M.H.Y: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Ö.L.: İsmet İnönü Mahalle Muhtarı Ömer Leke. 1953 Ağrı Tezeren doğumluyum. 1983´ten bu yana Menemen´de yaşıyorum. 1990 yılından bu yana muhtarlık yapıyorum. Severek yapıyorum. Şu anda bile hasta olduğum halde seçmen kağıtlarını mahallelimizin kapısına kadar gidip teslim ediyorum.
M.H.Y: Hangi mahallemizde kaç dönemdir muhtarlık görevini yürütüyorsunuz? Nasıl muhtar olmaya karar verdiniz?
Ö.L.: 7 dönem muhtarlık 3 dönem Meclis Üyeliği yaptım.
M.H.Y: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?
Ö.L.: Nüfusumuz 8 bin 450.
Mahallemizin tümüne doğalgaz istiyoruz
M.H.Y: Mahallenizde en çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir?
Ö.L.: En büyük sorunumuz doğalgaz. Mahallemizin bir bölümüne doğalgaz geldi. Diğer bölümüne gelmedi. Mahalleli gelmeyen kısma da doğalgaz istiyor. Sayın Belediye Başkanımıza ilettik. Çözüm bulunacak. Ayrıca çocuk oyun alanımız yok bu konuda da sıkıntımız büyük.
M.H.Y: Mahalle sakinlerinizden en yoğun gelen talepler neler?
Ö.L.: Sokak aralarındaki molozların toplanmasını istiyor. Vatandaş inşaat yapıyor molozunu oraya bırakıyor. O konuya çözüm istiyoruz. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi´nin süt dağıtımı var. Asarlık´a kadar geldi. Mahalleli bize de istiyor. Aziz Başkan ile görüştük. Bizim mahallemize de vermeyi düşünüyor.
Kentsel dönüşümü istiyoruz
M.H.Y: Kentsel dönüşüm konusundaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Ö.L.: Kentsel Dönüşümü en fazla isteyenlerden birisi de benim. Mahallemdeki gecekonduların yerini mükemmel binalar aldı. Caddelerimiz geniş ve düzenli. Binalar da yapılırsa belediyemiz bir kere yolları yapar ve sorunlarımız çözülür.
M.H.Y: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?
Ö.L.: Yıllardır tanıştığımız bir insan olarak çok seviyorum kendisini. Verdiği sözde duran birisidir. Başkan Tahir Şahin tarafından yapılan Gölet Projesi Mahallemiz için çok iyi olacak. İnsanlarımız buraya giderek sıkıntısını çektiğimiz düğün salonu probleminden kurtulmuş olacak.
M.H.Y: Menemen Belediyesi´nden acil çözüm bekleyen sorunlarınız var mıdır? Varsa nelerdir?
Ö.L.: En önemli isteğimiz az önce de bahsettiğim gibi doğalgaz istiyoruz.
Bir de mahallemizde eskiden beri Şahin Sokak vardı. Bu sokağımıza rahmetli Mehmet Çelik abimizin adı verildi. 30 yıldır Şahin Sokak olarak bilinen bu sokağımızda vatandaşlarımız sıkıntı yaşıyor. Kendi yaşadığı sokağa verilse daha iyi olurdu. Çöp konteynırlarını yol kenarlarında koyacak cepler istiyoruz. Yollarımız böylece daralmaz ve konteynırların yeri belli olur. Bir de okulumuzun önüne hız tümsekleri istiyoruz. Bu yolu kullanan vatandaşlar çok hız yapıyorlar.
M.H.Y: İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?
Ö.L.: Daha önce de belirttiğim gibi Büyükşehir´den süt desteği istiyoruz. İçme suyu konusunda Aziz beye teşekkür ediyorum. Hiç sıkıntı çekmiyoruz. Kanalizasyonlar da yavaş yavaş yeni kanalizasyonlara bağlanıyor. TEDAŞ mahallemize bir fatura ödeme veznesi koydu. Aynı şekilde İZSU´dan da bir vezne istiyoruz.
M.H.Y: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?
Ö.L.: Genel olarak inşaat işçisi, devlet memurları ve emekliler, tarla işçilerimiz var.
M.H.Y: Mahallenizde kurulu spor kulübü ve dernek var mı?
Ö.L.: Daha önceden spor kulübümüz vardı. Kapandı. Dernek olarak Muş Bulanıklılar Derneği var.
M.H.Y: Bulunduğunuz mahallede sağlık ocağı ya da hastane (Özel-Devlet) var mı? Sağlık ile ilgili sorunlarınızı nasıl gideriyorsunuz?
Ö.L.: Sağlık Ocağımız var. Fakat Pazar Pazarının karşısında sağlık ocağına ayrılmış bir yer var. Çok geniş bir yer. Orası hakkında Sağlık Bakanlığı´na yazı yazdım. Buraya bir sağlık ocağı yapılmasını istedim.
M.H.Y: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumları (Özel-Devlet) var mı?
Ö.L.: Bir öğrenci yurdumuz var. Ayrıca İlkokul ve ortaokulumuz var. Tüm ihtiyacımızı karşılıyor.
M.H.Y: Mahallenizin ulaşım ile ilgili sorunları var mı?
Ö.L.: Ulaşımla ilgili hiçbir sorunumuz yok.
M.H.Y: Mahallenizde sosyal etkinlikler gerçekleştiriliyor mu? Kültür sanat alanında bir üretiminiz söz konusu mu?
Ö.L.: Hiçbir sosyal etkinlik yok.
M.H.Y: Mahalle sakinlerinizden gelen talepleri ne ölçüde karşılayabiliyorsunuz?
Ö.L.: Elektrik kesilse bana geliyorlar. Kanalizasyon sorunu olunca bana geliyorlar. Biz de elimizden geldiğince bu sorunları yetkili mercilere iletiyoruz.
Muhtarlığı bırak biz yapalım diyorlar
M.H.Y: Bugüne kadar sizi şaşırtan, unutamadığınız bir taleple karşılaştınız mı?
Ö.L.: çok ilginç bir istek geldi. 25 yıldır muhtarlık yapıyorsun. Bu memleket senin sayılmaz. Bırak da şu işi biz de muhtarlık yapalım diyorlar. Ben bırakmadığım sürece mahallelimizin benden vazgeçenini zannetmiyorum. Bazı vatandaşlar da hiç aklınıza gelmeyecek isteklerde bulunuyorlar.
M.H.Y: Mahallenizde geçmişten bugüne sürdürülen meslekler var mı?
Ö.L.: Testi ocaklarımız var. Ustalarımız halen devam ediyorlar.
M.H.Y: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi?
Ö.L.: 29 lira aylıkla başladım şu anda 930 lira oldu. Fakat ne kadar artsa yine yetmez. Ben haftada nereden baksan 100 çay ısmarlıyorum. Emekli olanlar için problem olmaz ama sigortasını kendi yatıranlar için çok zor.
M.H.Y: Bizim kurumumuzdan (Menemen´in Sesi Gazetesi ve Menemen TV) beklentileriniz nelerdir?
Ö.L.: Zübeyde Hanım çok iyi bir insandı. Onu rahmetle anıyoruz. Menemen´de olan şeyleri doğru olarak aktarmanız. Sizin kurumunuzdan çok memnunuz. Türkiye Cumhuriyeti bizim memleketimiz. Kürt kökenli bir aileyiz ama yıllardır burada muhtarlık yapıyorum. Burada hepimiz kardeşiz. Ben istiyorum ki kardeşçe yaşayalım. Ankara´daki saldırıda hayatını kaybedenlere Allah´tan rahmet kalanlara başsağlığı diliyorum.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |