Bu hafta sonu yani iki gün sonra pazar günü 23 Nisan. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Tüm yurtta olduğu gibi Menemen´de de birçok etkinlikle kutlanacak. Menemen tarihindeki 23 Nisanları anlatmadan önce günün anlam ve önemi hakkında biraz bilgi vermek isterim.
Bu bayramımız ülkemizin ulusal bayramlarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir.
Yine bu bayram, TBMM´nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Milli Bayramı ve 1 Kasım 1922´de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935´te 23 Nisan Milli Bayramı´yla birleştirilen Hakimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti´nin 1927´de ilan ettiği ve ilki Atatürk´ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı´nın kendiliğinden birleşmesiyle oluşmuştur. 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmi olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını vermiştir.
Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti´nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM´nin açılışının, egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Ayrıca, 1933´te Atatürk´le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir.
MENEMEN TARİHİNDEKİ KUTLAMALAR
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, ilan edildiği yıldan bu yana aralıksız olarak Menemen´de de büyük coşku ve halkımızın katılımı ile kutlanmaktadır. Arşivimdeki bazı fotoğrafların çekim tarihlerinden bayramın ilk olarak bugünkü belediye önündeki eski ?Hükümet Meydanı?nda yapıldığını söyleyebiliriz.
1940´lı yılların öncesinde yapılan bu törenlere o dönem faaliyette bulunan Kubilay, Şehit Kemal ve Tevfik Fikret İlkokulu öğrencileri katılırdı. Bayram öncesinde sınıflar ve okullar bayrak, flama ve konfetilerle süslenir, şiir yarışmaları yapılırdı. Bayram günü ise her üç okulun da tüm öğrencileri tek tip ve temiz kıyafetleri ile Hükümet Meydanına gelir yapılan törenlere katılırdı. Bu törenler, ileriki yıllarda her çeşit kıyafetin giyildiği bir şenliğe dönüşmüş, aileler bu bayramda çocuklarına en iyiyi ve en güzeli giydirme yarışına girmiştir.
Menemen´deki törenler, 1950´li yıllardan itibaren yeniden düzenlenen ve büyütülen ilçemiz stadyumunda yapılmaya başlanmış, belediyenin öncülüğünde de birçok yarışmalar düzenlenerek, dereceye giren öğrenciler ödüllendirilmiştir. Stadyumda yapılan törenleri sadece Menemenliler değil, kazaya bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar da büyük merak içinde izlemeye gelirdi. Törenlerin en heyecanlı dakikaları ise bandonun çaldığı marşlar eşliğinde yapılan geçit törenleriydi.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı´nın Menemen´deki etkinliklerinin vazgeçilmezlerinden biri de her okul tarafından sergilenen piyeslerdir. Bu piyeslerde görev alacak öğrenciler, görevli öğretmenler tarafından özenle seçilir, aylar öncesinden başlayan çalışmalar günü geldiğinde öğrenci velilerine büyük bir itina ile sergilenirdi.
Gündüz yapılan bu faaliyetler gece de sürdürülür, halkevinde ve daha sonraları Belediye gazinosunda yemekli kutlamalar yapılarak gün sona erdirilirdi.
FOTOĞRAF: Menemen´de muhtelif yıllarda çekilen 23 Nisan fotoğrafları...
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |