Her daim adı kulaklarımızda çınlayan sabah programlarına, köşe yazılarına taht kurmuş aslında birçoğumuz tarafından da besin takviyesi olarak tüketilen Omega3 yağ asitlerinin özellikle yoğun tempoda çalışanlar, enerjik ve sağlıklı bir yaşam isteyenler önemsemeli ve beslenme programlarına eklemelidir. Sağlıklı yaşam, dengeli ve düzenli beslenme için ‘olmazsa, olmazlar’dan biridir Omega3. İnsan vücudu bu yağ asidini kendi kendine üretemediğinden dolayı, dışarıdan besinler aracılığı ile alınması gerekir. her hangi bir besin takviyesine ihtiyaç duymadan düzenli ve dengeli beslenerek omega3 yağ asitlerini yeterli oranda almak mümkündür.
Omega3 vücuttaki trigliserit miktarını azaltarak ölüm, kalp krizi ve felç riskini azaltan çoklu doymamış bir yağ asididir. Ayrıca, kalp ritimlerinin düzenlenmesine yardımcı olur, aritmi ve ateroskleroz riskini azaltır. Aynı zamanda bir anti-enflamatuar etkisi vardır.
Omega3 ve balık yağı birbirine çok karıştırılıyor ve kilo vermek isteyen bireylerde ‘ya iştahım açılırsa’ önyargısı sebebiyle kullanımında veya tüketiminde azalma görülüyor. Balık yağında Omega3'ün kaynağı mikroalgadır, omega 3 ise balık ya da bitkisel yağlar ve ceviz, keten tohumu ve koyu yapraklı yeşiller gibi bitkisel kaynaklardan gelir. Bir kapsül balık yağı tükettiğinizde aynı miktarda Omega3 alamayabilirsiniz. Çünkü balık yağı ile Omega3 aynı şey değildir. Ayrıca sanılanın aksine omega3 kilo kontrolünde avantaj sağlayan önemli bir yağ asididir. Biliyoruz ki sağlıklı yağların tüketimi tokluk hissimizi uzatır. İşte omega3 te tam burada devreye giriyor. Kan şekeri ve insülin seviyesinin azalmasını sağlar böylece iştah mekanizması daha dengede seyreder yani ani yeme atakları yaşanmaz. Özellikle egzersiz ile birlikte kullanıldığında zayıflamada daha etkilidir.
Omega3 denilence aklımıza ilk gelen her zaman yağlı balıklardır. Bunun dışında en çok ceviz, badem, fındık, fasulye, soya fasulyesi, nohut, keten tohumu, yeşil yapraklı sebzeler de bulunmaktadır.
Hiçbir besin takviyesi kullanmadan omega3 ten zengin besin kaynaklarını düzenli tüketerek yeterli alımı sağlayabiliriz demiştik. Peki hangi besini hangi sıklıkla tüketmeliyiz?
Haftada en az iki kez buğulama veya ızgara olarak balık, günde 2 adet tam ceviz veya 5-10 adet badem, her gün 8 çorba kaşığı yeşil yapraklı sebze yemeği veya salata, yoğurt veya salatanın içine 1 çorba kaşığı kadar keten tohumu veya yağı eklenebilir, haftada en az iki kez kurubaklagil tüketilmelidir.
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |