Miralem Camii Kaderine Terk Edildi
Menemen´e bağlı, Menemen-Manisa Karayolunun sebze hali arkasındaki eski Miralem köyünün tarihi camisi her an çökme ve yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya.
Yıl 1945 günümüzden 71 yıl öncesi, en eski ve en yoğun nüfusun yaşadığı Miralem köyünde vatandaşların ibadetine açık olan tarihi caminin yapımı hicri yıla işaret etmektedir. Oldukça mütevazi yapılan bu tarihi cami başta minaresi kesme taşı ile son derece dekoratif bir görünüm içerisinde olduğu görülmektedir.
Rivayetlere göre Osmanlı devleti dönemlerine ait anılan cami duvarında zamanı ve mekanı gösteren aletler yaygın olmadığı devirlerde güneş enerjisiyle çalışan Kabe´nin yönünü doğru olarak belirlemek için ve namaz vakitlerini gösterir ?KIBLENÜMANLAR?ın, bu tarihi cami ile Foça-Kozbeyli Camisinde bulunduğu din adamları tarafından belirtilmiştir. Ayrıca bu tarihi cami o dönemlerde Foça-Aliağa ilçelerinde yurt dışından gemilerle gelen ve limanlara yanaşan gemilerden ürün alan tüccarların Manisa iline ulaşımında bir duraktı. Develerin katılımı ile oluşan kervan mola verdiğinde tüccarlar hem her türlü ihtiyaçlarını karşılar hem de ibadete açık olan bu camide namazlarını ifa ederlermiş. Ayrıca su ihtiyacını da bu şadırvandan karşılayan kervan yoluna devam edermiş. Şu anda kaderine terk edilen tarihi caminin giriş kapısı üstündeki bu kitabesi 325 ile hicri 1325 yılına ait göstermektedir. Her şeye rağmen cami hala tarihi dokusunu korumaya devam etmektedir. Miralem´de yaşayan eski köy halkı 1945 yılında İzmir-Manisa Demiryolu ile bu günkü karayolunun yapılmasından sonra her yıl yaylak ve kışlak arasında gidip gelmenin zorluğundan dolayı bu günkü Emiralem´de kalmak zorunluluğundan Miralem´i yavaş yavaş terk etmişlerdir. 1945 ile 1950 yılları arasında eski köyün tamamen terk edilmesiyle 600 yıllık tarihi caminin de kaderine terk edildiğini belirten burada yaşayan birkaç kişi, ?Bu tarihi camimiz koruma altına alınmalı. Bu kültür hazinemiz bekçisi olmadığından Allah´a emanet. Cami kullanılamaz halde her tarafı dökülüyor. Bu tarihi esere acilen sahip çıkılmalı, önlem alınmalı? şeklinde görüş belirtip Kültür Bakanlığı ile ilgili kuruluşlara seslenerek destek çağrısında bulundular.
Kaynak: Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Arkeoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ersin Doğer´in ?Menemen ya da Tarhaniyat Tarihi´ kitabı ve Mehmet Güleç´in yazdığı ?Geçmişten Günümüze Emiralem´ kitabı
Resim üstü yazılar:
Foto1: Osmanlı döneminden kalma cami
Foto2: Bu cami dünya mirasımız
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |