Menemen'in düşman işgaline uğradığı 21 Mayıs 1919 tarihinden itibaren Yunan işgaline karşı Menemen ve çevresindeki Kuvva-i Milliye hareketini organize eden ve Rum birliklerinin Bergama'da ilerleyişini durdurarak bozguna uğramasını sağlayan Kaymakam Kemal Bey, Yunan subayları tarafından 17 Haziran 1919 tarihinde makamında korumalarıyla birlikte şehit edilmişti.
Kalbi vatan sevgisiyle çarpan ve savaş yıllarında işgalci kuvvetlere karşı savaşan Kaymakam Kemal Bey'i unutmayan Menemenliler bugün Menemen Belediyesi karşısında bulunan anıtın önünde bir araya geldi.
Anma törenine Menemen Belediyesi Başkan Yardımcısı Nadir Şenel, Menemen Muharip Gaziler Derneği Başkanı Murat Gürçayır ve üyeleri, Menemen Liseliler Derneği Başkanı Özcan Güleç, Menemen Ziraat Odası Başkanı A. Metin Karagöl, Araştırmacı ve Tarihçi Oktay Özengin, Mahkeme Camii İmam Hatibi İbrahim Çetinok okul müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Menemen Liseliler Derneği Başkanı Özcan Güleç ve Menemen Muharip Gaziler Derneği Başkanı Murat Gürçayır tarafından anıt önüne bırakılan çelenk sonrası saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla programa başlandı.
Birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var”
Açılış konuşmasını yapan Menemen Liseliler Derneği Başkanı Özcan Güleç, 95 yıl önce bugün
Yunan ordusu Menemen'de çok büyük bir katliam yaptı. Burada görevini terk etmeyerek şehit olan Kaymakam Kemal Bey ve Menemenlileri anmak amacıyla toplandık. Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımızın olduğu bu günlerde geçmişi anarak kendimize dersler çıkartmalıyız. Her geçen yıl daha çok önem kazanan bu anma törenimize katıldığınız için teşekkür ederiz” dedi.
İşgali geciktirdiği için şehit edildi”
Ardından söz alan Menemen Muharip Gaziler Derneği Başkanı Murat Gürçayır ise, Kemal Bey hakkında kısa bir bilgilendirme yaparak Kurtuluş Savaşımızın şehitlerinden biridir Kaymakam Kemal Bey. Birinci Dünya savaşı sonlarına doğru Menemen'de göreve başlar. Aslen İstanbulludur. Menemen'de görev yaptığı sıralarda İstanbullu bir kız ile nişanlanmıştır. Ancak bu nişanlılığı evliliğe dönüştürmek nasip olmamıştır. Kemal Bey, görev yaptığı süre içinde Menemen'de ticari hayata tamamıyla Rumların, Ermeniler' in ve Yahudiler' in hakim olduğunu görür ve bu acı gerçeği içine sindiremez. Menemen'deki Türkleri ekonominin içine sokabilmek için harekete geçer. Düşüncelerini ilk olarak Şube Reisi Cemil Bey'e açar ve Menemen'in ileri gelenleri ile bir toplantı yapar. Bu toplantıda olumlu sonuçlar alır ve kısa zamanda art arda bir çok dükkan açılır. Kemal Bey'in mücadelesi yavaş yavaş etkili olmaya başlamıştır. Birinci Dünya Savaşı sonrasında işgale uğrayan Menemen'de Kuvva-i Milliye hareketini oluşturmuş ve halkı işgale karşı örgütlemiştir. Bergama'ya ilerleyen düşman kuvvetlerinin bozguna uğraması ve işgalin gecikmesinin sebebi olarak 2 Yunan Subayı tarafından 17 Haziran 1919'da şehit edilmiştir” diye ifade etti.
Menemen Katliamını anlattı
Son olarak söz alan Araştırmacı ve Tarihçi Oktay Özengin ise Menemen Katliamından bahsederek, İzmir'in işgalinin ardından 6 gün sonra Menemen, 21 Mayıs 1919 tarihinde işgal edildi. Yunan birlikleri, Menemen'i işgal edince yerli Rumlar bayram eder, o tarihte Menemen'de toplam 6000 Türk, 4089 Rum, 140 Ermeni ve 428 Yahudi yaşamaktaydı. Bu dört toplum da kendi mahallelerinde yaptıkları ibadethanelerinde özgürce dini vecibelerini yerine getirdiler. Ancak yunan işgali tüm dostluğu bitirdi. Bunda yunan asker ve subaylarının da kışkırtmaları önemli rol oynadı.
Bergama bozgunundan kaçan Yunanlılar Menemen'e gelirler. Bergama'da Türkler bütün Yunanlıları öldürdü.” şeklindeki tahrikler üzerine askerler Menemen'deki birliklerle ve Rumlarla birleşerek taşkınlık yapmaya başlarlar. Kaymakam Kemal Bey hemen olaylara müdahale eder. Ancak vahşi bir şekilde bir Yunan subayı tarafından şehit edilir. Ardından da katliam başlar. Silahsız ve hiçbir şeyden haberi olmayan kadın, erkek, çocuk, yaşlı 1000'e yakın Menemenli şehit edilir. Kaymakamlıkta görevli memurların çoğu da öldürülmüşlerdir. Cenazelerin defnedilmesine kimse cesaret edememiştir” diye ifade ederek Uluslararası Tahkik Komisyonu`na verilmek üzere Aydın Vilayeti`nce hazırlanan rapora göre de, Menemen ilçe merkezi ve köylerinde 24 kadın, 46 çocuk dahil 929 kişinin şehit edildiğini belirtti.
Konuşmaların ardından Mahkeme Camii İmam Hatibi İbrahim Çetinok tarafından okunan dua ile tören son buldu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |