Dişler çeşitli sebeplerle çekilmektedir. Ancak en fazla çekim sebebi genellikle hasta isteğidir. İlçemizde ve genel olarak ülkemizde belki de diş hekimine başvurulup en sık yaptırılan işlem diş çekimidir. Ancak diş çekimi günümüz diş hekimliğinde yapılması planlanan ve düşünülen son işlemdir. Halk arasında ise ufacık bir ağrıda bile çektirme eğilimi vardır. Apse yapmış veya çok ağrısı olan dişler iyi bir tedaviyle kanal tedavisi ya da dolgu işlemiyle belki de uzun yıllar ağızda kalabilecekken çektirilir. Bu aşamada hastaya durumu anlatıp ikna etmek ne yazık ki çok güçtür ve ağrının da etkisiyle yanlış kararlar verilerek hasta tarafından dişinin çekilmesi istenir. Diş çekimine karar vermek biz hekimler için çok güçtür. Bu aşamada hekimin önerilerini dinlemek hastalar için de çok doğrudur.
Peki dişler çekildikten sonra nelere dikkat etmek gerekir?
Diş çekimi sonrası yapılması gerekenler hastaya hekim tarafından anlatılır ya da yapılması gerekenlerin yazılı olduğu bir bilgilendirme broşürü verilerek hasta aydınlatılır. İlk yapılması gereken çekim sonrası o bölgeye yerleştirilen gazlı bezin yarım saat süreyle orada tutulması işlemidir. Bu o bölgede sağlıklı bir iyileşme sağlayacak olan kan pıhtısının orada kalmasını sağlar. Sık değiştirilirse pıhtı da oradan ayrılacağı için ağrılı ve sağlıklı olmayan bir iyileşme görülür.
Çekim sonrasında ağrı olursa ağrı kesici alınabilir. Ama bu ağrı kesici aspirin olmamalıdır. Çünkü aspirin kanı sulandırarak kanama oluşmasına sebep olur. Sadece çekim yerinde değil anestezi yapılan bölgede de ağrı olabilir. Bu durumda da ağrı kesici alınabilir ve bu ağrılar birkaç gün içinde geçecektir.
Diş çekildikten sonra yirmi dört saat süreyle sızıntı şeklinde kanama olabilir. Bu durum normaldir. Ancak şiddetli bir kanama olursa tekrardan temiz bir gazlı bez yarım saat ısırılmalıdır ve o bölgede tampon etkisi oluşturulmalıdır. Eğer yine de kanama durmazsa hekime başvurulmalıdır. Hekime ulaşılamazsa daha uzun süre ısırma yapılarak kanama kontrol altına alınmaya çalışılmalıdır. Sık sık tamponu değiştirmek veya suyla çalkalamak sanılanın aksine kanamayı artıracaktır.
Diş çekimi sonrası iki gün sigara içmeyin ve alkol kullanmamaya özen gösterin. Sıcak ve soğuk yiyeceklerden ve içeceklerden kaçının. Bunlar sağlıklı bir pıhtı oluşmasını engelleyecektir. Eğer ki doktorunuz size çekimin komplikasyonlu zor bir çekim olduğunu söylemişse o gün beşer dakika arayla çekim bölgesine dışarıdan buz uygulamakta fayda vardır.
Diş çekimi sonrası dilinizle veya farklı bir aletle çekim bölgesini kurcalamamanız gerekir. Bunlar iyileşmeyi bozacak davranışlardır. Ayrıca çekim sırasında kök kalmışsa bunun çıkarılma ya da bırakılma kararı hekim tarafından verilmelidir. Kök tamamen orda bırakılabilir veya bir süre sonra çıkarılması gerekebilir. Kararı hekime bırakmak en doğrusudur.
Farklı bir durumla karşılaşırsanız mutlaka hekime başvurmanız gerekmektedir.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
www.disizmir.net
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |