23 Nisan Büyük Millet Meclisi´nin açılış günüdür. Her 23 Nisan günü ?Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı´nı birlikte kutlarız. Bu tarih aynı zamanda ?Milli Egemenlik Bayramı´mızdır.
23 Nisan dünyada kutlanan ilk çocuk bayramıdır. Atatürk´ün Türk çocuklarına armağan ettiği bu bayram şenliklerine son yıllarda yabancı ulusların çocukları da katılmaya başlamıştır. Atatürk çocuklara çok büyük değer verir, gezilerinde okullara uğrar, ders dinler, sorular sorardı. ?Bugünün küçükleri yarının büyükleridir? diyen Atatürk, yönetimin bayram süresince öğrencilere bırakılması geleneğini başlattı. 23 Nisan´da yönetim birimleri, seçimle gelen kurumlar bir süre çocuklara bırakılır. Bu güzel gelenek her yıl yinelenir. Her 23 Nisan´da yurdumuz bir bayram alanı olur. Çocuklar törenlerde konuşmalar yaparlar, şiirler okurlar. Gece fener alayları düzenlenir. 23 Nisan egemenliğin ulusta olduğu düşüncesinin kabul edildiği gündür. Aynı zamanda çocuk bayramımızdır. Yarının büyükleri olan siz çocukların bayramıdır.
Nerede O Eski 23 Nisan Bayramları
Emekli öğretmenler ve eski öğrencilerin anlattıklarına göre, aynı zamanda benim de gördüğüm yaşadığım kadarıyla, ?40 yıl öncesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Festival havası içerisinde geçer, 23 Nisan etkinlikleri için okullarda hazırlıklar 1 ay öncesi başlatılırdı. Örneğin, öğrenciler etkinlik kapsamında ilçe genelinde ilkokullarda öğrenciler ve anaokulu öğrencileri kıyafetleriyle görsel anlamda gönülleri fethederlerdi. Hele hele top sahasında yapılan resmi geçit töreni kutlamaları programı, stadyumun tribünlerini dolduran ve toprak zeminde oturan veliler için ayrı bir heyecandı. Çocuklar bu güne özel kıyafetleri ile geçiş töreninde daha büyük hevesle geçer, stadyumda festival havası estirilirdi. Ayrıca geleneksel oyunlar içerisinde mendil kapmaca, halat çekme, yakan top gibi vazgeçilmez oyunlar da oynanarak 23 Nisan Bayramına renk katılırdı. 23 Nisan Bayramının ve Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk´ün çocuklara ve bizlere bıraktığı mirasın üzerinde daha fazla değer eklememiz lazımdır. 23 Nisan Bayramlarında minik öğrencilerin sosyal gelişimlerine destek verilmeli? şeklinde ifade ettiler.
Tüm yurtta olduğu gibi Menemen´de de 23 Nisan Bayramı´ndaki etkinliklere yıllar içinde kısıtlama getirildi. Şöyle ki, şehir stadyumun çimlenmesi nedeniyle topluluğun ve izleyenlerin çimlere zarar vereceği düşüncesi ile önce milli bayramlar Şehir Parkı karşısındaki meydana alındı sonra da 23 Nisan Bayramı Cumhuriyet Meydanı´na taşındı. Bu değişimler eski heyecanı bitirdi. O eski 23 Nisan Bayramları geçmişin izlerinde kaldı.
FOTO Altları
Foto1: T.C. kurucusu M.Kemal Atatürk´ün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına katılmak üzere İstanbul-Haydarpaşa Garı´nda karşılanması-1929
Foto2: Yıl 1982 Menemen Şehir Stadyumunda 23 Nisan Bayramı Resmi Geçit Töreni
Foto3: Yıl 1983 Menemen Şehir Stadyumunda İlkokul Bandosu eşliğinde öğrencilerin resmi geçidi
Foto4: 1985 yılı Şehit Kemal Okulu 3/A sınıfı 23 Nisan Bayramı hatırası (siyah önlük-beyaz yaka)
Foto5: 23 Nisan Şehir Stadyumunda yapılan etkinliklere katılan miniklerin renkli görüntüleri velilerin gönüllerini fethetti.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |