Çöp´e 60 milyon frank
21 yıl önce Menemen Mavradin mevkiinde kurulması düşünülen ?çöp fabrikası? çevredeki ekili ve verimli arazilere kirlilik yaratacağından ve olumsuz etkileyeceğinden iki kez bölge çiftçilerinin ve tarım kuruluşlarının kurulmasına karşı çıkmasıyla faaliyetine son verilmesinin ardından yine gündeme gelince bölge çiftçileri, tarım kuruluşları ile Menemen Belediye Başkanlığınca hukuk mücadelesi başlatıldı.
Menemen Çöp Fabrikası´nda 3 vahim formül
(Foto1)
Formül 1: 1995
21 yıl önce dönemin Menemen Belediye Başkanı merhum İlhami Gürsoy, Dünya Bankası hibesi altında Fransa OTV şirketi ile Menemen Mavradin bölgesinde organik gübre fabrikası tesisi kurulması planlandı.
Aradan geçen 2 yıl sonra tesisin makineleri gelerek montaj çalışmaları sırasında belirsiz kişi ve kişilerce çöp fabrikası yakıldı. Bir daha çivi bile çakılmadı. Atıl duruma getirildi.
10. 7. 2004 tarih 5216 sayılı kanunla Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde kalan Menemen´deki taşınmaz çöp fabrikasını işletmek amacıyla yasa gereği yetki verilmiştir. Bu kanun kapsamında İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 2011 yılında Menemen Seyrek Mavradin mevkiinde kurulması planlanan ?Katı Atık Bertaraf? tesisi planlaması üzerine çöp isyanı yine gündeme gelince
(Foto2)
Formül 2:
5 YIL ÖNCE (2011)
5 yıl önce Menemen´de İzmir Büyükşehir Belediyesi katı atık bertaraf tesisinin kurulacağı yerde Menemen Ziraat Odası-Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı ve üyeleri ile 10 ayrı kurumun temsilcileri bölgede yetişen tarım ürünlerine büyük zarar vereceğinden tepki gösterdiler. Tesise şiddetle karşı çıkan üreticiler ile 10 ayrı kurumun kararı geriye çekmek için yaptıkları ortak basın açıklamasıyla katı atık bertaraf tesisi durdurulmuştu.
Formül 3:
YİNE GÜNDEMDE (2016)
İS TE Mİ YO RUZ!...
2016 yılının ocak ayı içerisinde İzmir Büyükşehir Belediyesi, Menemen´de atıl durumda olan eski çöp fabrikasında ?Tıbbi atık sterilizasyon? tesisi kurulması kararına, Belediye Başkanı Tahir Şahin, tarım kuruluşları ve bölge çiftçileri tepki göstererek çöp ayıbının düzeltilmesini ve yüreğimiz yanmadan alınan kararın geri çekilmesini istedi.
NE ÖNERİLİYOR?
Yapılan araştırmaya göre, ?Menemen´in tarım ürünlerini işleyip mamul hale getirecek işletmelere ihtiyacı vardır. Atıl durumda olan çöp fabrikasında kurulacak olan tarım kooperatifi, ayçiçeği, pamuk çekirdeği, domates kurutma işletmeleri bunların paralelinde bağ yaprağı salamurası, meyve suyu işletmeleri şeklinde bölge tarımını ve çiftçilerimizin gelirini arttıracak her türlü faaliyet gösterebilir. Çünkü geleceğimiz, topraklarımızı kirletmek değil, tarıma endekslidir? önerisinde bulunuldu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |