DB: Öncelikle hoşgeldiniz.
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
1983 İzmir doğumluyum. Evliyim. İki çocuğum var. Yaklaşık 11 yıldır Menemen Devlet Hastanesi acil servisinde görev yapıyorum. Doğaköylüyüm. İzmirli olmaktan gurur duyanlardanım.
DB: Hangi mahallemizde muhtarlık
görevini yürütüyorsunuz? Kaç dönemdir?
Doğa Mahallesinin muhtarıyım. Henüz ilk muhtarlık dönemim.
DB: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?
NS: Köyümüze geldiğinizde görmüşsünüzdür, Menemen Belediyesi'nin köyümüze kattığı değerle köyümüz inanılmaz derecede güzel oldu. İzmir'in bir çok yerinde bile böyle bir meydan olmadığını söylüyor gelenler. Başta Tahir Şahin olmak üzere emeği geçen herkese kendim ve mahallem adına teşekkürlerimi sunuyorum. Başkanımızın köyümüze katkıları gerçekten çok büyük. Ağaçlandırma, piknik alanı, park, Atatürk büstü yapıldı. Köy girişimiz aydınlatıldı. Bu bizleri hem rahatlattı, hem de mahallemizi güzelleştirdi.Çok mutlu olduk.
DB: Menemen Belediyesi'nden acil
çözüm bekleyen sorunlarınız var mıdır? Varsa nelerdir?
NS: Ova yollarımız çok bozuk. Bizim en önemli geçim kaynağımız çiftçilik. Yollarımızın yapımı konuda da başkanımızın bizlere gereken desteği zamanında vereceğine inanıyoruz.
DB: İzmir Büyükşehir Belediyesi
ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?
NS: İzmir Büyükşehir'de muhtarlar masası var. Sorunlarımızı genel olarak onlara bildiriyoruz. İlçe belediyenin görevi veya şu şekilde diye bize geri dönüyorlar.
Her konuda olumlu veya olumsuz olarak mutlaka bilgi veriliyor. Öncelikle bu güzel bir şey. Ancak ilçe belediyesi yapamayacak durumdaysa onların yapmasını istiyoruz biz muhtarlar olarak, tüm muhtar arkadaşların da bu şekilde düşündüğüne inanıyorum. Ova yollarımız diyorum başka da bir şey demiyorum. En acil ihtiyacımız bu. Birileri yapsın İlçe Belediye veya Büyükşehir Belediye. Birileri bu soruna çare bulsun yeterli.
DB: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?
NS: Tarım ve artık çok az da olsa hayvancılık diyebiliyorum. Örneğin Doğaköy Ispanağı İstanbul'da bile ün yapmıştır. Pamuk ve üzüm başlıca geçim kaynağımız.
DB: Mahallenizin bir spor kulübü var mı? Spor sahaları ve sosyal tesisler mevcut mu?
NS: Çok eskiden bir spor kulübümüz varmış.
Ancak şu anda hiçbir aktivitesi yok. Ama biz kulübümüzü yeniden canlandırmak istiyoruz. Köyümüzün bu alanlarda çok yetenekli gençleri var. Halı sahamız bile var. Açılışında başkanımızdan daha iyi bir çim sözü aldık. Onun da en kısa zamanda olacağına inanıyoruz.
DB: Köyünüzde kurulu dernekler
(STK) var mı?
NS: Derneğimiz yok ama yeni bir girişimde bulunacağız. Zeybek ve spor bizim için çok önemli dernekleşme konusu. Bu alanda en kısa zamanda bir girişimde bulunacağız.
DB: Bulunduğunuz mahallede sağlık ocağı ya da hastane (Özel-Devlet) var mı? Sağlık ile ilgili sorunlarınızı nasıl gideriyorsunuz?
NS: Okulumuzun bahçesinde bir sağlık evimiz var. Haftada bir gün aile hekimimiz geliyor. Sağlıkla ilgili daha ciddi sorunlarımız sözkonusu olduğunda Menemen Devlet Hastanesi'nde hallediyoruz.
DB: Bulunduğunuz mahallede
eğitim kurumları (Özel-Devlet) var mı? Eğitim ile ilgili sorunlarınızı nasıl
gideriyorsunuz?
NS: Bir ilkokulumuz var. Bunun dışında
köy halkı ile İMC usulü oluşturulan bir anasınıfımız da var. Böyle bir köye sahip olduğumuz için çok şanslıyız. Bugün 50 civarı öğrencimiz bu imkandan yararlanıyor. Eskiden öğretmen lojmanı olan yeri biz anasınıfına çevirdik. Çokta güzel oldu. Bence bir köyde okul yoksa orada hayat yok demektir.
DB: Mahallenizin ulaşım ile ilgili sorunları var mı? Varsa nelerdir?
NS: Ulaşımla ilgili çok büyük sıkıntımız yok aslında. Haykıran köyünden yarım saatte bir hareket eden dolmuşlar tüm köyleri dolaşarak yolcu topluyor ve Menemen'e ulaştırıyor. Ancak tüm köylerin ortak bir talebi var. Yanıkköy'ün o tarafa bir İZBAN durağı istiyoruz. Köy halkımız İZBAN'dan daha fazla faydalanmak istiyor.
Bu konuda çok yoğun talep alıyoruz.
DB: Mahallenizin alt ve üst yapı talepleri
var mı? Varsa nelerdir?
NS: Şu an için altyapı konusunda çok büyük sorunlarımız yok. Dereler ıslah edilmeye başladığında beraberinde kanalizasyonlarda yenilecek. Bu konuda Sayın Kocaoğlu'nun sözü var. Üstyapıda da diğer köylere oranla iyi durumda sayılırız.
DB: Mahallenizde sosyal etkinlikler gerçekleştiriliyor mu? Kültür sanat alanında bir üretiminiz söz konusu mu?
NS: Bununla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden ilgili arkadaşlarla görüştük. Kısmetse eylül ayından sonra açıkhavada sinema, bayanlar için gezi ektinliklerini birlikte gerçekleştireceğiz.
DB: Mahalle sakinleriniz sizlere daha çok
ne tür taleplerle geliyorlar. Bu talepleri ne ölçüde karşılayabiliyorsunuz? (Örn. Evi yanan, hırsızlık, gürültü, işsizlik, borç vb. )
NS: Her ne kadar tüzel kişiliğimiz sona erse de biz hala köylüyüz. Köylerde İZSU veya TEDAŞ'ı aramaz köylü. Her konuda muhtarı arar. Benim evimin önünde direkte lamba yanmıyor diyerek bize geliyorlar. Onlar adına ilgililere biz bildiriyoruz. Merkezdeki mahalle muhtarlarına göre bizdeki işleyiş biraz daha farklı. Halktan gelen talepleri gerekli yerlere iletmede aracılık ederiz.
DB: Bugüne kadar çok şaşırdığınız
talepler oldu mu?
NS: Olmaz mı? Mahalle sakinlerimiz bazen sadece canı sıkıldığından yada birine kızmış bize dert yanmaya bize geliyorlar. Bizlerde kendisine ikramda bulunup nezaketle ağırlıyoruz. Sadece dinlemek bile onlara iyi geliyor. Mesela bir köy sakinimiz düğün yapacaktı ve muhtarım sana bir şey danışacağım diye geldi. Sence traktörümü mü satsam tarlamı mı satsam” dedi. Bana bir akıl verir misin? Traktör satsa hiç iş yapamaz diye düşündüm ve sen bilirsin ama tarlayı satsan daha makbule geçer gibi diyebildim. Böylesine sadece fikir alışverişinde bulundukları zamanlarda oluyor. Menemen'in en genç muhtarı olarak bu olaya hem şaşırmış hem de sevinmiştim. Benim açımdan değerli bir paylaşım olmuştu.
DB: Mahallenizde yaşayan, şair, yazar, ressam, ozan vb. kimse var mı?
NS: Maalesef yok.
DB: Mahallenizde hala sürdürülen eski meslekler ve o mesleklerin ustaları var mı? Bir sonraki görüşmemizde kendileriyle tanışabilir miyiz?
NS: Eski meslekler de köyümüzde kalmadı. Mesela elde yün eğirme ya da taşta buğday öğütme çocukluğumda hatırladığım şeyler olarak hafızamda kaldı. Günümüzde hiçbiri kalmadı.
DB: Eski muhtarları ve o dönemi düşündüğünüzde bugünkü muhtarlığı
nasıl değerlendirirsiniz?
NS: O günleri düşündükçe Köy kalabilseydik” diyorum. Çünkü muhtarlardan birçok yetkiler alındı. Eskiden birçok şey muhtarlar açısından daha farklıydı. Köylerin tüm mal varlıkları yeni düzenlemelerle büyükşehir ve belediyelere verildi. O konuda sıkıntımız büyük. Köy muhtarları zamanında inisiyatif kullanıp bir karar alarak uygulamaya koyabiliyorlardı. Bugün kendimizi, çok etkisiz ve yetkisiz hissediyoruz. Devletin vatandaşıyla temas ettiği yerde bizler varız. Bu sadece bir bürokrasi ve formalite görevi olmamalı diye düşünüyorum. Bence hükümetlerin bu konuyu yeniden bir değerlendirmesinde fayda var.
DB: Bizim kurumumuzdan (Menemen'in Sesi Gazetesi ve Menemen TV) beklentileriniz nelerdir?
NS: Öncelikle bu girişiminiz için sizlere çok teşekkür ederim. Gerçekten sesimi duyurabileceğimi düşündüğüm en iyi yer.
Çok mutlu oldum. Basın olmadan bazı şeyler daha berrak ifade edilemiyor. Evet bazı şeyleri ilgililerine yazıyoruz, çiziyoruz genel olarak olumsuz biçimde geri dönüyor. Ama basın yoluyla üzerine gidip bu sorunlarımızla ilgili kamuoyu oluşturabildiğimizde derdimizi daha etkili anlatabiliyoruz. Gazetemizin ilerleyen dönemlerde çok iyi olacağını düşünüyorum.
DB: Son olarak sizin eklemek istediğiniz
bir şeyler var mı?
NS: Beşli Köprü diye tabir edilen yoldan ana yola çıkış kısmına ve Çanakkale Asfaltı üzerine sinyalizasyon sistemi istiyoruz. Ben orada 11 dakika beklediğimi biliyorum. Bu talebi karayollarına dilekçe ile bildirdim. Diğer muhtarlardan da imza toplayıp götürdüm. Orayı kullanan köyler olarak bu konuda yetkililerden bir çözüm ürütmelerini bekliyorum. Özellikle yazın hasat zamanı çok büyük sıkıntılara hatta kazalara sebebiyet verecek durumlar oluyor. Buradan yetkililere sizin aracılığınızla bir kez daha sesimizi duyurmak istiyorum...
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
|
|||||
|
|
|||||
|
|
|||||
|