Sağlıksız ve düzensiz beslenme en çokta sindirim organlarının başında gelen mideyi vuruyor. Erkeklerde akciğerden sonra ikinci, kadınlarda meme ve akciğer kanserinden sonra üçüncü sırada gelen mide kanserinin birçok sebebi olabileceği gibi, tedavi edilmeyen ülser ve gastrit yada uzun süre helikobakter pilori enfeksiyonuna maruz kalınması gibi hastalıklar da kansere sebebiyet verebiliyor. Mide kanseri çoğunlukla hazımsızlık diye tanımlanan şikâyetlerle ortaya çıkıyor. Bu nedenle uzunca bir süre hasta tarafından ihmal edilebiliyor.
Doğru karbonhidrat, protein, yağ dağılımına sahip vitamin minerallerden zengin bir diyete ek olarak bazı besin gruplarının mide kanserine karşı koruyucu veya tanı sonrasında iyileşmeye yardımcı olarak tüketilmesi önerilmektedir.
Nişasta İçermeyen Sebzeler
Nişasta var olan mide tahribatının gelişmesinde en az tuz kadar olumsuz koşullar sağlayabilir. Başta yeşil sarı renklilerin içinde bulunduğu nişastasız sebzeler yüksek posa ve içerisinde bulundurdukları antioksidan özellikli bitki besin bileşenleriyle mide kanserine karşı koruyucu görev yaparlar. Bu sebze grubu yüksek antioksidan içerikleriyle, hücrelerinizi yaşlandıran, hastalandıran ve hücre yaşam süresini kısaltan biyokimyasal bir süreç olan oksidatif strese karşı savaşarak hasarı en aza indirger. Enginar, Kuşkonmaz, Brüksel lahanası, Brokoli, Lahana, Karnabahar, Kereviz, Salatalık, Mantar nişastasız sebzeler grubunun en iyi temsilcileridir.
Allium Sebzeleri
Allium sebzeleri, özellikle sarımsak antibiyotik özelliklere sahiptir. Sarımsağın bu özelliği, Helikobakterpilori'nin neden olduğu tahribattan sonra midenin tekrar toparlanmasına olası bir yeni enfeksiyonun oluşumuna karşı etki göstermektedir. Çoğunlukla antioksidan ve anti kanserojen özellikleri bilinen Organosülfür bileşiklerini içeren bu besin grubunun en bilinen üyeleri arasında sarımsak, soğan, yeşil soğan, frenk soğanı, arpacık soğanı ve pırasa gibi sebzeler bulunmaktadır.
Turunçgiller
Turunçgillerde yüksek miktarda bulunan C vitamini yüksek antioksidan içeriğe sahip olduğundan, vücuda zararlı molekülleri hapsederek oksidatif strese karşı koruyucu görev yapar. Ek olarak bu meyvelerde bulunan faydalı bir bileşen olan flavonoidler vücuttan toksinlerin atılmasında rol oynarlar.
Soya ve Baklagiller
Baklagiller, özellikle soya fasulyesi, kanser önleyici özellikler gösteren bir bileşen olan izoflovonu yüksek seviyelerde içerir. Soyanın diğer biyoaktif bileşenleri ise kanser hücrelerinin ölümünde fayda sağlayabilmektedir.
Selenyum İçeren Yiyecekler
Diyet selenyum eksikliğinin antienflamatuar ve antioksidan özellik gösteren bir yapı olan Selenoprotein yapısında da eksikliğe sebebiyet verdiği bilinmektedir. Güçlü antioksidan aktiviteye sahip olan selenoproteinler, enfekte kişilerde mide kanserine yol açabilen Helikobakterpilori'nin enflamatuar etkisine karşı koruma sağlayabilir.
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |