Yaz ayları gelince küçük yaşta çocuğu olan aileleri en çok kaygılandıran konulardan biri tuvalet eğitimi. Aileler nasıl tuvalet eğitimi vermeleri konusunda oldukça kararsız. Geleneksel anne-baba öğretileri, kitaplardan öğrenilen bilinçli tuvalet eğitimleri, büyüklerin söyledikleri derken özellikle anneler bu konuda oldukça güçlük yaşıyorlar. Çocuklarda genellikle 18 aylıkla başlayan tuvalet eğitimini gelin birlikte ele alalım.
Tuvalete yüklenen anlam çocukları da oldukça kaygılandırabiliyor. “Komşunun çocuğu öğrendi, sen öğrenemedin.”, “Hala bezine mi tuvaletini yapacaksın?” gibi cümleler tuvalet eğitimi sırasında çocukları olumsuz etkileyebilecek cümlelerin başında geliyor. Tuvalet eğitimi verilirken ailelerin son derece dikkatli olması gerekmektedir. Çocukları ilerleyen yaşlarına kadar etkileyebilen tuvalet eğitiminin en doğru yollarla verilmesinin önemini araştırmalar bizlere gösteriyor. Bu anlamda biz yetişkinler çocuğu utandırmadan, kaygılandırmadan ya da korkutmadan tuvalet eğitimini sağlamamız gerekiyor. Tuvalet eğitimi verileceği dönemde çocuğun hem fizyolojik hem de psikolojik olarak buna hazır olması son derece önemlidir. Tuvalet eğitimi verilmeden önce çocuklar genellikle buna hazır olduğunun sinyallerini vermeye başlıyor. Örneğin tuvaletini yapacağı sırada odanın bir köşesine saklanabiliyor, anne ve babasına tuvaletini söyleyebiliyor. Bu gibi mesajlar çocuğun tuvalet eğitimi için hazır olduğunun en belirgin örnekleridir. Tuvalet eğitimi verilecek çocuğun tuvalet kaslarının gelişmiş ve buna hazır olması da son derece önemlidir. Hazır olmayan çocuk altına sürekli tuvalet kaçırmaya devam edecek ve bu da tuvalete yönelik olumsuz tutum geliştirmesine sebep olacaktır. Tuvalet eğitimi verilecek çocuğa ebeveyninin bilişsel ve psikolojik anlamda da hazırlık yapması gerekmektedir. Çocuğa lazımlık, külot, temizlik gibi kavramlar somutlaştırarak ve resimlerle etkinlik haline getirilebilir.
Peki, tuvalet eğitimi nasıl verilmelidir?
- En önemli kısmı yukarıda da belirttiğim gibi çocuğun hem psikolojik hem de fizyolojik olarak tuvalet eğitimine hazır olmasıdır.
- Hazır olan çocuğa tuvalet eğitimini verecek kişinin de sabırlı ve çocuğu motive edecek bir kişi olması önemlidir.
- Çocuğa güvenli ortamın sağlanmasının ardından çocuğun bezi çıkarılabilir. Alıştırma külotları da bu dönemde çocukları destekleyebilir.
- Bezini çıkaran çocuk için uygun bir lazımlık temin edilip banyoya koyulabilir.
- Çocuk günlük oyununa ve günlük işleyişine devam ettirilmelidir.
- Tuvalet eğitimini veren yetişkin çocuğa belirli aralıklarla çocuğu sıkıştırmadan örneğin saat başlarında tuvalete gitmeyi teklif edilebilir tuvaleti gelmese bile lazımlığa oturması istenebilir.
- Zaman zaman tuvaletini altına yapabilecek çocuğa utanılacak bir durum olmadığı uygun bir dille aktarılmalıdır. Çocuk kesinlikle kıyaslanmamalıdır.
- Bu eğitim her çocukta farklı sürelerde seyredebileceği unutulmamalıdır.
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |