Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
BİR YILDIZ KAYMIŞ
BİR YILDIZ KAYMIŞ
7 Ağustos 2014 Perşembe - 09:25

Menemen'de Tarla Günü

İzmir – Çanakkale karayolu üzerinde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (ETAE), tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması projes

Menemen de Tarla Günü

İzmir – Çanakkale karayolu üzerinde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (ETAE), tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması projesi kapsamında, ıslahlar sonucu tescil edilen ve tescile aday ‘Patlıcan Çeşitlerinin Tanıtım Günü’ düzenlendi.

ETAE ait uygulama çiftliğinde düzenlenen tarla gününe TAGEM Bahçe Bitkiler Daire Başkanı Dr. Necdet Kaplan, Menemen Kaymakamı Mustafa Gürdal, İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, UTEAM Müdürü Dilek Kahraman, Menemen Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal, İlçe Tarım Müdürü Celal Sayılır, çevre il ve ilçelerden gelen araştırmacılar ve çiftçiler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında programa geçildi.

222 çeşit sebze ve meyve çeşidi geliştirildi

Enstitünün kuruluş yılı olan 1963’ten bu yana birçok alanda çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Ali Peksüslü, “Türkiye orjinli bitki genetik kaynaklarının toplanması, muhafazası ve karakterizasyonu çalışmalarını yürütüyoruz. Daha yüksek verim, kaliteli ve hastalıklara dayanıklı çeşitler geliştirme yönünde birçok ıslah çalışmalarımız yapılıyor. Kuruluşumuzdan bu yana tarla bitkilerinde 115, bahçe bitkilerinden sebzede 27, meyvecilikte ise 80 çeşit geliştirmiş olup, çiftçilerimizin hizmetine sunduk. Tarla günümüzde Enstitümüz tarafından geliştirilen ve geliştirilmekte olan patlıcan çeşitlerimizin tanıtımı yapacağız. Bu kapsamda tescilli olan Topan 374, Kemer, Aydın Siyahı 55 ve Halep 18’in yanı sıra Kadifekale F1 çeşidimiz de tescile aday bulunmaktadır” diyerek katılımlarından dolayı katılımcılara teşekkür etti.

“Yapılan çalışmalarla tohumda dışa bağımlılık azaldı”

Araştırmacı ve ıslahçıların yıllar süren araştırmaları sonucu geliştirdikleri çeşitleri meslektaşları ve çiftçilerle paylaşma fırsatı bulduğu tarla günlerinin çok önemli olduğunu söyleyen TAGEM Bahçe Bitkiler Daire Başkanı Dr. Necdet Kaplan, geliştirdikleri çeşitleriyle üretimde geniş bir şekilde yer alan ETAE’nın 51 yıldır başarılı bir şekilde çalıştığını belirterek, “2000’li yılların başına dek tohumculukta çok geri ve dışa bağımlı bir ülkeydik. 2006 yılında çıkan tohumculuk kanunuyla birlikler oluşturularak Türkiye Tohumcular Birliği çatısı altında toplandı. Özel sektörümüzdeki gelişmelerle de bu bağımlılık günümüzde önemli ölçüde azaldı. 2004 yılında üretilen sebzelerin hibrit tohumlarının ancak yüzde 10’nunu karşılar durumdayken Bakanlığımızın çalışmalarıyla bu oran yüzde 50’ye çıkmış durumda” diyerek, Bakanlığın yeni projeler ve desteklerle bu yüzdelik oranı daha yukarıya çekmek için çalışmalar yürüttüğünü bildirdi.

“Türkiye ‘İsrail tohumu kullanıyor’ algısı yanlış”

Türkiye’nin tohum ithalatını önemli ölçüde azalttığını, dünyadaki 75 ülkeye de ciddi miktarlarda tohum ihraç etmeye başladığını ifade eden Kaplan, “Kamuoyunda ‘İsrail tohumu’ kullandığımıza dair yanlış bir algı oluşmuş durumda. Bu algıyı ne yaparsak yapalım yıkamıyoruz. İsrail’den 22 milyon dolarlık tarım ürünü ithalatı yaparken, 256 milyon dolar tarım ürünü ihraç ediyoruz. Aldığımızın 12 katı tarımsal ürünü İsrail’e ihraç ediyoruz. Serbest piyasa ekonomisi nedeniyle İsrail’den yapılan ithalatlarda özel sektör gerekli gördüğü takdirde tohum alımı yapıyor. Fakat bu alınlar toplam tohum ithalatımızın yüzde 5’ine tekabül ediyor” diye belirtti.

Öte yandan 2002’de 17 milyon dolar olan tohum ihracatının uygulanan politikalarla 2013’de 126 milyon dolara çıktığını hatırlatan Kaplan, 650 bin ton olan tohum ihracatında hedeflerinin 1 milyon ton olduğunu açıkladı.

Konuşmalar sonrasında kurulan stantlarda Bahçe Bitkiler Bölüm Başkanı Sevgi Mutlu tarafından geliştirilen patlıcan çeşitlerinin tanıtımı yapıldı. Domatese benzeyen ve kırmızı renkte olan patlıcan türü büyük ilgi toplarken, tamamı beyaz olan ve Avrupa’da oldukça fazla tüketilen HBC 3 patlıcan türünün de Türkiye genetik kaynakları arasında yer aldığı ve ıslah çalışmalarının devam ettiği bildirildi.  

Konuklar daha sonra tarlaya inerek çeşitleri inceleme fırsatı buldu.

Haber: Ali Rıza KEMER - M. Hulusi YILMAZ

 
Oylarımız Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'na”
 
Foçalı Balıkçı” Sanat Sokağı'nda
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen'de trafik kazası: 1 ölü
Menemen'de trafik kazası: 1 ölü
Dersimiz metro
Dersimiz metro
 Menemen'in Üzümü Katkısız Kaliteli”
Menemen'in Üzümü Katkısız Kaliteli”
Trafik Kazazedeleri dualarla ebediyete uğurlandı
Trafik Kazazedeleri dualarla ebediyete uğurlandı
Sandık Başkanı ve Görevlileri Eğitimden Geçti
Sandık Başkanı ve Görevlileri Eğitimden Geçti
Menemenli aile trafik kazası kurbanı: 4 ölü – 2 yaralı
Menemenli aile trafik kazası kurbanı: 4 ölü – 2 yaralı
Otoyol Ağustos sonunda Menemen'e geliyor
Otoyol Ağustos sonunda Menemen'e geliyor
 Devlette PTTKEP dönemi başladı
Devlette PTTKEP dönemi başladı
Menemen`in köyleri elektriksiz kalacak
Menemen`in köyleri elektriksiz kalacak
Meslek Odaları'ndan Ebediyete Göçenlere Mevlit
Meslek Odaları'ndan Ebediyete Göçenlere Mevlit
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın