Büyük şehirde oturan vatandaşlar terk ettikleri köylere geri dönüş yapıyorlar.
2017-2018 verilerine göre, Menemen´in Yamanlar ve Dumanlı Dağları eteklerinde bulunan köylere, şehrin keşmekeşinden sıkılan, boğulan, trafik, betonlaşma ve aşırı pahallılıktan kaçan, sosyal iletişimi özleyenlerin kendini doğaya attığı görüldü. O yüzden okulların tatile girmesi yaz mevsiminin yüzünü göstermesiyle bölgemizde bulunan köylere doğaya kaçış var.
Menemen´e bağlı köylere şehirlerden büyük çapta göç olduğunu belirten ve çocukluğunu köylerde geçirdiğini söyleyen yaşlı vatandaşlarla yaptığım görüşme sonucunda köy hayatını sizlerle paylaşmak istedim. Gezdim, Gördüm ve Görüntüledim. Köylerde 3 aşamalı geleneksel yaşamın halen devam etmekte olduğunu gördüm.
1.Aşama: Doğaya Kaçış
Yukarıda değindiğim gibi doğaya kaçış temel neden.
Ekonomik durumu iyi olan ve büyük şehirde yaşayan üst düzeydeki bürokratlar eski kerpiç evleri veya arazi satın alarak köye ev yapıyorlar. Öte yandan hafta tatilini köyde geçirmek dolayısıyla şehrin keşmekeşinden kurtulmak, sosyalleşecekleri yerde çocukları eve kapatıp bilgisayar, tablet ve cep telefonlarına mahkum etmemek ve dolayısıyla çocukları sokak oyunları oynamaya teşvik etmek için doğayla iç içe, huzurlu ve muhteşem bir ortamda kuş sesleri arasında özel yaptıkları bahçeli evlere kaçıp geldiklerini ifade ettiler.
2. Aşama: Anadolu Ekmeği
Anadolu ekmeği yeniden sofraları süslüyor.
Menemen´e bağlı dağ köylerinde yaşayan kadınlarımız uzun uğraşlar sonucu buldukları bölgenin yerel tohumlarından yetiştirilen buğdaylardan katkı maddesi olmayan köyün geleneksel Anadolu köy ekmeğini üretiyorlar. Son derece sağlıklı ve doğal, her yaştan bireyin tüketebileceği ve 1 hafta aynı tazeliği koruyan ekmeği yapan Ayfer Adıyaman, ekmeğin ekşi mayasını bile kendisinin çoğalttığını, ekmekte hiçbir katkı maddesi olmadığını vurgulayarak, ?Kızılca, sarı, çavdar ve cumhuriyet adını taşıyan buğday çeşitleriyle ekmek üretimi yapılıyor. Ekmeğimizi asma odunu, hayıt çalısı ve meşe odunu ile taş fırında pişiriyoruz. Hafta tatilinde köye gelen konuklardan ekmek siparişi de alıyoruz. Ayrıca Menemen´de eski Merdivenli Pazaryeri köşesindeki Namlı Kara Fırın İşletmecisi Feyzi Bey´in fırınında satış yapıyorum. Atalarımızdan ve ailemizden gelen kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizi koruyarak, gelecek nesillerce sağlıklı ve doğal ürün tüketimini teşvik etmeyi amaçlıyoruz? dedi.
Öte yandan Menemen´in perşembe pazarındaki köylü pazar tezgahlarında da köy ekmeği satışı yapılmaktadır.
3.Geleneksel Aşama:
Menemen´e Özgü Tartı Yağı
Menemen´in dağ köylerinde sağlıklı ve doğal ürünler arasında sadece Menemen´e has Tartı Yağı´nın neden yapıldığını ve nerelerde kullanıldığını açıklayan köylüler, ?İnek sütünün kaymağı kaynatılarak tereyağ şeklini alır. Sabah kahvaltısı yanı sıra makarna, bulgur pilavı yağı ve ayrıca yumurtalı tartı ile damak zevkine hitap eden son derece sağlıklı ve doğal bir yağdır.
İşte yukarıda belirttiğim üçü bir yerde köylerimizde gelenek ve göreneklerimizi gören konuklar, üretilen doğal gıda maddeleri ile köylerin büyük Pazar konumunda olduğunu kanıtlamakta. Köylere göçle gelen konuklara yoğun ilgi ve destek veriliyor.
FOTOĞRAFLAR
FOTO1: Doğaya kaçış, köylere dönüş başladı.
FOTO2: Ayfer Adıyaman, Anadolu Ekmeğini taş fırın başında pişirirken
FOTO3: Perşembe semt pazarında, köylü kadınlar ürettikleri köy ekmeklerini satmakta
FOTO4: Telekler Mahalle Muhtarı köy ekmeklerimiz sağlıklı, doğal ürünlerimizin üretimi köyümüze özgüdür.
FOTO5: Sofralarımızın geleneksel süsü Tartı Yağı semt pazarında
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |