarda kullanılan hassasiyet gidericiler ya da farklı ajanlar olabilir. Genel bir hassasiyet şikayeti varsa diş hekimi tarafından uygulanan flor sorununuzu çözebilir. Sebep diş eti problemiyse diş etleri için ameliyat yapılabilir ya da hassasiyet giderici özellikli macunlar ile dentin kanallarının tıkanması amaçlanabilir.
Bu tedavi yöntemlerine diş hekimi tarafından karar verileceği için mutlaka öncelik bir diş hekimine başvurmak olmalıdır. Evde kulaktan doğma işlemler faydadan daha çok zarara sebep olacaktır.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |