ÖZETLE: Menemen´de 1947 yılının ilk yarısında kayda değer önemli bir olay yaşanmamıştır. Buna rağmen özellikle Menemen avcılarının av malzemesi ve Menemen halkının da kömür yokluğunu gazetelere kadar şikayet ederek soruna dikkat çekmesi ilginçtir. Mart ayında yapılan muhtarlık seçimlerinde ise CHP´nin 53, DP´nin ise sadece 2 muhtarlığı kazanması CHP taraftarları arasında büyük memnunluk yaratmıştır.
Diğer konu başlıklarımız ve 1947 yılının ilk yarısında Menemen´de yaşananlar:
MENEMEN´E VERİLEN KANAVİÇELER (4 OCAK 1947) : Ticaret Bakanlığı´nca İzmir´e tahsis edilmiş bulunan kanaviçelerden 14 bin metresi Menemen´de kullanılmak üzere kazaya gönderilmiştir. Uzun zamandır sıkıntısı çekilen kanaviçelerin Menemen´e gönderilmiş olması halk arasında büyük memnunluk yarattı.
MENEMEN´E HAŞHAŞ YETİŞTİRME İZNİ VERİLDİ (8 OCAK 1947) : Bakanlar Kurulu kararıyla 1947 yılında İzmir´in birçok kazasında olduğu gibi Menemen´de de haşhaş ekiminin yapılmasına izin verilmiştir. Haşhaş ekimi Menemen´in belirli yerlerinde yapılacak ve sıkı denetim altında gerçekleştirilecektir.
MALTEPE İLKOKULUNDA SOBA ŞİKAYETİ (14 OCAK 1947) : Menemen´in Maltepe köyünde bir öğrenci velisinin Yeni Asır Gazetesine yazdığı şikayet mektubunda, Maltepe köy ilkokulunun teshin (ısıtma) edilmediğinden ve çocukların ocak ayında titreşe titreşe derse devam ettiklerinden şikayet edildiği, yetkililerin bu duruma bir çare bulmalarının istendiği belirtilmektedir.
MENEMEN´DE KÖMÜR SIKINTISI EN HAD SAFHADA (22 OCAK 1947) : Menemen´in Tülbentli Mahallesi Muhtarı Osman Yurtsever´in Menemen´in kömür sıkıntısı üzerine Yeni Asır gazetesine yazdığı şikayet mektubu durumun gerçekten vahim olduğunu anlatıyor. Yurtsever, yazdığı mektupta şunları anlatıyor: ?Günlerden beridir ilçemiz kömürsüzlükten kıvranıyor. Kömür kaynaklarımız bol olduğu halde bu kış kıyamette kömür sıkıntısı çekmemiz hayretle karşılanacak iştir. Kaymakamımız bizzat bu işle ilgilenerek köylere gitmiş ise de bir çare bulunmamıştır. Kömür yakılmasına müsaade edilmemesi yüzünden halkın çektiği sıkıntıdan başka şimdiye kadar kömürcülükle geçinen 20 köy, sefalete mahkum olmuştur. Bütün bir ilçenin ihtiyacını bir mutemedin keyfine bağlamakta isabet olamaz. Mutemedin sattığı yarıdan fazla taş, toz ve yaş kömürlere göz yumulması halkımızı müteessir etmekte idi. Şimdi maalesef yaş ve yarı taş kömürden de mahrumuz. Binlerce Menemenli, bu sıkıntılarına bir çare bulunmasını istemektedir?
MENEMEN´DE DOMUZ AVI (6 ŞUBAT 1947) : Son zamanlarda sayıları gittikçe artan Menemen´deki domuzlara karşı Menemen Avcıları tarafından başlatılan mücadelede bir ay zarfında toplam 6 domuz öldürüldü. Aşağıdaki fotoğraf bu sürek avlarından birinde vurulan domuzu ve avcıları gösteriyor.
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ MENEMEN´DE (11 ŞUBAT 1947) : İzmir Milli Eğitim Müdürü Asım Korkut, önceki gün Menemen´e gelerek ortaokul ile ilkokulları teftiş etmiş ve öğretmenlerle faydalı görüşmeler yapmıştır.
MUHTARLIK SEÇİMLERİ (4 MART 1947) : Önceki gün yapılan İzmir vilayeti içindeki muhtar seçimlerinin sonuçları belli olmuştur. Menemen´de de yapılan muhtarlık seçimlerine iki parti Cumhuriyet Halk Partisi ve Demokrat Parti adayları katılmıştır. Sonuçta toplam 55 muhtarlığın 53´ünü CHP adayları, 2?sini DP adayı kazanmıştır.
BAĞ´DA GELEN ÜZÜCÜ ÖLÜM (8 MART 1947) : Menemen´in Çanak köyünden Mehmet oğlu Hasan Girgin, bağda çalışmakta iken başlayan şiddetli yağmurdan korunmak maksadı ile bir ağacın altına girip siper almış, bu esnada düşen bir yıldırımın isabeti ile yanarak ölmüştür. Hasan Girgin´in feci ölümü büyük üzüntü yaratmıştır.
MENEMEN AVCILARININ SIKINTILARI (9 MART 1947) : Menemenli bir grup avcının altını imzalayarak Yeni Asır Gazetesine gönderdiği bir mektupta ?ACABA BİZ AVCILAR MENEMEN´İN ÜVEY EVLATLARI MIYIZ?? diye soruluyor ve şunlar anlatılıyor:
?Av malzemelerinin serbest satılacağı hakkında Tekel Bakanlığının tebliğlerini gazetelerde okuyan biz avcılar ne kadar sevinmiştik. Ne yazık ki bu sevincimiz pek uzun sürmedi. 1946 - 1947 yılları av mevsiminde kazamıza az miktarda, iki defaya mahsus av malzemesi verilmiş, bundan da nasibini alanlar Menemen avcısı gibi avcısı fazla bir muhitte ancak yüzde onu teşkil etmez. Üç aydan beri Menemen´e av malzemesi gelmemektedir. İzmir bayilerine bu müddet zarfında bir kaç defa malzeme verildiği ve İzmirli avcılar bu malzemelerden her ay istihkaklarını muntazaman aldıkları halde maalesef biz Menemen ve köyleri avcıları bundan mahrum bulunmaktayız. Kendi kendimize soruyoruz. Acaba İzmir´in 14 kazasında durum böyle mi yoksa üvey evlat muamelesi gören yalnız kazamız mıdır?
36 bin küsur nüfusa sahip Menemen muhiti bilhassa bir çok köylerinin dağlık arazide bulunması, bu köy halkını bilmecburiye avcı yapmıştır. Bilhassa yaz mahsulatını zararlı hayvanlardan koruyabilmek için sabahlara kadar tarlalarında teneke çalarlar. Bütün gününü ağır toprak işleriyle geçiren köylümüzün bu yorgunluğuna inzimam (katlanmak) eden bu külfetini taktir etmek lazımdır. Menemen´de bir tek bayi vardır. Bu bayiye müteaddit sorularımız hep şu şekilde cevaplanır. (Daha İzmir´den haber gelmedi. Bekliyorum. Galiba bu hafta vereceklermiş.) Buna rağmen karaborsada her çeşit malzeme bulmak mümkündür. Eğer malzeme mevcut değilse karaborsaya nereden intikal ediyor. Alakadarların (Yetkili kişiler) bu işle ilgilerini bilhassa rica ederiz.?
İZMİR VALİSİ MENEMEN´DE İNCELEME YAPTI (21 MART 1947) : İzmir Valisi Şefik Soyer sabahın erken saatlerinde geldiği Menemen´de inceleme yaptı. Vali, Menemen´de ilçeye ait umumi işleri, yol ve köprüleri tetkik etmiş ve uzun müddet meşgul olmuştur. Vali, aynı zamanda ilk ve orta okulları da gezerek çalışmaları yakından görmüş, yetkililerden bilgi almıştır.
MENEMEN MUSABEY KÖYÜNDEKİ İLGİNÇ CİNAYET (28 MART 1947) : Bir müddet evvel Menemen´in Musabey köyündeki İbrahim´in kahvehanesinde bekçi R. ile A.G. arasında bir münakaşa çıkmış ve gittikçe büyüyen münakaşa sonunda A.G, bekçi R.´yi öldürmek isterken kahve müşterilerinden V.I.´yı kazaen öldürmüştü. Bütün Menemen´i alakalandıran bu cinayetin mahkemesi başlamış ve sanık A.G. olayı şöyle anlatmıştır: ?Hadise gecesi kahveye iki kişi geldi. Bunlardan biri çalgı çalıyor, diğeri gazel okuyordu. O dakikada coşup kendi kendime hafiften şarkı söylemeye başlamıştım. Bekçi bana hitaben, ?Sus da şarkı dinleyelim? dedi. Bunun üzerine aramızda bir münakaşa çıktı. Kahvede bulunanlardan Kasım ve İbrahim adında iki şahıs hemen üzerime atılarak iki elimi de arkama götürüp elimdeki tabancayı almak istediler. Fakat ben vermemekte ısrar ederken kazaen tabanca patladı ve kahvede bulunan maktul V.I. yaralandı. Yarası ağır olduğu için de hastanede öldü. V.I.´ye bir kastım yoktu. Hadise bu şekilde olmuştur. Başka bir şey bilmiyorum? Mahkeme hakimi, duruşmaya gelmeyen bekçi R.G. ile diğer hadise şahitlerinin celplerine karar vererek mahkemeyi başka bir güne ertelemiştir.
MENEMEN OKULLARININ AİLE BİRLİKLERİ FAALİYETLERİ (15 NİSAN 1947) : Menemen Şehit Kemal Okulu 23 Nisan münasebetiyle üç defa gösterili aile toplantısı yapmış ve bu toplantılar, aileleri okulla memnuniyet verici şekilde alakalandırmaya başlamıştır. Bu alakadar, yarattığı birlik duygusuyla toplanan paralardan 70 çocuk giydirilmiş, 10 öğrenciye ayakkabı alınmıştır. Aile birliği, fakir çocukların bu suretle en gerekli ihtiyaçlarını gidermekle devamsızlık işini de kökünden halle girişmiş bulunuyor.
MENEMEN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ İZMİR´DE (25 NİSAN 1947) : ?Yeni kurulan İzci Oymağı Heykele Çelenk Koydu? 23 Nisan bayramı Menemen´de büyük şenliklerle kutlanmıştır. Sabahleyin saat 8.35´de ortaokulun yeni kurulan izci oymağının bir çok seçkin misafirler huzurunda ?AND?İÇME? töreni yapılmıştır. Kaymakam Eşref Aykur ve Belediye Reisinin nutukları ve birçok yavrunun söylev ve şiirleri alkışlanmıştır. Bugün, Menemen´de yeni kurulan izci oymağı 45 kişilik kız ve erkek kadrosu ile başlarında Hasan Ataç, Müdür Muavini Tarık Ziya ve Oymak beyi Mehmet Kubilay ve öğretmenleri olduğu halde Karşıyaka ve İzmir´i ziyaret etmişlerdir. İzciler Atatürk´ün heykeline şükran çelengi koymuşlardır. İzciler, müzeleri ve resim sergilerini gezerek Menemen´e dönmüşlerdir.
HIDRELLEZ´E KAN BULAŞTI (10 MAYIS 1947) : Menemen´in Yahşelli Köyü´ne Hıdrellez yapmak üzere at arabası ile gitmekte olan Hüseyin Altınoluk´un beygiri Mehmet Yılmazkaya´nın beygirine saldırmış, bu yüzden iki arabacı arasında münakaşa çıkmıştır. Neticede Hüseyin Altınoluk bıçakla Mehmet Yılmazkaya´yı muhtelif yerlerinden ağır surette yaralamıştır. Yaralı İzmir Memleket hastanesine kaldırılmış, Altınoluk yakalanmıştır.
MENEMEN HÜKÜMET KONAĞI TAMİRİ (5 HAZİRAN 1947) : Menemen Mal Müdürlüğü´nce Yeni Asır gazetesine verilen bir ilanda hükümet konağının tamiratı için 9 Haziran 1947 günü saat 11.00´de açık eksiltme usulü bir ihale yapılacağı bildirilmektedir. Eksiltme bedelinin 8122 lira 21 kuruş olarak belirlendiği ve geçici teminatın 609 lira 17 kuruş olduğu yazılan ilanda isteklilerin yapı ehliyetleriyle Menemen Mal Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerektiği açıklanmaktadır.
MENEMEN GENÇLİK SPOR KULÜBÜ´NÜN ATA´YA SAYGISI (28 HAZİRAN 1947) : Menemen Gençlik Spor Kulübü tarafından Atatürk´ün hatırasına bir saygı mitingi tertip edilmiş ve perşembe günü Menemen´in pazarı olması münasebetiyle civar köylerden gelen dört-beş bin kişilik büyük bir kalabalığın iştirakiyle yapılmıştır.
Cumhuriyet Halk Partisi ve Demokrat Parti mensupları bu mitingde yer almışlardır. Törene İstiklal Marşı ile başlanmış, Muzaffer Tokatlı Atatürk´ün, Türk Gençliğine hitabesini okumuştur. Miting Başkanı Fahri Ertürk tarafından bir nutuk söylenmiş, Kemal Gürkan ?Atama? adlı bir şiir okunmuştur. Bundan sonra Demokrat Parti´den Tevfik Toner bir nutuk söylemiştir. Kazım Günay´ın kısa bir hitabesinden sonra Nazım Alson?Atam´ın arkasından? adlı bir şiir okumuştur. Demokrat Parti´den Bedri Onat´ın söylediği hitabeyi Mustafa Şahin´in bir şiiri takip etmiş ve Muzaffer Tokatlı da bir hitabede bulunmuştur. Son olarak Hüseyin Öz bir şiir söyleyerek geçit resmi ile törene son verilmiştir.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |