S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
M.G: 1980 İzmir-Aliağa doğumluyum. Yaşantım çoğunda Aliağa´da ikamet ettim.
9 seneye yakındır da Kent 2´de ikamet etmekteyim. Kent 2´de esnaflık yapıyorum,
çay bahçesi işletiyorum.
S.D.B: Kaç dönemdir muhtarlık görevini yürütüyorsunuz? Bu işi seviyor musunuz?
M.G: Muhtarlıkta ilk dönemim. Muhtar olmak kendi düşüncem değildi. Çevremdeki insanların talebiyle muhtar olmaya karar verdim. Bana verilen bu güzel destekle ben de elimden geleni yapmaya çalıştım ve muhtar seçildim. Muhtarlığı şu an severek yapıyorum. İnsan bir şeyleri başardıkça ve takdir gördükçe hoşuna gidiyor ve zaman içinde bu sorumluluğun farkına daha iyi varıyor.
S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?
M.G: Mahallemizin nüfusu şu an 9 bin 600.
S.D.B: En çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir mahallenizde?
M.G: Kent 2´deki yılların sorunu sinek sorunu bu sene İzmir Büyükşehir Belediye ve Menemen Belediyesi takviyesiyle yapılan yoğun ilaçlama sonucu büyük oranda halledildi. Bu sene daha iyi bir yaz geçiriyoruz. Aslında şöyle bir aksilikte oldu. Bu sene malum yaz geç geldi ve yağmurlarda uzun sürdü. Bu sebeple bahar ilaçlamasının etkisinin yağışlarla kaybolmasına rağmen yine de yeterli oldu ve eskiye göre çok azaldı. En büyük sorunumuz şu an altyapı diyebilirim. Bu konuda İzsu ve İzbetona başvurduğumuzda, buranın projesinin çıktığı belirtildi. Şu an bu proje 29 Ekim Mahallesi´nden başlatıldı. Bizim mahalleye gelip sorunu çözmeleri 8 ay gibi bir süre alacak deniyor. Onu bekliyoruz. Ayrıca şu an sokak aydınlatmalarında sıkıntımız var. Yeni dikilen dirikler olduğu kadar yanmayan bir sürü sokak ve caddelerimiz var. TEDAŞ bu konuda zayıf kalıyor biraz. İletişim sorunlarımız var. Biraz daha ilgi bekliyoruz. Artık mahalle muhtarları olarak sokak aydınlatmaları ile kim ilgileniyorsa direk onunla muhatap olmak istiyoruz, dilekçelerle değil. Kendimize yetkili muhatap bulamıyoruz. Bunların yanı sıra sokak köpekleri de ayrı bir sorun. Değişik değişik kocaman köpeklerin sokaklarda gezmesi insanları tedirgin ediyor. Yanlış anlaşılmasın biz hayvanların telef edilmesini istemiyoruz. Sağlıklı ortamda yaşamaları ve üremeleri sağlansın diyoruz. Bu konuda Büyükşehir Belediyesinden ve Menemen Belediyesi´nden iyi bir çalışma bekliyoruz.
S.D.B: Mahallenizde çocuklara ayrılmış parklar var mı?
M.G: Aşağı yukarı 7-8 tane parkımız var. Ulukent imar ve sosyalleşme bakımından düzgün bir yerleşim yeri. Bildiğiniz gibi Menemen Belediyesi´ne bağlanalı ikinci dönem oldu. Çoğu parkımızın elden geçmesi gerekiyordu. Bu anlamda Menemen Belediyemiz ışıklandırma ve yeşillendirme çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettiriyor. İsteklerimizin karşılığı oluyor diyebilirim.
S.D.B: Kentsel dönüşüm konusundaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
M.G: Tarihi bir yapısı yoksa, sadece bir gecekondulaşma oluşmuşsa bence kentsel dönüşüm olmalı. Çünkü orada yaşayan insanların da rahat bir yaşama hakları var.
S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?
M.G: Menemen Belediyesi´ne bağlandıktan sonra Kent 2´de çok hızlı bir değişim oldu. Bunu inkar edemeyiz. Kent 2´nin çok ciddi bir potansiyel olduğunu ve gelecekte İzmir´in en gözde yerlerinden bir tanesi olacağını biliyoruz. Kent 2 çarpık yapılaşmaya sahip bir yer değil. Buraya ne yapılırsa görünür, yapılmayan da görünür. O yüzden güzel sonuç alındı. Bu anlamda Başkan´ımızı takdir ediyorum. Aynı zamanda köylerde de başlattığı çalışması çok güzel gidiyor. Bir köyü bizim bir bloğa sığdırabilirsin. Kısaca nüfusu az çok demeden her yerde bir yatırım var şu aralar. Kimse inkar edemez gezip görüyorum.
S.D.B: Menemen Belediyesi´nden en acil çözüm beklediğiniz sorununuz nedir desek?
M.G: Kent 2 girişinde yayalarla araç girişi aynı güzergahtan yapılıyor. Yolun çok dar ve kaldırımın olmaması büyük sorun. Hele de bir araç park ettiğinde yayalar yol ortasında yürümek zorunda kalıyor. Giriş güzergahının bu anlamda toparlanması Kent 2´ye çok büyük puan kazandıracak. Belediyenin biraz daha bu işin üzerinde durmasını istiyoruz. Başkan´a bu konuyu ilettik. O da elinden geleni yapacağını söyledi.
S.D.B: Valilik
ve İzmir Büyükşehir Belediyesi
ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?
M.G: İzmir Büyükşehir´in başlattığı altyapı çalışmasının söz verilen zamanda bizim mahallemize gelmesini bekliyoruz.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?
M.G: Mahallemizde iş sahası yok. Yeni gelişen bir yer olduğu için banka, hastanemiz ve polis karakolumuz yok. Büro tarzı bir postanemiz var. Bu anlamda tam şehirleşmeye uygun bir yer değil mahallemiz. İnsanların daha çok otel niyetine kullandığı, emeklilerin, askeri personelin, daha çok memurların yaşadığı bir yerleşim yeri. Sakin ve sessizliği nedeniyle tercih ediliyor.
S.D.B: Mahallenizin bir spor kulübü var mı? Spor sahaları ve sosyal tesisler mevcut mu?
M.G: Spor kulübümüz yok. Spor salonlarımız, halı sahamız ve yeşil futbol sahamız var.
S.D.B: Mahallenizde kurulu dernek var mı?
M.G: Pir Sultan Abdal Derneği, Alevi Yol Derneği ve Kütahyalılar Derneği var.
S.D.B: Sağlık Ocağı var mı? Sağlık ile ilgili sorunlarınızı nasıl gideriyorsunuz?
M.G: Aile hekimlikleri var. Sürekli açık. Ama nüfus yoğunluğu nedeniyle Kent 2´ye yetmiyor. Hastane istiyoruz açıkçası.
S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumları var mı? Sorun yaşıyor musunuz?
M.G: Mevcut İlkokul, ortaokulumuz var. Belediye kreşi bulunmakta. Özeller de var.
S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili herhangi bir sorunu var mı?
M.G: Eshotun ulaşım sisteminde bir sıkıntımız yok. Bunun yanı sıra Menemen Belediyesinin de devlet hastanesine ulaşım hizmeti vermesi iyi oldu.
S.D.B: Mahallenizin alt ve üst yapı talepleri var mı? Varsa nelerdir?
M.G: Alt yapı için İzsu´yu bekliyoruz. Üst yapıda da talep ettikten en fazla bir hafta içinde büyükşehir yerine getiriyor. Bu konuda diyebilirim ki uğraş verirsen hizmet geliyor.
S.D.B: Mahallenizde sosyal etkinlikler gerçekleştiriliyor mu?
M.G: Sosyal etkinlik anlamında belediye desteği ile açılan kurslar, bayanlara bir nebze de olsa sosyal etkinlik alanı yarattı. Bu da devam etsin, daha farklı etkinlikler de olabilir. Hayat çok zor, bu çalışmalar insanlara nefes aldırıyor. Başkanımız yapıyor ama daha güzellerini de bekliyoruz.
S.D.B: Yeni muhtarsınız ama bu zamana kadar sizi çok şaşırtan bir taleple karşılaştınız mı?
M.G: Muhtarlık alanımda yer alan sitenin bir tanesinin kapısının menteşesi kırılmış. Yapsa yapsa bunu mahalle muhtarımız yapar diyerek bana başvurmaları beni çok şaşırttı. Şaşırmış bir şekilde benim işim değil ama ben size bir usta bakayım dedim.
S.D.B: Mahallenizde hala sürdürülen eski meslekler ve mesleklerin ustaları var mı?
M.G: Eskiden el emeği üretim çok daha fazlaydı. Şimdi ucuz malları çıkartıp insanların sağlığı ile oynayan bir sistem var artık. Çabuk tüket at deniyor. Üretene saygı duyulmuyor. Bu nedenle de eski ustalar yetişmiyor. Artık ayakkabılar bile tamir edilmeyecek şekilde üretiliyor. Bu sebeplerle ustalar bir bir yok oldu, yerlerine yenileri de yetişmiyor.
S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi?
M.G: Sosyal güvence olmaması çok büyük bir eksiklik. Şimdi ben kendimden örnek verecek olursam sadece muhtarlık yapmış olsam hayatta geçinemem.
S.D.B: Eski muhtarları ve o dönemi düşündüğünüzde bugünkü muhtarlığı nasıl değerlendirirsiniz?
M.G: Eski mahalle muhtarlarının yetkisi çok daha fazlaydı. Yaptırım gücü, bütçe vardı. Şimdi öyle bir yetki ve bütçemiz yok. Ama insanların böyle bir talebi hala var. Sen muhtar değil misin diyorlar. Muhtarın ulaşıp sorunu halledeceği bir durum olmuyor çoğu zaman. Yetkililere sorunları iletmede aracı oluyoruz sadece. Onların insafına kalmış durumdayız. Söyledik bekliyoruz diyoruz.
S.D.B: Bizim kurumumuzdan (Menemen´in Sesi Gazetesi ve Menemen TV) beklentileriniz nelerdir?
M.G: Sizlerden beklentilerimiz sorunlarımızı kamuoyuna duyurmanız. Bu konuda biz de sizi haberdar etmeliyiz. Birlikte çalışmak ve sizin de aramızda olmanız bize daha çok güç vereceğine inanıyorum. Ayrıca her muhtarın bu şekilde görüşlerini almanız çok güzel bir çalışma. Bu anlamda başarı diliyorum.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |